Forbedret målopfyldelse på kræftpakkerne

I Klinik Kirurgi-Kvinde-Barn på Regionshospital Nordjylland har en fokuseret indsats blandt lægesekretærerne båret frugt: Klinikkens målopfyldelse på kræftpakkerne er blevet forbedret på et år.

Elevatortalen

Når en projektgruppe går i gang med at arbejde med et strategisk forbedringsprojekt sammen med en konsulent fra Forbedring, er en af de første opgaver, som gruppen stilles overfor, at de skal lave en elevatortale, som kort og klart beskriver projektet. Den er nemlig med til at holde fokus, og så gør den det også nemmere at fortælle andre, hvad projektet går ud på.

Klinik Kirurgi-Kvinde-Barn gik i november sidste år i gang med et strategisk forbedringsprojekt, og i deres elevatortale var de meget tydelige omkring, at deres overordnede mål er, at forbedre forløbene i kræftpakkerne for at blive i stand til at overholde standard forløbstiderne.

I projektet fokuserede de på tre kræftpakker:

- Tyk- og endetarmskræft
- Nyre- blærekræft 
- Livmoderkræft

Projektgruppens målsætning var også, at erfaringer og resultater fra projektet skulle spredes til de øvrige kræftpakker på Regionshospitalet.

Normalt er projektgrupperne sammensat af mange forskellige faggrupper, men klinikkens projektgruppe bestod af en gruppe lægesekretærer og forløbsansvarlig viceklinikchef Ellen Boelt.

- Grunden til at vi i sin tid valgte at sætte projektgruppen sammen på den måde er, at lægesekretærerne er helt centrale i kræftpakke forløbene. De har styr på vores planlægning og logistik. Og i projektet har vi fokuseret på henvisning, visitering og registrering, som netop er lægesekretærernes fagområder hos os, forklarer Ellen Boelt.

Flere veje fører til samme mål

Lægesekretærgruppen i Klinik Kirurgi-Kvinde-Barn er gået af flere forskellige veje for at opnå deres flotte resultat.

- Blandt andet gik vi i gang med at undervise alle de læger, der har kræftpakke patienter. Det gjorde vi for at sikre, at alle har den samme, opdaterede viden om kræftpakkerne, fortæller Lone Nielsen, der er afsnitsledende sekretær.

På nuværende tidspunkt er alle læger blevet undervist, og for at fremtidssikre er informationen om kræftpakkerne nu blevet en fast del af introprogrammerne til både nye læger og til KBU-lægerne.

Lægesekretærerne har også lavet lommekort, der kort og klart beskriver de tidsfrister, som skal overholdes i de forskellige kræftpakker.

- Og lommekortene bliver brugt af alle sekretærerne, fortæller Lone Nielsen. – De hjælper os med at holde styr på tidsfrister og med at have overblik over de forskellige forløb, fortsætter hun.

Forbedringsprocessen fortsætter

Selvom projektet er afsluttet, fortsætter forbedringsarbejdet. Et af de nyeste tiltag er introduktionen af "torsdags-tjek". 

- Hver torsdag gennemgår vi vores patienter for at vurdere, om kræftpakke forløbstiderne bliver overholdt. Vi skriver lister ud fra KonceRNinfo, og laver audit på alle vores patienter. Det hjælper os med at undgå fejl, og samtidig sikrer vi, at vi er på forkant med forløbene, forklarer Lone Nielsen.

En af udfordringerne i projektet har været at sikre, at visitationerne sker hurtigt nok. Og det er en udfordring, som har været lidt mere kompleks at løse.

- Vi arbejder netop nu på at reservere tid i lægernes program, så de får tid til at visitere patienterne. Det er nødvendigt, men det tager tid fra andre opgaver, forklarer Ellen Boelt. – Men på hospitalsniveau er vi gået i gang med at reducere antallet af kontroller med 10 %, og når vi kommer i mål med det her i klinikken, så håber jeg, at det vil frigive tid til eksempelvis visitation, uddyber hun.