Forebyggelse af genindlæggelser grundet dehydrering

Hvis man kan lykkes med at give ældre, svækkede borgere væsketerapi i eget hjem, kan 5% af alle indlæggelser undgås. Det betyder både noget i forhold til arbejdspresset på hospitalerne, og ikke mindst har det en stor værdi for de borgere, som undgår en unødvendig tur på hospitalet.
Derfor har ledere fra både Aalborg Universitetshospital sammen med ledere fra Morsø og Thisted Kommune igennem det seneste år samarbejdet om et projekt med fokus på forebyggelse af denne type genindlæggelser.

Dette samarbejde er etableret indenfor rammerne af Det Nationale Ledelsesprogram på Sundhedsområdet. Ledelsesprogrammets formål er at klæde ledere fra sundhedsområdet på til at kunne lede datadrevet forbedringsarbejde på tværs af regioner, kommuner og almen praksis med patienten og borgeren i fokus.

Data viser potentialet i projektet

Fra januar til september 2023 modtog Medicinsk Afdeling og Akut på Aalborg Universitetshospital i Thisted 189 patienter med dehydrering. Ud af de 189 var 43 genindlæggelser. Det tal svarer faktisk til knap 5% af alle indlæggelser på Medicinsk Afdeling og Akut.

Projektgruppen valgte at supplere datagennemgangen med audits af patientforløb, som alle viste, at indlæggelserne var 100% forebyggelige.

Med afsæt i denne viden gennemførte projektgruppen en testrunde, hvor patienter blev udskrevet med væske og remedier til hjemmeplejen, så man ved behov kunne igangsætte subcutan væsketerapi i borgerens eget hjem.

Hjemmeplejen håndterede behandlingen godt, og på Medicinsk Afdeling og Akut oplevede man færre genindlæggelser, samtidig med at man selvfølgelig – som forventet - modtog flere opkald til hospitalet for sparring.

Det burde være så ligetil

De gode erfaringer med testrunden burde betyde, at projektgruppens metode til igangsætning af væsketerapi i borgerens eget hjem kan sættes i gang i større skala, men det har desværre vist sig, at være lidt mere besværligt end som så.

Projektgruppen er nemlig løbet ind i udfordringer, som primært knytter sig til jura, praktik og organisation.

- Vi er undervejs i projektet blevet opmærksomme på, hvor vigtigt det er at få involveret almen praksis i samarbejdet, fordi de praktiserende læger er nøglepersoner i denne type patientforløb. Konkret har vi brug for, at hjemmeplejen kan hente væske til subcutan væsketerapi hos borgerens egen læge, men det er vi desværre ikke lykkedes med, fortæller Inge Thomsen, der er leder i Specialplejecentre i Thisted Kommune.

Projektgruppen er enige om, at det kunne have været gavnligt, hvis almen praksis havde været involveret i projektet undervejs. Det kunne måske have gjort udfordringerne mindre.

- Vi arbejder nu med, om vi kan lave et setup, der kan løse udfordringen med opbevaring af væske, som hjemmeplejen kan hente ved behov. Blandt andet søger vi inspiration i en anden region, forklarer Toke Kirchberg Nilsson der er cheflæge i Medicinsk Afdeling og Akut på Aalborg Universitetshospital i Thisted.

Målet med projektet var at reducere antallet af indlæggelser og genindlæggelser med dehydrering med 50% inden 31. december 2025. Det mål kan måske vise sig at være svært at nå, men projektgruppen arbejder videre med blandt andet samarbejdsmøder med almen praksis, løbende dataindsamling og opfølgning.

Hvad får man ud af samarbejde på tværs?

Projektet har afsløret, at opgaven kun kan løftes på tværs af organisationer. Kendskabet til hinandens muligheder og rammer samt personlige relationer er afgørende.

- Undervejs i projektet har vi har fået et indblik i hinandens arbejdsopgaver, kompetencer og logistiske setup, og det at vi nu kender hinanden rigtig godt, har gjort samarbejdet nemmere. Jeg synes der har været en meget positiv og god energi i vores samarbejde, og det er blevet tydeligt for os alle, at der er meget at hente for disse patienter, hvis vi lykkes med den forebyggende indsats, understreger Toke Kirchberg Nilsson.

- Det er jeg enig i. Det har været meget interessant at få lov til at se ”verden” fra hinandens ståsteder, og vores samarbejde har været meget positivt, afslutter Inge Thomsen

Initiativet til forebyggelse af (gen)indlæggelser grundet dehydrering viser, hvordan et fokuseret, tværorganisatorisk samarbejde kan føre til betydelige forbedringer i sundhedsplejen. Når man lykkes med at finde en model enten sammen med eller uden almen praksis, er projektet godt på vej til at skabe en mærkbar forskel for borgerne i Morsø og Thisted kommune.

Opdateret