Kortlægning - V1 og V2
Region Nordjylland kortlægger, i samarbejde med de nordjyske kommuner, de grunde, hvor vi enten forventer eller hvor vi ved, at jorden er forurenet.
I henhold til jordforureningsloven kortlægger vi på to niveauer:
Vidensniveau 1 (V1)
En ejendom kortlægges på vidensniveau 1, når der er faktisk viden om, at der har været en branche eller aktivitet på ejendommen, som gør at den kan være forurenet.
Vidensniveau 2 (V2)
En ejendom kortlægges på vidensniveau 2, når der er oplysninger om eller konstateres, at der er en forurening på ejendommen, som kan udgøre en miljø- eller sundhedsmæssig risiko.
Kortlægningen udgør grundlaget for Regionens nødvendige overblik over truslerne fra forureninger. Regionen fortsætter kortlægningsarbejdet, og det forventes, at Regionen i de kommende år får kendskab til nye stoffer og brancher, som udgør en risiko og derfor skal kortlægges.
Anmodning om undersøgelse af boliggrund kortlagt på vidensniveau 1
Hvis din boliggrund er kortlagt på vidensniveau 1, har du som udgangspunkt ret til at få grunden undersøgt, hvis du anmoder Regionen om det.
Regionen skal udføre boligundersøgelsen inden for ét år, fra du har sendt din anmodning. Hvis du ikke anmoder om en boligundersøgelse, vil Regionen undersøge grunden på et senere tidspunkt.
Der kan være situationer, hvor muligheden for en boligundersøgelse ikke er til stede, eller hvor grunden kun undersøges delvist. Det gælder, hvis Regionen vurderer, at den mulige forurening ikke udgør en risiko for anvendelsen til bolig.
Åbn digital blanket til anmodning om boligundersøgelse
Bemærk at du vil blive bedt om at logge ind med MitID.
Film om kortlægning og undersøgelse af jordforurening
Region Nordjylland og de øvrige danske regioner har sammen med Videncenter for Jordforurening lavet to film med information omkring kortlægning og undersøgelse af jordforurening. Se filmene nedenfor -. eller under "Pjecer og film".
Pjecer om kortlægning
De fem danske regioner og Videncenter for Jordforurening har også lavet to pjecer til brug for information af grundejere. Pjecerne sendes ud med breve til grundejere om kortlægning efter Jordforureningsloven. De to pjecer henvender sig hhv. til ejere af boliggrunde og til ejere af erhvervsgrunde. Pjecerne kan ses her:
- Er din boliggrund forurenet? - Værd at vide om kortlægning af jordforurening
- Er erhvervsgrunden forurenet? - Værd at vide om kortlægning af jordforurening
Kortlægning af tjærepladser
Som et led i Regionens kortlægning, er der foretaget en kortlægning af tjærepladser.
I generationer tjærede fiskerne deres garn, for at de ikke skulle rådne. I 1960'erne kom nylongarnene, og tjærepladserne blev glemt.
Ingen tænkte over, at tjæren fra tjæregryderne og tjæredryp fra garnene på tørrepladserne var trængt ned i jorden, og at det kunne være sundhedsskadeligt.
Mange steder blev der bygget boliger, børnehaver osv. på de gamle tjærepladser. I dag ved vi bedre, og derfor blev de gamle tjærepladser lokaliseret for at få et overblik over forureningens mulige omfang.
Tjærepladserne er kortlagt for hver af de tidligere nordjyske kommuner. De enkelte kommunerapporter kan hentes som pdf-filer under menuen "Links og filer". I rapporterne kan du se, hvilke grunde der er forurenede med tjære.
Du kan ikke se rapporter fra kommuner i det gamle Viborg Amt.
Film om kortlægning af forurening
Film om undersøgelse af forurening
Anmodning om boligundersøgelse
Her kan du med en digital blanket anmode om undersøgelse af din boliggrund, som er kortlagt på vidensniveau 1 i henhold til jordforureningsloven.
Bemærk at du vil blive bedt om at logge ind med MitID.
Links og filer
-
Ardenpdf, 255 KB
-
Fjerritslevpdf, 369 KB
-
Brovstpdf, 229 KB
-
Dronninglundpdf, 762 KB
-
Farsoepdf, 302 KB
-
Tjaerepladser-i-Fjerritslev-Kommunepdf, 10768 KB
-
Frederikshavnpdf, 369 KB
-
Hadsundpdf, 1314 KB
-
Halspdf, 568 KB
-
Hirtshalspdf, 284 KB
-
Hjoerringpdf, 407 KB
-
Hobropdf, 466 KB
-
Laesoepdf, 540 KB
-
Loegstoerpdf, 280 KB
-
Loekken-Vraapdf, 229 KB
-
Nibepdf, 671 KB
-
Pandruppdf, 198 KB
-
Sejlflodpdf, 281 KB
-
Skagenpdf, 379 KB
-
Saebypdf, 329 KB
-
Aabybropdf, 247 KB
-
Aalborgpdf, 607 KB
Opdateret