Inden for de offentlige indsatsområder efter jordforureningsloven gennemfører regionen én gang årligt en prioritering af undersøgelses- og afværgeindsatsen på de V2-kortlagte lokaliteter i forhold til grundvand, overfladevand, natur og arealanvendelsen.
3.1 Prioritering af undersøgelses- og afværgeindsats
Regionen prioriterer sin undersøgelses- og afværgeindsats på et miljø- og sundhedsmæssigt grundlag i forhold til grundvand, overfladevand, natur og følsom arealanvendelse.
Grundvand
Indsatsen rettes primært mod de lokaliteter med grundvandstruende forureninger, der ligger i udlagte indvindingsoplande til de almene vandværker samt lokaliteter, der ligger i områder med særlige drikkevandsinteresser.
Lokaliteter, der ligger udenfor større byområder, har højere prioritet end lokaliteter beliggende i større byområder. Lokaliteter, hvor der er konstateret forurening med organiske stoffer såsom olieprodukter, klorerede opløsningsmidler m.v., er højere prioriteret end lokaliteter forurenet med mindre mobile stoffer.
Endvidere kan en lokalitet blive opprioriteret som følge af igangværende vandressourceplanlægning i området.
Overfladevand og natur
Frem til 2021 skal regionerne kun foretage indsatser på lokaliteter, der kan udgøre en akut risiko overfor målsat overfladevand og natur. Hvis Regionen vurderer, at der evt. er behov for en akut indsats, kan Regionen fremsende sagen til et råd bestående af medlemmer fra Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og regionerne. Rådet vurderer, om der er bbehov for en akut indsats i den pågældende sag.
Efter 2021 skal indsatser af hensyn til overfladevand indarbejdes i Vand- og Naturplanerne.
Arealanvendelse
Indsatsen rettet mod arealanvendelsen gennemføres primært på børneinstitutioner og offentlige legepladser samt på boliggrunde med akutte forureninger, der truer indeklimaet, eller hvor der er risiko for eksplosion.
Boliglokaliteter hvor der konstateres forureninger med kontaktrisiko, indgår ligeledes i den årlige prioritering.
Boliglokaliteterne prioriteres efter forureningsgrad, antal boliger samt nuværende arealanvendelse i øvrigt.
3.2 Indsatsplan på Jordforureningsområdet
Resultatet af den årlige prioritering fremlægges til politisk behandling som Forslag til Indsatsplan for jordforurening (jordforureningslovens § 18). Forslaget til lokaliteter er opdelt i udvidede forureningsundersøgelser og afværgeprojekter. Huskeliste i forbindelse med udsendelse af indsatsplanen er 04-59-01.
Ifølge "Bekendtgørelse om inddragelse af offentligheden ved Regionsrådets udarbejdelse af oversigt over undersøgelses- og afværgeindsatsen i forhold til jord- og grundvandsforureninger" skal Regionsrådet foretage en offentlig annoncering af, at der ligger et udkast til den årlige reviderede oversigt over den offentlige undersøgelses- og afværgeindsats i forhold til jord- og grundvandsforureninger.
Før offentliggørelsen af udkastet orienteres samtlige kommuner, regioner og grundejerne af de lokaliteter, der fremgår af udkastet til den årlige reviderede oversigt over undersøgelses- og afværgeindsatsen, ved 04-59-03, 04-59-04, 04-59-05.
Udkastet offentliggøres på Regionens hjemmeside.
Efter offentliggørelsen følger 4 uger, hvor offentligheden kan give bemærkninger. Hvis der er bemærkninger til forslaget, skal forslaget til indsatsplan atter fremlægges til politisk behandling, hvorefter Regionen på hjemmesiden offentliggør, at den endelige oversigt foreligger.
Grundejerne og kommunerne orienteres om, at den endelige indsatsplan for området foreligger ved 04-59-07 og 04-59-08.