Uddannelse, oplæring og kompetenceudvikling
-
At sikre, at medarbejderne i Jord og Vand har de kvalifikationer, der står mål med kravene i jobbet.
-
Jord og Vand.
-
For at Jordforureningsgruppen kan løse sine opgaver bedst muligt, er det en forudsætning, at medarbejderne er engagerede og velkvalificerede. Et vigtigt element i det gode job og det gode arbejdsmiljø er muligheden for personlig og faglig udvikling, og at medarbejderne får den fornødne efteruddannelse, så de kan varetage arbejdsopgaverne.
Når Jordforureningsgruppen mødes af krav om ændringer af eksisterende opgaver, løsninger af nye opgaver eller ændringer i eksisterende lov eller helt nye love m.v., skal kontorchefen evt. i samarbejde med de enkelte teams vurdere, om de nødvendige ressourcer er til stede. Kontorchefen skal desuden vurdere, om medarbejderne har de fornødne kvalifikationer til at løse opgaverne og om nødvendigt iværksætte de nødvendige aktiviteter i form af uddannelse, oplæring, kompetenceudvikling og anden tilegnelse af viden.3.1 Kompetenceudvikling
Den strategiske kompetenceudvikling finder sted på flere niveauer:
- Regionshuset/Region Nordjylland – Kompetenceudviklingstiltag i regi af HR-afdelingen, særligt på generelle kompetencer relevante for alle ansatte i Region Nordjylland
- Afdelingen for Regional Udvikling – Kompetenceudvikling i regi af Akademiet, der har relevans for alle eller en del af de ansatte i Regional Udvikling
- Eksterne kursusudbydere fx VMR, ATV, Ferskvandscentret, div. rådgivende ingeniørfirmaer m.v.
- Jordforureningsgruppen - gruppen, et team eller en medarbejder kan foreslå kurser, temadage, efteruddannelse m.v., som kan holdes internt.
- Individuel kompetenceudvikling – Kompetenceudvikling, der typisk er aftalt i forbindelse med de årlige udviklingssamtaler (MUS) i de enkelte kontorer.
Akademiets opgaver er at:
- Koordinere og igangsætte kompetenceudvikling på tværs af hele Regional Udvikling
- Overvåge markedet for efter-/videreuddannelse, kurser, seminarer etc.
- Arrangere 1-2 årlige inspirationsdage/temadage for hele afdelingen
- Undersøge muligheder for samarbejde med de øvrige regioner i Danmark
- Foretage en løbende tilpasning og justering af kompetenceudviklingsplan afstemt med de strategiske mål og indsatser i Regional Udvikling.
Akademiet er sammensat af repræsentanter på tværs af afdelingen med én ledelsesrepræsentant for Regional Udvikling og én medarbejderrepræsentant fra hvert kontor.
3.2 Kurser og efteruddannelse
Det er et ledelsesansvar at tilbyde muligheden for efteruddannelse for alle. Det er medarbejderens ansvar at gribe muligheden for at skabe sin egen faglige og personlige udvikling. Vurdering af efteruddannelsesbehovet tages op på møderne i styregruppen som et fast dagsordenpunkt.
Kursusudbuddet omfatter interne kurser (fx eDoc-kurser), fælleskurser (fx teamsamarbejde) og eksterne kurser, som primært er faglige kurser, der udbydes af VMR, ATV, Ferskvandscentret, faglige foreninger m.v.
Kursus-gruppen udgøres i øjeblikket af Anja og Morten, som samler kursustilbud fra eksterne kursus-udbydere og holder Jord og Vand orienteret om kursusudbuddet på mail. Anja skal godkende medarbejderes deltagelse i kurser. Selve tilmeldingen af medarbejdere til kurserne står Morten for.
Kursusbudget: Hvert år stilles et beløb til rådighed for deltagelse i kurser.3.3 Oplæring
Kontorchefen har ansvaret for oplæringen af nye medarbejdere. Selve oplæringen varetages af erfarne medarbejdere, og nye medarbejdere bliver "føl" ved en erfaren kollega, indtil den nødvendige rutine er opnået.
Kontorchefen har også ansvaret for, at den nye medarbejder på første arbejdsdag introduceres for den medarbejder, vedkommende skal være "føl" hos. Denne medarbejder har herefter først og fremmest ansvaret for oplæringen. Heri ligger også at sørge for, at "føllet" bliver oplært i specifikke arbejdsopgaver af andre relevante kolleger i Jord og Vand. Resten af den nye kollegas team(s) har også et ansvar for en del af oplæringen.
Mette L.P. har ansvaret for, at der i løbet af de første dage på jobbet, aftales med den nye kollega, hvornår vedkommende skal introduceres til kvalitetsledelsessystemet og -håndbogen.
Den erfarne medarbejder og "føllet" har en gensidig forpligtelse til at sikre, at den nødvendige oplæring finder sted.
HR indbyder via "Uddannelse, kurser og kompetenceudvikling" på personalenettet nye medarbejdere til et fælles introduktionskursus af én dags varighed. Tilmelding til kurset sker via personalenettet. Kontorchefen har ansvaret for, at den nye medarbejder tilmeldes introduktionskurset inden for de første 3 måneders ansættelse.
På personalenettet er det muligt at finde inspiration m.v. til den gode opstart for nye kolleger
3.4 Registreringer af efteruddannelse
For at kunne styre kursus-budgettet registrerer Morten løbende kurser og møder, som medarbejderne har deltaget i, og priserne for deltagelse.
En samlet liste over de eksterne kurser og fagmøder, som hver enkelt har deltaget i, findes på:
Den enkelte medarbejder har selv ansvaret for at ajourføre listen på sit faneblad i listen, når han/hun har deltaget i et kursus.
3.5 Kompetenceoversigter
Der skal foreligge en kompetenceoversigt for hvert af følgende teams: Kortlægningsteamet, teamet for indledende undersøgelser, teamet for udvidede undersøgelser, afværgeteamet, VTO-teamet, overfladevandsteamet og IT-teamet.
Kompetenceoversigten skal angive, hvilke kompetencer der er nødvendige, for at det pågældende team kan løse sine opgaver. Kompetenceoversigterne er samlet i 09-01-03 og anvendes bl.a. ved udarbejdelse af stillingsopslag og vurdering af behovet for kompetenceudvikling.
-
Jord og Vand ved kontorchefen har dispositionsret over det tildelte beløb til kurser, uddannelse m.v.
-
Medarbejderne i Jord og Vand er ansvarlige for denne procedures overholdelse og kontorchefen for dens vedligehold.
-
Opdateret