FAQ
Ofte stillede spørgsmål
-
Bæredygtighed er et komplekst emne med mange forskellige dagsordener. I Nordjylland Brænder for Bæredygtighed ønsker vi at imødekomme mangfoldigheden af uddannelserne. Derfor opfordrer vi til deltagelse med projekter, der adresserer både miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed – eller måske en kombination af dem alle.
Læs mere om krav og forventninger til et bæredygtighedsprojekt. -
Alle typer af ungdomsuddannelser er velkomne til at deltage. Vi ser frem til en bred vifte af initiativer både på skolen og i lokalsamfundet, der demonstrerer mangfoldigheden i uddannelserne og afspejler forskellige unges tilgang til handling og engagement. Eksempler kan være:
- HHX-elevers undersøgelse af virksomheders muligheder for ny produktioner, grønt iværksætteri og ESG-vurderinger
- EUD-elevernes eksperimenter i egen praksis med bæredygtige produkter og genanvendelse
- Naturfaglige elevers arbejde med omplacering af solcellers og vindmøllers omplaceringer
- Almene elevers og HF-elevernes arbejde med at mobilisere og skabe engagement gennem happenings, teater og musik
-
Nordjylland Brænder er tænkt som en åben ramme, der skal forankres i og tilpasses til jeres lokale uddannelseskontekst. Det kan se ud på mange måder og der er forskellige måder at deltage på. Eksempler kan være:
- En skole, der vil skabe en grøn profil og inviterer elever og ansatte til at bidrage med ideer og tiltag
- Et lærerteam, der gerne vil arbejde med social bæredygtighed og engagerer eleverne i at tilrettelægge en inkluderende studiestart
- Et tværfagligt team hvor eleverne arbejder med konkrete tiltag som en del af undervisningen fx tværfaglige forløb på GF1
- En enkelt underviser, der vælger at koble konkret handling ind som metode til at lære eleverne om bæredygtighed i den eksisterende undervisning
- Skolens bæredygtighedsråd, der deltager med et konkret initiativ fx et koncept for grønnere studieture
-
Det korte svar er ja! I kan få sparring på jeres konkrete projektideer og på hvordan I sætter dem i værk i jeres konkrete kontekst. Det foregår ved at I henvender jer på nordjyllandbraender@rn.dk.
Herefter tilrettelægger vi i fællesskab en online session á cirka 30 minutters varighed, hvor der er mulighed for at drøfte de spørgsmål I måtte have.
-
Hver projektgruppe, der deltager på campen, får tildelt 2.000 kroner til projektets udbredelse. Midlerne kan anvendes både før og efter campen til f.eks. indkøb, formidling, synlighed og spredning af projektet.
-
Nordjylland Brænder inkluderer visse elementer af konkurrence i processen. Fokus ligger dog på at fremme vidensdeling, åbenhed, fællesskab og spredning af projekter på tværs af regionen, fremfor monopolisering af idéer. Skolerne er dog velkomne til at skrue op for konkurrenceelementet internt på skolen, når camp-holdet skal udpeges. I denne ånd belønnes vinderen af Regionsrådets pris og Den Grønne Spire med en økonomisk støtte til at fortsætte projektets udbredelse, idet kåringen markerer begyndelsen på yderligere arbejde med projektet, snarere end en afslutning. Kriterier offentliggøres senere i processen.
-
Under Bæredygtighedsmødet vil der blive uddelt to priser. Den ene er Ungdomsprisen, kaldet Den Grønne Spire, som udpeges gennem en demokratisk udvælgelsesproces af de øvrige unge deltagere. Derudover vil Regionsrådet uddele sin egen pris, som hylder det projekt, som gør sig særlig bemærket inden for kriterier som rækkevidde, effekt, innovation, kreativitet og partnerskaber.
-
Ved hvert gennemløb af Nordjylland Brænder for Bæredygtighed fastlægger Region Nordjylland et tema. I 2024 er temaet ”Forbrug”. Temaet er retningsgivende for projektarbejdet, og fungerer som en rød tråd gennem Camp og Bæredygtighedsmødet. Det er vigtigt at understrege, at vores forståelse af bæredygtigt forbrug er omfattende. Det omfatter alt fra Danmarks globale forbrugsudledninger til hverdagslivets klimapåvirkning, herunder fødevarer, transport, klimavenlig adfærd, forbrug af naturressourcer, økonomisk forbrug osv.
-
Hvor langt skal projekterne være nået til camp og til bæredygtighedsmødet?
Læs mere om hvad der skal være klar hvornår, og hvad forventningen er til prøvehandling.
Opdateret