Teknologipagtspuljen 2025

I 2025 har Regionsrådet udmøntet 4,3 mio. kr. til 6 projekter som skal styrke tekniske og digitale kompetencer hos unge i Nordjylland. Langt størstedelen af midlerne går i år til indsatser der skal løfte arbejdet med kunstig intelligens i undervisningen på de nordjyske ungdomsuddannelser.

Teknologipagtspuljen modtog 11 ansøgninger til Nordjysk Teknologipagts 3 indsatsområder:

  • De potentielle STEM’ere
  • Digitale teknologier i undervisningen
  • Udvikling af STEM-undervisningens metoder

Herunder ses en oversigt over de 6 projekter.

Generativ AI i SOSU-uddannelserne

Projektets skal, med sigte på at fremme elevernes handlekompetencer og give nye adgange til læring, udvikle en fælles pædagogisk AI didaktik i de enkelte fagteams. Via aktionslæring og i samarbejde imellem SOSU Nord og SOSU STV udvikles brugen af Generativ AI i undervisningen, hvilket vil styrke undervisernes kompetencer og elevernes læringsperspektiv til gavn for både uddannelse og arbejdsliv.

Ansøger: SOSU Nord

Støttebeløb: 976.500 kr.

 

AI - Fremtidens værktøj for uddannelser og erhvervsliv

På baggrund af en stærkt stigende efterspørgsel på AI-kompetencer fra såvel erhvervsliv som videregående uddannelser, vil vi udvikle forløb med øget fokus på inddragelse af AI. Herunder dannelse, didaktik, pædagogik og elevernes forståelse for og tilgang til AI's muligheder og begrænsninger og fx hvordan generativ AI kan være en "wingman" for den enkelte elevs læringsproces.

Ansøger: Aalborg Handelsskole

Støttebeløb: 2.000.000 kr.

 

Digitale kompetencer i en bæredygtig verden (udmøntet til Uddannelsespulje-projekt)

Formålet er at udvikle en ny og dynamisk progressionsplan for digital dannelse indeholdende både enkeltfaglige og flerefaglige forløb, og hvor generativ AI, digital teknologiforståelse og bæredygtighed er centrale emner. Planen vil blive udbredt regionalt med en afslutningskonference for interesserede gymnasiale uddannelser i Nordjylland i 2028 samt offentliggjort på skolernes hjemmesider.

Ansøger: Aalborg Katedralskole

Støttebeløb: 1.083.120 kr.

 

Pilot- og Udbredelsespuljen (Teknologipagtspuljen)

"Nat-klubben kommer forbi"

I projektet udarbejdes gennemføres engineerings-forløb for grundskoleelever i Hjørring kommune. På baggrund af vores eksisterende tilbud "Nat-klubben" på Hjørring Gymnasium, hvor elever i 6.-7.klasse kan gå til naturvidenskab i deres fritid, ønsker vi at skabe en rejsende Nat-klub. Dette skal bringe gymnasiets undervisere i naturvidenskab ud til eleverne på grundskolerne, hvor de gennemfører forløb i engineering med det formål at motivere og stimulere elevernes interesse for STEM-fagene.

Ansøger: Hjørring Gymnasium og HF-Kursus

Støttebeløb: 64.975 kr.

 

AI kompetenceudvikling – Makerspace

Projektet "AI Makerspace" skal styrke gymnasielæreres kompetencer i brugen af kunstig intelligens i undervisningen. Gennem etablering af et eksperimenterende læringsmiljø vil lærerne få mulighed for at afprøve AI-værktøjer, udvikle undervisningsmaterialer og udforske nye didaktiske metoder. Projektet retter sig primært mod STEM-fagene. Målet er at fremme en mere strategisk og innovativ integration af AI i undervisningen, der styrker elevernes læring og gør STEM-fagene mere attraktive.

Ansøger: Hasseris Gymnasium

Støttebeløb: 68.000 kr.

 

Inkluderende uddannelsesmiljø for piger på STEM uddannelserne

Projektet handler om at afprøve GirlTalks Fællesskab Sisterhood, som er en forebyggende indsats til unge kvinder i alderen 15-18 år på STEMerhvervsudd., der viser tegn på mistrivsel, står udenfor eller er på kanten af fællesskaber og er i risiko for at frafalde uddannelsen. Formålet med Sisterhood er at fastholde unge kvinder på udd. ved at give dem et positivt og rummende fællesskab, som styrker deres selvværd samt deltagelse i de fællesskaber, som de allerede er en del af og/eller indgå i nye.

Ansøger: TECHCOLLEGE S/I

Støttebeløb: 70.000 kr.

Opdateret