Tilbageblik på HOPE 2019

HOPE er slut for i år – her kan du få et lille indblik i nogle af de ting, som vi fik lov at vise vores gæster fra Østrig og Finland. Tak til alle, som bidrog til deres program i de to uger, de var på besøg i det nordjyske.

Tag på udveksling i et andet europæisk land og kom hjem med ny inspiration og et internationalt netværk. Sådan lyder ideen bag European Hospital and Healthcare Federation (HOPE), som hvert år i maj/juni gennemfører sit årlige udvekslingsprogram. Programmet henvender sig til alle ansatte i sundhedsvæsenet, der arbejder med ledelse eller organisering på såvel det kliniske som det administrative område.

I den forbindelse har vi to uger i foråret haft besøg af Gabriele Koch fra Østrig og Anna-Kaisa Parkkila fra Finland. Gabriele Koch har en master i biokemi og arbejder som kvalitetsmanager på Klinikum Austria Gesundheitsgruppe. Anna-Kaisa Parkkila er speciallæge i neurologi og cheflæge for sundhedsteknologisk vurdering på Tampere University Hospital.

Et godt, praksisnært program

Sidste dag i vores gæsters program var afsat til evaluering og gode råd. Vores gæster var på forhånd blevet bedt om at lave hver deres evaluering af det de havde oplevet i Region Nordjylland og komme med ideer til forbedringer, hvis de var stødt på noget, som undrede dem undervejs.

Både Gabriele og Anna-Kaisa var meget enige om én ting: Det program som de var blevet præsenteret for, var både relevant og godt. De satte virkelig pris på, at alle værter havde formået at holde deres oplæg og indhold meget praksisnært, fordi det giver det bedste indblik i, hvordan det danske sundhedsvæsen fungerer i ”virkeligheden”.

Samtidig oplevede de også begge to, at både den fælles del, og de individuelle programmer afspejlede deres personlige ønsker og interesser, så besøget i Nordjylland er noget de ser tilbage på med stor tilfredshed.

Største indtryk og ting som tages med hjem – Gabriele:

  • Vores lave hierarkier og vores måde at arbejde tværfagligt og tværsektorielt
  • Fokus på projektdesign og på at kende mål og kontekst inden man går i gang med et projekt
  • Hvordan der arbejdes med kvalitet ud fra de nationale mål
  • Det danske sundhedsvæsen er baseret på tillid – eksempelvis imellem faggrupper
  • Brugen af tavler til at vise og følge projekter løbende

Største indtryk og ting som tages med hjem – Anna-Kaisa: 

  • Vores systematiske brug af forbedringsmodellen, den løbende evaluering og eksempler på det gode samarbejde imellem hospitalerne og afdelingerne i Fællesadministrationen
  • Det daglige fokus på patientflow, eksempelvis kapacitetskonference på Aalborg UH
  • Hjemme-monitorering af gravide kvinder med diabetes
  • Daglige konferencer med systematisk evaluering af rehabilitering ved slagtilfælde
  • Inspiration til hvordan man bedre kan sprede de gode ideer fra et område til et andet

I løbet af de to uger har vores gæster været på en omfattende ”Tour de Nordjylland” både som en del af programmet og på egen hånd. Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvad de har oplevet, kan du læse videre herunder:

Besøg på Aalborg Universitetshospital

Gabriele og Anna-Kaisa har blandt andet besøgt Aalborg Universitetshospital af flere omgange: På første dag af besøget blev Gabriele og Anna-Kaisa budt velkommen til hospitalet af Kim Mikkelsen der er direktør for økonomi og drift. Han bød dem varmt velkommen og fortalte om hospitalets organisering og opbygning og vision.

Programmet for de to har også været opdelt flere gange for at tilgodese deres faglige interesser og ønsker. Eksempelvis har Gabriele tilbragt en dag i Klinik Diagnostik, hvor hun både var forbi Klinisk Biokemisk og Klinisk Immunologis Afdeling for at drøfte kvalitet, herunder arbejdet med ISO-akkreditering.

