Overvågning
-
Formålet med denne procedure er at sikre, at etablering af boringer til overvågning, udtagning af vandprøver, vurdering af resultater og sløjfning af boringer sker på en ensartet måde.
-
Gælder medarbejdere i Jordforureningsgruppen, som arbejder med prøveudtagning af vandprøver og bearbejdning af data fra overvågningsboringer.
-
Jordforureningsgruppen foretager overvågning af såvel grundvand som poreluft og indeklima. Nærværende procedure er rettet mod overvågning af grundvand.
En grundvandsundersøgelse ved en lokalitet kan føre til en beslutning om, at der i en nærmere fastlagt periode og i et nærmere fastsat omfang skal foretages overvågning af grundvandskvaliteten. Ofte anvendes de etablerede undersøgelsesboringer til overvågningen, eller der udføres nye overvågningsboringer. Fra disse boringer udtages der vandprøver til analyse for udvalgte kemiske parametre.
Resultaterne fra prøveudtagningen skal bruges til at vurdere, om de beslutninger, der er truffet på grundlag af risikovurderingen fra undersøgelsen af lokaliteten, fortsat holder. Resultatet af overvågningen kan føre til, at sagen efter en periode afsluttes eller der foretages en revurdering af risikovurderingen, og der evt. foretages afværgepumpning.
3.1 Boringens udførelse
Når der er taget beslutning om, at en eksisterende boring for en periode skal benyttes til overvågning, skal adkomstretten sikres ved en tinglyst deklaration, og der skal udbetales erstatning, se 04-54-14, 04-54-15 og 04-54-16.
Boringer, der skal overgå til overvågning, skal afsluttes og sikres ved terræn, således at boringen er sikret mod fysisk overlast, nedsivende overfladevand og uvedkommendes adgang.
Boringens færdiggørelse ved terræn, se skitse 04-57-01.
3.2 Tilsyn med boringer
Når boringen er færdigmeldt, skal Regionen føre tilsyn med boringen.
Ved tilsynet skal skemaet "Tilsyn med boringer" udfyldes, se 04-57-02.
Ved tilsynet kontrolleres, om boringen er udført og afsluttet ved terræn som aftalt med boreentreprenøren/rådgiveren. Hvis der er mangler, skal der laves en aftale med boreentreprenøren/rådgiveren med tidsplan for udbedring af manglen/manglerne.
Boringen aflåses med enslukkende rustfrie hængelåse, som Regionen har nøgle til. Nøglen findes hos teamet.
Hvis der ikke er indgået aftale med boreentreprenøren/rådgiveren om DGU-mærkning, indmåling og nivellering af boringen, udføres dette ved tilsynet.
3.3 Planlægning af monitering
Udtagning af prøver fra moniteringsboringer er planlagt til august-oktober. I perioden april-juni udarbejder overvågningsteamet en liste over de lokaliteter og boringer, hvorfra der skal udtages vandprøver med angivelse af hvilke analysepakker, der skal analyseres for. Liste over analysepakker, se skema 04-57-03.
Teamet opstiller med baggrund i listen et moniteringsprogram for prøveudtagningen med angivelse af lokalitets nr., DGU-nr., analysepakker samt evt. bemærkninger. Oplysningerne overføres i skema 04-57-04.
Overvågningsprogrammet fremsendes til konsulent, som skal udarbejde et aftalenotat indeholdende:
- Overslag over, hvilket udstyr Jordforureningsgruppen og konsulenten stiller til rådighed.
- Økonomiske overslag over konsulentens honorar, analyseudgifter og diverse udlæg.
- Tidsplan for udførelse af opgaven.
Konsulenten forestår kontakten til analyselaboratoriet.
Aftalenotatet godkendes af Jordforureningsgruppen og journaliseres på j. nr. 2011-139162.
Berørte grundejer og kommunen skal skriftlig informeres ved 04-57-05 senest to uger før forventet prøveudtagning. Hvis lokaliteten ligger i et indvindingsopland, skal berørte vandværker have kopi af brevet.
3.4 Udtagning af vandprøver
Inden selve prøveudtagningen kan starte, skal alle boringerne på den pågældende lokalitet pejles.
