Planlægning og prioritering af indsatsen
-
At sikre at prioriteringen af undersøgelses- og afværgeindsatsen sker på en ensartet måde, herunder hvorledes offentligheden inddrages.
-
Sagsbehandlere i Jord og Vand i forbindelse med prioritering af undersøgelses- og afværgeindsatsen.
-
Inden for de offentlige indsatsområder efter jordforureningsloven gennemfører regionen én gang årligt en prioritering af undersøgelses- og afværgeindsatsen på de V2-kortlagte lokaliteter i forhold til grundvand, overfladevand, natur og arealanvendelsen.
3.1 Prioritering af undersøgelses- og afværgeindsats
Regionen prioriterer sin undersøgelses- og afværgeindsats på et miljø- og sundhedsmæssigt grundlag i forhold til grundvand, overfladevand, natur og følsom arealanvendelse.
Grundvand
Indsatsen rettes mod de forureninger, der ligger i indvindingsoplande til de almene vandværker og/eller i områder med særlige drikkevandsinteresser.
De forureninger, der udgør den største risiko, prioriteres først. Risikoen vurderes ud fra bl.a. forureningens omfang og risikoen for spredning.
Konstaterede forureninger med mobile stoffer såsom klorerede opløsningsmidler, pesticider, PFAS og letter olieprodukter m.v., prioriteres højere end forureninger med mindre mobile stof som fx tungere olieprodukter, tungmetaller m.v.
Forureninger, der ligger udenfor større byområder, har højere prioritet end forureninger i større byområder.
Overfladevand og natur
Den indsats, regionen foretager i forhold til overfladevand, retter sig mod kyster, fjorde, målsatte søer og vandløb. Konkret foretages der en vurdering af lokaliteternes afstand til overfladevandet sammenholdt med de brancher og forurenende stoffer, der findes på lokaliteten.
I 2024 forventes det, at regionerne indgår en aftale med Miljøministeriet om den fremtidige indsats på de kortlagte lokaliteter, der vurderes at kunne udgøre en risiko for overfladevand.
De nødvendige indsatser overfor jordforurening, der påvirker overfladevand og natur, skal indgå i Statens vandplaner, hvilket forventes at ske i perioden fra 2025 og frem.
Arealanvendelse
Indsatsen retter sig mod børneinstitutioner, offentlige legepladser og boliggrund med akutte forureninger, der truer indeluften, eller hvor der er risiko for eksplosion.
Boligejendomme, hvor der i øvrigt konstateres særligt kraftige forureninger inden for den øverste halve meter (anvendelsesdybden), og som udgør en risiko ved kontakt med eller indtagelse af den foruenede jord, indgår ligeledes i den årlige prioritering.
Boligejendomme prioriteres efter forureningsgrad, antal boliger på lokaliteten og nuværende arealanvendelse i øvrigt.
3.2 Indsatsplan på jordforureningsområdet
Resultatet af den årlige prioritering fremlægges til politisk behandling som Forslag til Indsatsplan for jordforurening (jordforureningslovens § 18). Forslaget til lokaliteter er opdelt i udvidede forureningsundersøgelser og afværgeprojekter. Huskeliste i forbindelse med udsendelse af indsatsplanen er 04-59-01.
Ifølge "Bekendtgørelse om inddragelse af offentligheden ved Regionsrådets udarbejdelse af oversigt over undersøgelses- og afværgeindsatsen i forhold til jord- og grundvandsforureninger" skal Regionsrådet foretage en offentlig annoncering af, at der ligger et udkast til den årlige reviderede oversigt over den offentlige undersøgelses- og afværgeindsats i forhold til jord- og grundvandsforureninger.
Før offentliggørelsen af udkastet orienteres samtlige nordjyske kommuner og grundejerne på de lokaliteter, der fremgår af udkastet til den årlige reviderede oversigt over undersøgelses- og afværgeindsatsen, ved 04-59-03 og 04-59-04.
Udkastet offentliggøres på Regionens hjemmeside.
Efter offentliggørelsen følger 4 uger, hvor offentligheden kan give bemærkninger. Hvis der er bemærkninger til forslaget, skal forslaget til indsatsplan atter fremlægges til politisk behandling, hvorefter Regionen på hjemmesiden offentliggør, at den endelige oversigt foreligger.
Grundejerne og kommunerne orienteres om, at den endelige indsatsplan for området foreligger ved 04-59-07 og 04-59-08.
-
Bekendtgørelse om inddragelse af offentligheden ved regionsrådets udarbejdelse af oversigt over undersøgelses- og afværgeindsatsen i forhold til jord- og grundvandsforureninger. Nr. 1434 af 13. december 2006.
-
Jord og Vands sagsbehandlere er ansvarlige for denne procedures overholdelse, mens kontorchefen er ansvarlig for dens vedligehold.
-
-
04-59-01-Huskeliste-i-forbindelse-med-udsendelse-af-indsatsplanendocx, 37 KB
-
04-59-03-Grundejerorientering-forslag-til-indsatsplandocx, 53 KB
-
04-59-04-Orientering-af-kommunens-kontaktperson-udkast-til-indsatsplandocx, 51 KB
-
04-59-07-Grundejerorientering-endelig-indsatsplandocx, 54 KB
-
04-59-08-Orientering-af-kommunens-kontaktperson-endelig-indsatsplandocx, 53 KB
-
Opdateret