Uddannelsespuljen 2023

I 2023 har Regionsrådet afsat 13 mio. kr. til at understøtte og videreudvikle uddannelsesområdet i Nordjylland. Langt størstedelen af midlerne går til udviklingsinitiativer og -projekter på de nordjyske ungdomsuddannelser i regi af hhv. Uddannelsespuljen og Den Nordjyske Teknologipagt.

11 projekter har modtaget støtte i regi af Uddannelsespuljen 2023. I år har det været muligt at søge under 4 nye temaer:

  • Kompetencer til fremtiden
  • Inkluderende faglige og sociale fællesskaber
  • Attraktive og lokale uddannelsesmiljøer
  • Motiverende og tydelige uddannelsesveje

Herunder ses en oversigt over de 11 projekter.

Bæredygtig udvikling på EUC Nordvest: Kompetenceudvikling og verdensmålsråd

Projektet skal forbedre skolens muligheder for at arbejde med bæredygtighed - på tværs af afdelingerne.

Medarbejderne gennemgår et opkvalificeringskursus med 6 oplægsdage, og på denne baggrund, etableres et verdensmålsråd med repræsentanter fra ledelsen, underviser/elevgruppen samt projektafdelingen. Målet er, at eleverne får en bedre forståelse for vigtigheden af bæredygtighed via begge tiltag.

Ansøger: EUC Nordvest

Støttebeløb: 250.000 kr.

Hurtig indsats til trivsel (HITT)

Mikromålinger og feedback fra elever skal hjælpe uddannelsesinstitutioner og kommune med hurtigere og systematisk indsats overfor mulig mistrivsel og risiko for frafald. Med hyppige trivselsmålinger udvikles og afprøves relevante initiativer og indsatser ligesom ressourcepersoner, herunder kommunens ungeindsats, inddrages. Målet er systematisk indsats ift. højere trivsel og lavere frafald.

Ansøger: TECHCOLLEGE

Støttebeløb: 2.000.000 kr.

Sundhed i det moderne samfund - samarbejde mellem sundhedsuddannelser

UCN i Hjørring har sygeplejerskeuddannelsen foruden også bioanalytikeruddannelsen, og der er basis for et værdifuldt samarbejde med Hjørring Gymnasium/STX og HF. Gymnasieelevernes naturvidenskabelige faglighed styrkes i mødet med anvendelsen af fagligheden i sundhedsuddannelserne. Gymnasiet er vært for et eDNA-laboratorium fra Københavns Universitet med topprofessionelt udstyr og tilknyttet den nyeste forskning.

Ansøger: Hjørring Gymnasium og HF-Kursus

Støttebeløb: 297.759 kr.

Projekt Grøn Dannelse

Almendannelse fylder meget på gymnasierne. Med begrebet ”Grøn dannelse” tydeliggøres den del af almendannelsen, der vedrører individets rolle i forhold til miljømæssig bæredygtighed. Projektet placerer sig ind i helhedstankningen af uddannelse til bæredygtig udvikling som det delelement, der peger direkte ind i undervisningen. Målet er at opnå en handlekompetence hos eleverne.

Ansøger: Brønderslev Gymnasium og HF

Støttebeløb: 560.000 kr.

Kompetenceløft: efteruddannelse af 8 Sprogfagskoordinatorer

Sprogfagskoordinering giver en fokuseret sprogindsats i regionen. Målet er, at hvert gymnasium får en sprogfagskoordinator. Efteruddannelse af 8 vil have effekt og inspirere. Gode initiativer smitter.

Sprogfagskoordinatorerne skal i netværk inkludere sproglærere, der vil uddanne sig senere. Netværk og geografisk spredning vil gøre samarbejdet på tværs effektivt til gavn for lokale sprogmiljøer, så flere elever vælger sprog.

Ansøger: Hjørring Gymnasium og HF-Kursus

Støttebeløb: 303.975 kr.

HF-bæredygtighed

Nordjyllands første bæredygtige hf-klasse, hvor vi udvikler unge og voksnes motivation, interesse og kompetencer indenfor bæredygtighedsområdet. Med tværfaglige projekter og eksterne samarbejdspartnere vises, hvordan lokale aktører og elever sammen kan løse problemer. Eleverne får handlekompetencer og øget interesse for at søge videregående uddannelse indenfor området her i regionen.

Ansøger: HF&VUC NORD

Støttebeløb: 426.821 kr.

Sammenhæng i uddannelseskæden - Styrket overgang fra nordjyske erhvervsskoler til UCN

At skabe samarbejdsmodeller mellem erhvervsskoler og UCN med henblik på at fremme fortællingen om karrierevejen fra grundskole til EUD til videregående uddannelse, at igangsatte kompetenceforløb for vejledere/undervisere for at kvalificere disse på de nordjyske erhvervsskoler til at skabe sammenhængende og motiverende informations- og brobygningsforløb for elevgruppen i samarbejde med UCN og Studievalg.

Ansøger: TECHCOLLEGE

Støttebeløb: 2.000.000 kr.

FVU - som del af værktøjskassen på EUD

Frafald på EUD er en langvarig udfordring. Projektet vil undersøge, hvem der falder fra; er det dem med svage almene færdigheder? Projektet undersøger de eksisterende stØttemuligheder; hvilke vi gør brug af, og om det harmonerer med behovet og motivationen hos eleverne? Målet er en model, der kan identificere frafaldstruede elever med behov for en indsats målrettet deres alment faglige udfordringer.

Ansøger: HF&VUC NORD

Støttebeløb: 350.000 kr.

Bedre klar til SOSU - styrkelse af overgangen mellem VUC og SOSU-uddannelserne

Projekt sætter fokus på et styrket samarbejde mellem HF&VUC NORDs og SOSU Nords undervisere omkring de fælles undervisningsforløb på Almen Voksenuddannelse. Projektet sætter yderligere fokus på, at flere elever får en overgang fra AVU til EUD. En overgang, som vil styrke mulighederne for at gennemføre SOSU-uddannelsen.

Ansøger: HF&VUC NORD

Støttebeløb: 553.375 kr.

Complementum Nord - øget gennemførelse gennem styrkelse af læring, fællesskaber og overgange

Vi vil udvikle og gennemføre kompetenceudvikling for det pædagogiske personale med fokus på den omfattende diversitet, der er i elevgruppen på holdene. Vi vil udvikle og afprøve principper for tilrettelæggelse af læringsforløb, hvor bl.a. sprog, kultur og relationskompetencer tænkes ind samt udvikle og afprøve særlige støtteindsatser målrettet den elevgruppe, som ikke ellers er berettiget.

Ansøger: SOSU STV

Støttebeløb: 500.000 kr.

Nye og alsidige veje til sikring af kompetencer inden for velfærdsområdet i Region Nordjylland

Projektet skal bidrage til flere, mere alsidige veje til en velfærdsuddannelse. Målet er at tilbyde nye attraktive uddannelsestilbud og derved få flere til at søge optagelse på en erhvervsuddannelse indenfor velfærdsområdet. Projektet har to spor. Spor 1: Udvikling af uddannelsen EUX pædagogisk assistent. Spor 2: Udvikling af hybriduddannelse til social- og sundhedshjælper, hovedforløb. Region Nordjylland støtter spor 1.

Ansøger: SOSU Nord

Støttebeløb: 500.000 kr.