Samme dag besøgte Anna-Kaisa Sundheds IT for at blive introduceret til, hvordan vi arbejder med patientflow og patiensikkerhed på Aalborg Universitetshospital.

I det fælles program indgik også en dag, hvor Universitetshospitalet sammen med Kvalitet og Forretningsprocesser gennemgik, hvordan vi griber arbejdet med kvalitet og forbedringer an i Region Nordjylland.

Dagen indeholdt blandt andet en introduktion til forbedringsmodellen samt de nationale mål, og vores gæster fik eksempler på dette arbejde, idet de blev introduceret til det store arbejde med at forbedre flowet for patienter med hoftenære frakturer. Samme dag blev Gabriele og Anna-Kaisa også introduceret til arbejdet med forebyggelse af tryksår og med kliniske retningslinjer.

Gabriele Koch, Anna-Kaisa Parkkila, Jens Ravnholt-Pedersen, Dorte Mayann Hansen og Charlotte Viig Allerød

I den anden uge af besøget brugte Gabriele en dag en hel dag sammen med Jan Kjærsgaard, der er ledende terapeut, og som selv var udsendt til Tyskland i HOPE-regi sidste år. Ud over at besøge Fysio- og Ergoterapeutafdelingen i Klinik Hoved-Orto, hvor de blandt andet dykkede ned i patientsikkerhed og rehabilitering, havde Jan også arrangeret et besøg i Aalborg Kommunes rehabiliteringscenter for at give Gabriele et bedre indtryk af, hvad det er, vi udskiver vores patienter til. Det giver et mere nuanceret billede af, hvordan det kan lade sig gøre at udskrive patienter så (i hendes øjne) tidligt, som vi gør hos os.

Anna-Kaisas vært samme dag var Karin Heedegaard, der er leder for Sundheds IT. Hun introducerede vores gæst for det akutte neurologiske område, og så havde hun arrangeret et besøg på Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU). Dagen blev afsluttet med et interessant besøg på STENO Diabetes Center.

En dag på Regionshospitalet

Overskriften for HOPE-programmet i 2019 er "Evidence-informed decision-making in Healthcare management". Og ud fra den overskrift havde Kirsten Vorre, der er Kvalitetskonsulent, sammensat et spændende program for vores to gæster.

Dagen lagde ud med, at lægefaglig direktør Thomas Larsen introducerede Gabriele og Anna-Kaisa til hvordan hospitalet bruger data til at planlægge personalets fremmødeprofiler. Han forklarede også om hvordan hospitalsledelsen arbejder på at få beslutningskraft tilbage til de patientnære ledelser og det øgede samarbejde med kommunerne.

Herefter gav Klinikchef Lars Burmester et indblik i, hvordan klinikledelserne bruger evidens og data, når der skal træffes beslutninger. Han fremdrog overgangen til ambulante fødsler for førstegangsfødende – hjemmebarslen – som et eksempel på hvordan et grundigt forarbejde med forskningskilder og data er nyttigt, når et afsnit skal sammensætte et nyt tilbud til patienterne, som både skal resultere i besparelser og være et godt, fagligt forsvarligt tilbud til patienterne.

Eftermiddagens program var domineret af forskning: Dorte Melgaard fra Center for Klinisk Forskning fortalte hvordan regionshospitalet igangsætter forskning blandt klinikere, og Gitte Vittrup, der er Specialist i sexologisk rådgivning præsenterede et eksempel på dette arbejde.

Anna-Kaisa Parkkila, Gabriele Koch og Gitte Vittrup.

Hun havde i dagens anledning rydder op på hylderne i kontoret, som ellers ofte indeholder remedier, der hører sig til, når man skal have en snak om sexlivet. Hos hende fik gæsterne et indblik i forskningsprojektet vedrørende Lichen Sclerosis og hvordan forskning koblet med praksis kan give bedre patientforløb.

HOPE udvekslingsprogrammet er slut for i år, men til næste år venter en ny udviklingsperiode. Vores gæster er kommet godt hjem igen, og som Anna-Kaisa skrev: - I have been busy telling people about my visit and all the things I was able to see. You may heard from Tampere some day.

Opdateret