Hvis der er sket ændring af grundvandsstrømningsretningen i forhold til tidligere pejlerunder, kontaktes sagsbehandleren inden prøveudtagningen for evt. ændringer af prøveudtagningsprogrammet.
For udtagning af vandprøver henvises til "Håndbog i prøveudtagning i jord og grundvand", rapport nr. 3, 2003, fra Videncenter for Jordforurening.
Til prøveudtagning anvendes et skema, hvor oplysninger om placering af pumpe, pumpeydelse, pejledata og feltmålinger (temperatur, pH, ilt, redox og ledningsevne) m.v. noteres i skemaet.
3.5 Modtagelse af analyseresultater
Ved modtagelse af analyseattesten fra laboratoriet checker konsulenten, om der er overensstemmelse mellem oplysningerne på analyseattesten og på prøveudtagningsskemaet. Herefter fremsendes analyseattesterne og prøveudtagningsskemaerne til sagsbehandleren i Jordforureningsgruppen.
Sagsbehandleren laver følgende bearbejdning af analyseresultater:
- Resultaterne fra analyseattesten opstilles i skemaform sammen med resultaterne fra tidligere år og resultater fra de andre boringer på lokaliteten.
- På kort med boringsplacering indtegnes pejleresultater for de enkelte boringer.
- Der udarbejdes efter nærmere aftale med sagsbehandleren et ionplot fra udvalgte boringer.
Nævnte materiale afleveres til den sagsansvarlige medarbejder, som laver den endelige vurdering af resultaterne.
Alternativt kan det aftales med rådgiveren, at rådgiver udarbejder et kort notat med resultater fra den seneste monitering med de tidligere resultater i bilag.
3.6 Vurdering af analyseresultater
Sagsbehandleren sammenholder resultaterne af overvågningen. Sagsbehandleren vurderer, om de beslutninger, der er truffet på grundlag af risikovurderinger fra undersøgelsen af lokaliteten, fortsat holder. Det skal bl.a vurderes, om overvågningen skal fortsætte uændret, eller om den skal ændres eller helt indstilles.
Sagsbehandleren sender brev 04-57-08 til kommune, grundejer og vandværk om resultatet af overvågningen samt det videre forløb.
3.7 Sløjfning og afmelding af boringer
Hvis boringen fremover ikke skal anvendes som overvågningsboring, skal den sløjfes foreskriftsmæssigt.
Inden sløjfning af boring gennemføres, kontakter sagsbehandleren kommune eller vandværk for at afklare, om de ønsker at overtage boringen. I givet fald skal kommune/vandværk samtidig sørge for, at den tinglyste deklaration bliver ændret.
Boringer skal sløjfes i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1000 af 26. juli 2007 om udførelse og sløjfning af boringer og brønde på land, som senest ændret ved bekendtgørelse nr. 336 af 25. marts 2010.
Den, der forestår sløjfningen af en boring, skal inden 3 måneder efter sløjfningen indrapportere dette til GEUS (Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser).
-
Håndbog i prøveudtagning i jord og grundvand, Rapport nr. 3, 2003, Videncenter for Jordforurening (findes i reolen i printerrummet).
-
Medarbejdere i Jordforureningsgruppen, som udtager vandprøver, samt sagsbehandlere, som vurderer resultaterne af prøveudtagningen, er ansvarlige for, at denne procedure overholdes og kontorchefen for dens vedligehold.
-
-
04-54-14-Paradigma-til-grundejerorientering-underskrift-af-deklarationdocx, 41 KB
-
04-54-15-Skabelon-til-deklaration-om-undersoegelsesboringerdoc, 44 KB
-
04-54-16-Paradigma-til-grundejerorientering-erstatningsudbetaling-ved-boringerdocx, 46 KB
-
04-57-02-Skema-til-tilsyn-med-boringerdoc, 60 KB
-
04-57-03-Liste-over-analysepakkerxlsx, 14 KB
-
04-57-04 Moniteringsprogramdoc, 72 KB
-
04-57-05-Grundejerorientering-om-udtagning-af-vandproeverdocx, 49 KB
-
04-57-08-Orientering-om-resultater-af-moniteringdocx, 52 KB
-