Tilladelser efter jordforureningslovens § 8
Ejere eller brugere af en kortlagt ejendom skal ansøge kommunen om en tilladelse efter jordforureningslovens § 8, før den pågældende ændrer anvendelsen af det kortlagte areal til en mere følsom anvendelse. Desuden skal ejer eller bruger ansøge om tilladelse efter § 8 inden påbegyndelsen af et bygge- og anlægsarbejde. Der skal ansøges, hvis arealet er fastlagt af kommunalbestyrelsen jf. jfl. § 6, stk. 2.
Kommunens tilladelse skal udarbejdes i overensstemmelse med en indhentet udtalelse fra Regionsrådet (jfl. § 8a). Regionens udtalelse skal sikre, at det ansøgte er miljø- og sundhedsmæssigt forsvarligt (jfl. § 8 stk. 3) og derved sikre, ejendommen ikke senere overgår til offentlig indsats.
Tilladelser efter miljøbeskyttesleslovens § 19
Hvis der skal flyttes forurenet jord eller jord fra en kortlagt ejendom, en kortlagt del af en ejendom eller et offentligt vejareal, skal det anmeldes til kommunen. Hvis jorden skal genanvendes, og dette kræver en § 19-tilladelse efter miljøbeskyttelsesloven (mbl.), skal kommunen give tilladelse. Det kan sikres, at regionen orienteres ved tilsendt kopi om kommunens tilladelser efter mbl.'s § 19, så dette kan indgå, når regionen skal udtale sig i forbindelse med eventuelle § 8-tilladelser på ejendommen. Desuden vil en kopi af § 19-tilladelsen efterfølgende indgå i en vurdering af, om kortlægningen af ejendommen efter reglerne i jordforureningsloven skal ændres, eller om ejendommen skal kortlægges (f.eks. ved udnyttelse af en tilladelse til udlægning af slagger).
3.1 Udtalelser i forbindelse med kommunens tilladelser til ændret anvendelse samt bygge- og anlægsarbejde i øvrigt - jfl.'s § 8
Bygge- og anlægsarbejder
Når ejendomme er kortlagt på vidensniveau 1 eller 2 og benyttes til bolig, børneinstitution, offentlig legeplads, rekreativt område, alment tilgængeligt område, kolonihave, sommerhus eller institution (f.eks. skole, plejehjem), skal kommunen give tilladelse til bygge- og anlægsarbejder på grunden, inden disse påbegyndes (Jfl § 8). En frivillig oprydning er at betragte som bygge- og anlægsarbejder og vil efter en konkret vurdering eventuelt kræve en tilladelse efter § 8.
Ændret arealanvendelse
En ejer af en kortlagt ejendom skal ansøge kommunen om tilladelse, hvis anvendelsen ønskes ændret til bolig, børneinstitution (herunder dagpleje), offentlig legeplads, rekreativt område, alment tilgængeligt område, anden institution (fx skole, plejehjem), kolonihave eller sommerhus.
Kommunens tilladelse efter § 8 skal udarbejdes i overensstemmelse med en indhentet udtalelse fra Regionsrådet (§ 8a). Derudover skal regionen inddrages, hvis ejendommen efter gennemførelsen af bygge- og anlægsarbejderne ønskes udtaget af kortlægningen. Til de forskellige faser i behandlingen af ansøgningen om en §8-tilladelse, er der i ”Håndbog i jordforureningslovens §8, AVJ, Teknik og administration, nr. 2, 2006, bilag 2” en chekliste for §8-ansøgninger, der kan benyttes.
Tilladelse efter jfl. § 8
Grundejer fremsender en ansøgning om tilladelse efter § 8 til kommunen.
Ansøgning om tilladelse efter §8 skal indeholde en beskrivelse af det planlagte projekt. Ejendommen skal være kortlagt på vidensniveau 1 eller 2.
Ofte vil der forekomme en indledende ”snak”, hvorefter grundejer evt. vil udføre en grundig historik og/eller en forureningsundersøgelse inden en ansøgning fremsendes. Dette skal f.eks. danne grundlag for, hvilke tiltag der kan sikre det kommende byggeri.
Hvis grunden ønskes udtaget af kortlægningen, bør undersøgelsesoplægget fremsendes til regionen.
Kommunen vurderer materialet og projektet og beder eventuelt om supplerende oplysninger. Kommunen skal desuden vurdere, om der kræves supplerende undersøgelser inden der kan gives en tilladelse efter §8.
Eventuelle undersøgelsesoplæg sendes til regionen til udtalelse. Regionen skal svare inden 4 uger.
Kommunen udarbejder udkast til en foreløbig tilladelse og sender udkastet til regionen med anmodning om en udtalelse.
Regionen har 4 uger til at udarbejde en udtalelse 04-52-01.
Eventuelle supplerende oplysninger indhentes via kommunen.
”Uret” sættes i stå, såfremt der mangler væsentligt materiale i sagen.
Kommunen udarbejder en foreløbig § 8-tilladelse, hvor regionens udtalelse er indarbejdet og eventuelt vedlagt som bilag.
Tilladelsen sendes til ansøger med kopi til regionen .
Grundejer udfører projektet og fremsender derefter i overensstemmelse med tilladelsen dokumentation til kommunen.
Kommunen vurderer dokumentationen i forhold til de opstillede vilkår og fremsender samtidig kopi af dokumentationen til regionen.
