Tværgående samarbejde understøtter udsatte borgere/patienter
- Dette samarbejde er et pilotprojekt, hvor vi i Sundhedsklynge Nord er gået sammen om at læse en af vores fælles udfordringer: Hvordan hjælper vi bedst borgere/patienter med svære psykiske sygdomme, som ikke indgår i nogle af de eksisterende tilbud, fortæller Kathe Kjær Lyng, der er ledende oversygeplejerske på Psykiatrisk Sengeafsnit N7.
Kathe har, sammen med Mette Brandt Pedersen der er Afdelingsleder Socialenheden & SenhjerneskadeCenter Nord og projektleder i Frederikshavn Kommune, deltaget i Det Nationale Ledelsesprogram på Sundhedsområdet, og det er i dette regi, at samarbejdet er opstået.
- Samarbejdet har været enormt positivt. Jeg vil især fremhæve processen med at få formuleret vores fælles kommissorium, og det at vi er kommet nærmere på hinandens praksis. Det har givet mange aha oplevelser undervejs, for vi går jo alle rundt med forskellige forestillinger om, at “det tager de andre sig nok af”, forklarer Mette Brandt Pedersen.
Udover Kathe og Mette har Benny Jensen, der er Afdelingsleder i Center for Handicap og Psykiatri (Socialpsykiatri, Bostøtte §85 og Rusmiddelbehandling) og Susanne Jensen (daværende vicedirektør i Psykiatrien) også deltaget i projektet.
- Det har været virkelig godt og ikke mindst lærerigt at samarbejde på tværs på den måde, som vi har gjort i projektet. Helt lavpraktisk har vi fået sat ansigt på hinanden og så har vi fået en helt anden forståelse af, hvad vi hver især kan og ikke kan, forklarer Kathe Kjær Lyng.
Hun mener selv, at de gode, faglige input og den sparring, som projektgruppen har fået undervejs på ledelsesprogrammet, har medvirket til de resultater, som man kan fremvise i dag, nemlig klare indsatser og anbefalinger for udsatte borgere/patienter.
Den vigtige inddragelse af nøglemedarbejdere
Et vigtigt omdrejningspunkt i projektet har været den løbende inddragelse af de nøglemedarbejdere som allerede ved projektstarten dagligt arbejdede sammen. Disse medarbejdere er blandt andet blevet inddraget tidligt i processen, både fordi deres viden er uvurderlig i forholdt til at udvikle de bedste ideer, og for at få skabt grobunden for øget relationel koordinering.
Samtidig at projektgruppen også involveret en peer-medarbejder for at skærpe borger-perspektivet for så vidt muligt undervejs.
Anbefalinger fra pilotprojektet
Casene peger alle på behov for flere tidlige, forebyggende og helhedsorienterede indsatser (Skole, uddannelse, job, socialt, psykiatri, politi, almen praksis, mv.):
1. Styrk det relationelle, tværgående samarbejde
2. Drop "systemtænkning" og forsøg på at finde frem til "one size fits all"
3. Dyrk de mere håndholdte og fleksible indsatser
Opdateret