Kulturpuljen 2019

Kulturpuljen har i 2019 støttet otte projekter, der ligger inden for to fokusområder.

  • Kulturarv og stedbundne potentialer
  • Udvikling og understøttelse af kulturelle netværk.

Der er i alt tildelt 1.540.000 kr. til projekterne herunder

Vores Nordjylland v. Kulturarv Nord

Budget: 544.000 kr.
Støttebeløb: 250.000 kr.

”Vores Nordjylland” er et foto- og refleksionsprojekt, der sætter fokus på ligheder og forskelle i den nordjyske identitet fra Thy til Læsø og fra Aars til Skagen. Hvert af de 12 deltagende museer inviterer 7 nordjyder (fordelt over alder og demografi) til at deltage i projektet. Efter en fælles introduktion reflekterer deltagerne over, hvad de opfatter som særligt nordjysk og dokumenterer det med fotos. Projektet, der har premiere på Kulturmødet i 2020, munder ud i en stor udendørs vandrefotoudstilling, hvor såvel refleksioner som motiver præsenteres.

Sideløbende med foto-projektet oprettes der en Facebook-side og Instagram-profil under overskriften ”Vores Nordjylland”. Siden indbyder alle til at komme med deres bud på, hvad de mener er særligt nordjysk, om de selv føler sig som nordjyder og hvorfor.

Genklang 2020 v. Tempi

Budget: 767.000 kr.
Støttebeløb: 260.000 kr.

Genklang er et ambitiøst 10-årigt program, hvis mål er at skabe en bæredygtig platform for ny nordisk musik og folkemusik i Nordjylland, med lokal, national og international rækkevidde. Genklang 2020 vil i programmets fase 2 gennemføre fem pilotprojekter, der sigter på at understøtte kultur- og publikumsudvikling, styrke kulturerhvervet og kulturøkonomien samt skabe effekter i andre sektorer. Der er fokus på, hvordan traditionen kan indgå, udvikles og leve videre i nytænkende og økonomisk bæredygtige formater i Nordjylland og i verden og på, hvordan musikken kan bidrage til at styrke og udvikle andre sektorer i regionen.

SoundCAMP & SoundDIY v. KORMA

Budget: 300.000 kr.
Støttebeløb: 165.000 kr.

Dette projekt har til formål at samle og styrke vækstlaget og talentudvikling inden for rytmisk musik i Nordjylland. Aalborg Sound, som er Aalborg Kommunes nye kompetencecenter for Rytmisk Musik vil være et omdrejningspunkt og platform for unge rytmiske musikere fra hele Nordjylland, hvor de kan søge rådgivning og støtte, udvikle sig kunstnerisk samt udvide deres netværk.
Projektet består af to delelementer; SoundDIY og SoundCamp. SoundDIY er åbent for alle nordjyske musikere og består af seks seminarer omhandlende emner som markedsføring af egen musik, rettigheder ifm. egen musik, artist økonomi etc. SoundCAMP er åben for bands og solister, der i løbet af en fem-dags camp får coaching/kritik fra professionelle bandcoaches.

Talentveje til litteraturen v. Brønderslev Forfatterskole

Budget: 980.000 kr.
Støttebeløb: 240.000 kr.

Talentveje til litteraturen er et 2-årigt projekt, som bygger oven på 15 års erfaringer fra Brønderslev Forfatterskole. Projektets hovedfokus er at tilføre forfatterspirer og litteraturtalenter entreprenørskab, så de selv tør søge nye udfordringer og muligheder i deres karriere. Det sker gennem workshops, udvikling af undervisningsmateriale og undervisning i bl.a. entreprenørskab. De litterære talenter skal gøres bevidste om mulighederne for at arbejde som udøvende litteratur- og forfattertalent udover at være udgivet forfatter, men som f.eks. underviser, oplægsholder, skribent, debattør, eller noget helt andet. Herudover etableres en række kulturelle netværk til glæde for målgruppen, der ofte er spredt og ikke har professionel støtte omkring deres talent.

FilmMaskinen - netværk og aspiranter, Del II v. FilmMaskinen

Budget: 508.000 kr.
Støttebeløb: 230.000 kr.

Projektet bygger videre på projekt Netværk og Aspiranter og ønsker at videreudvikle og styrke det netværk, der er blevet etableret imellem FilmMaskinen (et talentforløb for unge Filmmagere), nordjyske ungdomsuddannelser (gymnasier med mediefag) og andre aktører inden for film og medier. Netværket skal understøtte et nordjysk filmmiljø og udbrede kendskabet til filmproduktion på regionalt og nationalt plan, bl.a. gennem konkrete aktiviteter, hvor unge i gruppen 14-25 år får mulighed for at arbejde med filmproduktion. Det skal skærpe de unges evne til at genkende, forstå og formidle deres egne fortællinger igennem filmmediet. Projektet omfatter bl.a. workshops, skolefilmfestivaller, elevforløb for mediefagselever, visning af elevproduktioner evt. ledsaget af oplæg, artist talks, m.m.

Life-Boats Norgestur v. Den Selvejende Institution Life-Boats

Budget: 685.000 kr.
Støttebeløb: 190.000 kr.

I 3. fase af sin udviklingscyklus (2020-2023) drager Life-Boats ud i verden med sine budskaber - i første omgang til Norge (2020) og senere ud på de europæiske kanaler i 2021-2023. Dette projekt vedrører rejsen til Norge, hvor bådene i perioden 15. juni – 15. juli 2020 sejler på Telemarkskanalen fra Skien op til Dalen. Der besøges ca. ni havne, og serveres kunstneriske oplevelser med fokus på samskabelse, klimavenlighed, ligestilling og mangfoldighed. Disse bygger gerne ovenpå lokale traditioner indenfor forskellige kunstformer og events som havne-fester og festivaler.

Pilotprojekt for Limfjordsteatrets Institut for talentudvikling v. Limfjordsteatret

Budget: 200.000 kr.
Støttebeløb: 130.000 kr.

Morsø kommune og Limfjordsteatret har siden 2009 haft fokus på talentudvikling på scenekunstområdet, et arbejde man nu ønsker at tage et skridt videre med etablering af et institut for talentudvikling på Limfjordsteatret. Instituttet skal skabe et endnu stærkere netværk omkring de unge og udvikles til også at inkludere andre kunstretninger end scenekunst. Der opbygges en netværksgruppe på tværs af de grupper, som de unge færdes i (fx Nærværket, MGK miljøet, højskoler, ungenetværk på Mors og i Thy). Der er tale om et pilotprojekt med det mål at skabe et løft i talentudviklingen på tværs af kunstarter.

Forundersøgelse for Lønstrup International Crafts Center v. Foreningen til udvikling af LICC

Budget: 500.000 kr.
Støttebeløb: 75.000 kr.

Der er tale om et forundersøgelsesprojekt, som skal undersøge og beskrive mulighederne for at skabe et internationalt center for kunsthåndværk i Lønstrup med fokus på uddannelse, udvikling, formidling. Projektet skal også gøde grobunden lokalt hos befolkning, kunstnere, erhverv, politikere, m.fl. og indlede fundraising i fht etablering af Lønstrup International Crafts Center.