Kommunen godkender dokumentationen og fremsender en endelig tilladelse efter § 8 til grundejer, der samtidig tilsendes ibrugtagnings-tilladelse (ved opførelse af nye boliger).
Regionen vurderer dokumentationen og tager stilling til, om kortlægningen af ejendommen eller ejendommens nuancering skal ændres.
Regionens udtalelse
I forbindelse med Regionens udtalelse, kan kommunen stille krav om, at ansøgeren (ejeren eller brugeren) for egen regning udfører nødvendige forureningsundersøgelser eller på anden måde dokumenterer, at det planlagte bygge- og anlægsarbejde er miljø- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Ansøgeren skal rådgives om, at undersøgelsen skal udføres af et uvildigt firma med ekspertise på området fx et rådgivende ingeniørfirma eller lignende.
Der må ikke stilles større krav til en frivillig undersøgelse, end der gøres til de projekter, Jordforureningsgruppen selv udfører. Ligeledes skal ansøgeren/kommunen oplyses om, at Jordforureningsgruppen gerne kommenterer et evt. undersøgelses- eller afværgeoplæg, således at evt. mangler ved oplægget i forhold til den endelige myndighedsbehandling korrigeres, inden undersøgelsen eller afværgeforanstaltningerne udføres.
Der kan generelt kun stilles krav om undersøgelser m.m., indenfor det område, der er berørt af projektet - ikke på hele matriklen/det kortlagte område.
I vurderingen af, om det ansøgte er miljø- og sundhedsmæssigt forsvarligt, indgår følgende:
- Forureningsgrad
- Forureningens beliggenhed i forhold til arealanvendelsen (både horisontalt og vertikalt) og grundvandet
- Forureningskomponenter (er det kontaktrisikoen på overfladen eller afdampning til indeklimaet)
- Forureningskomponenter (risiko for øget udvaskning til grundvandet)
- Kombinationer af ovennævnte
I forureningssager, hvor der er risiko for afdampning fra forurening til det kommende byggeri, bør det indledende overvejes sammen med bygherren, om bygningerne eventuelt kan placeres andetsteds på grunden. Vælges det alligevel at opføre bygningerne oven på forureningen, skal boligen sikres med byggetekniske foranstaltninger. Nogle foranstaltninger kan have en begrænset levetid. Det skal fremgå af de stillede vilkår, hvordan eventuel monitering skal udføres og dokumenteres. Det skal sikres, at ejendommen ikke senere overgår til offentlig indsats. Længerevarende vilkår bør tinglyses på ejendommen.
Herudover skal følgende materiale indgå i vurderingen af, hvilke krav der evt. skal stilles:
- Plan (byggeplan) over ændringerne med angivelse af byggefelt
- Dækkende historisk gennemgang om tidligere anvendelser og potentielle forureningskilder - herunder plan, der viser tidligere anvendelser
- Evt. tidligere udførte forureningsundersøgelser - kort beskrivelse af projektet incl. afgravningsområder
- Dybder, prøvetagningsstrategi m.m.
- Eventuelle afværgetiltag
Paradigma 04-52-01 anvendes til regionens udtalelse til det fremsendte udkast til foreløbig tilladelse efter § 8.
Når Jordforureningsgruppen tilsendes dokumentationsrapporten, skal den tage fornyet stilling til kortlægningen af ejendommen. Desuden skal Jordforureningsgruppen vurdere, om ejendommen skal nuanceres/nuanceringen af ejendommen skal ændres. Grundejer orienteres kun, hvis der er ændringer.
3.2 Konstateret jordforurening under bygge- og jordarbejder - jfl.'s § 71
Hvis der under bygge- eller jordarbejder på et areal, der ikke er kortlagt eller på et kortlagt areal, hvor forureningen ikke er beskrevet i kortlægningen, konstateres forurening af jorden, skal arbejdet standses og regionen skal orienteres om forureningen (Jfl § 71). Arbejdet kan genoptages efter 4 uger, eller når Jordforureningsgruppen har taget stilling til, om der skal fastlægges vilkår for det videre arbejde. Såfremt Jordforureningsgruppen stiller vilkår, anvendes 04-52-02. Kommunen og Arbejdstilsynet skal orienteres om de vilkår, regionen eventuelt stiller til det videre arbejde.
Kommunen orienteres desuden af grundejer jf. mbl's § 21.
3.3 Jordflytninger
Hvis der skal flyttes jord væk fra ejendommen, skal det anmeldes til kommunens miljøforvaltning senest 4 uger inden opgravningen begyndes (Jfl § 50). Flytning af overskudsjord skal altid anmeldes, hvis der er tale om:
- Flytning af forurenet jord bort fra den ejendom, hvor den er opgravet
- Flytning af jord bort fra en kortlagt ejendom
- Flytning af jord bort fra en kortlagt del af en ejendom/indenfor en kortlagt matrikel
- Flytning af jord bort fra et areal, som anvendes som offentlig vej
- Flytning af jord bort fra et areal, der ligger indenfor områdeklassificeringen
Anmeldelsen foretages af ejer, bygherre eller udførende entreprenør. Umiddelbart ved modtagelse af anmeldelsen vurderer hjemkommunen, om kopi af anmeldelsen skal sendes videre til regionen. Dette er tilfældet, når overskudsjorden påtænkes genanvendt til et projekt, der ikke på forhånd er godkendt efter §19 eller kap. 5 i miljøbeskyttelsesloven og som berører en kortlagt grund i regionen.