Råd og vejledning
Du skal bruge Adobe Reader
Indeklima i boliger på forurenede grunde
Indeklimaet i boliger på forurenede grunde kan være påvirket af jordforurening. Det skyldes, at forurenende stoffer fordamper og bevæger sig op igennem jorden og ind i boligen. Stofferne påvirker indeklimaet og kan dermed også påvirke menneskers sundhed.
Øverst kan du hente indeklima-pjecen, der indeholder generel information, fakta og gode råd til hvad borgeren selv kan gøre.
Pjecen henvender sig til borgeren, der må leve med en påvirkning af indeklimaet, indtil regionen har afklaret, hvilken indsats der er behov for.
Min boliggrund er forurenet
Region Nordjylland har med udgangspunkt i Miljøstyrelsens rådgivnings-vejledning udarbejdet følgende forholdsregler, du kan anvende hvis din grund er forurenet med tungmetaller og/eller tjære.
Derved kan du mindske eller eventuelt helt undgå kontakt med den forurenede jord. Det er specielt de helt små børn, som kan være udsatte, fordi de graver i jorden og ofte undersøger ting ved at putte dem i munden.
De "gode råd" kan desuden hentes som en folder i menuen øverst til højre.
Forurening af jorden med tungmetaller og tjærestoffer
På flere og flere boligejendomme konstateres der forurening med tungmetaller og/eller tjærestoffer. Forureningen er opstået som følge af erhvervsaktiviteter (elværker, produkthandel, tjærepladser og lign.) eller som følge af trafik og nærliggende industri.
Tjærestoffer nedbrydes meget langsomt, mens tungmetaller ikke nedbrydes. Begge forureningstyper bindes til jorden. Derfor vil jorden stadig være forurenet fremover.
Der er som regel ikke synlige tegn på, at jorden er forurenet med tungmetaller eller tjærestoffer.
Generelle forholdsregler
For at mindske kontakten til den forurenede jord bør du undgå eller begrænse følgende mest muligt:
- at få jord i munden
- direkte hudkontakt med jorden
- at det støver fra jorden
Børns leg
Små børn bør ikke grave i den forurenede jord pga. muligheden for hudkontakt og deres tendens til at putte ting i munden.
Læg fast bund i sandkassen, og udskift sandet én gang om året.
Ønsker du et graveområde til børnene, bør du udskifte den forurenede jord og erstatte den med ren jord ned til 1/2 meters dybde. Desuden bør du afgrænse arealet med et hegn eller lignende.
Nyttehaven
Generelt bør du ikke spise grøntsager, der er dyrket i forurenet jord. Ønsker du at dyrke grøntsager, bør dette ske i ren jord. Dette kan blandt andet sikres ved, at jorden udskiftes ned til 1/2 meters dybde. Grøntsager kan også dyrkes i ren jord i potter, kummer, plantesække eller højbede - evt. med et afgrænsende underlag (f.eks. fibertex).
Ønsker du alligevel at spise grøntsager dyrket i lettere forurenet jord, skal grøntsagerne både skrælles og skylles godt. Skyl også bær grundigt - og undgå de bær, der er plukket nær jorden, da de er mere udsatte for jordstænk. Husk at anvende havehandsker, og lad ikke børnene få adgang til nyttehaven, når jorden er forurenet.
Æbler, pærer og anden frugt bør også skylles grundigt for at sikre, at der ikke er jordstøv på.
Haven
Du kan mindske kontakten til forurenet jord ved en fornuftig indretning af haven. Hvor jorden er bar, kan du eksempelvis så græs, udlægge barkflis, sand, grus, etablere plantedække eller lægge fliser. Det bør sikres, at jorden konstant er tildækket, og at huller i græsset eftersås.
Inde igen
Undgå at slæbe jord med indendørs, f.eks. ved at tømme og rengøre fodtøj og bukseopslag m.v. udenfor. Sørg desuden for omhyggelig håndvask efter udeophold. Voksne bør sikre små børns hygiejne.
Undgå:
- at få jord eller støv i munden
- direkte hudkontakt med jorden
- at det støver fra jorden
Husk:
- at vaske hænder efter udeophold
- at tørre fødderne af
- at tømme fodtøj og bukseopslag for jord/sand efter udeophold
- at bruge handsker ved arbejde i forurenet jord
Børns leg:
- etabler fast bund i sandkassen og udskift sandet hvert år
- udskift jorden i graveområder
- Hold øje med små børns hygiejne
Have/dyrkning af grøntsager:
- tildæk bar jord f.eks. med barkflis
- dyrk grøntsager i ren jord f.eks. i højbede.
- På arealer med lettere forurenet jord - skyl og skræl grøntsagerne grundigt
- frugt og bær - skyl dem grundigt og undgå bær nær jorden
Bortskaffelse af jord:
Hvis du skal fjerne jord fra din ejendom, f.eks. i forbindelse med byggeri, skal du tage kontakt til kommunen, der anviser, hvor den forurenede jord skal hen.
Hvordan bringes de "gode råd" ud i livet ?
Du kan få nærmere oplysninger om, hvordan du etablerer bunddække, flisbelagte områder osv. hos planteskoler o.l. og i Miljøstyrelsens vejledning »Rådgivning af beboere i lettere forurenede områder « , som kan ses på www.mst.dk/ (vejledning nr. 7, 2000 (5-12-00))
Yderligere information:
Region Nordjylland
Jord og Vand
Niels Bohrs Vej 30
9220 Aalborg Øst
e-mail: region@rn.dk
rn.dk/jordogvand
Opdateret