Taler du Plan, Do, Study, Act?

Do you speak plan, do, study, act? Ellers vil du snart få det lært, i takt med at forbedringstavlerne spreder sig til hele hospitalet.

Forbedringscirklen - eller PDSA cirklen - hvor man "plan, do, study and act" er helt central, når det drejer sig om arbejdet med forbedringstavler. Man afprøver forskellige ideer til forbedringer ved at "skrue" på forskellige håndtag og så observere og registrere, hvad konsekvenserne bliver. 

Måske den ønskede, som kunne være at bidrage til overholdelse af behandlingsgarantien? Eller måske en utilsigtet negativ effekt, der påfører samarbejdspartnerne i den anden ende af huset ekstra arbejde?

Bare se at komme i gang

På onsdagens kick-off møde for implementering af forbedringstavler på hele regionshospitalet delte nogle af de afsnit, der allerede har arbejdet med konceptet ud af deres erfaringer. Blandt andet Gitte Woldum og Tina Koch fra Patologisk Institut hvor de har arbejdet for at nedbringe ventetiden på serøse prøver.

- Jeg synes, det var lidt langhåret til at starte med, men tavler er et fantastisk redskab, som vi er glade for at benytte i dag. Vi kan se, at svartiden rykker sig – så bare se at kom i gang, lød opfordringer fra afsnitsleder Tina Koch.

Tina Koch og Gitte Woldum fortalte, at tavlerne have været med til at skabe et fælles sprog og en større forståelse på tværs af den ellers traditionelle opdeling mellem cytologi og histologi på afdelingen.

- Det skaber en synlighed, så alle ved, hvad vi arbejder med. Det er også med til at give ro og overblik over processen, sagde Gitte Woldum. Som central person i projektet kan man nemt komme til at føle, man gentager sig selv igen. Og igen. Og igen:

- Men det er kun os i projektgruppen, der har det sådan, fordi vi sidder meget med det. Det er nødvendigt med gentagelser, hvis man skal nå ud til hele personalegruppen, har de erfaret på PAI. 

Gem fremskridtene

Et godt råd fra flere af dem, der er i gang med tavlerne - blandt andet Birthe Storm, afsnitsleder på Børn og Unge afsnittet - lyder at gemme resultaterne fra de PSDA-cirkler, man har arbejdet igennem. Dels for at have "beviser" for at man har flyttet sig, dels for at gemme erfaringer og data fra de tiltag, der er prøvet af.

Hos afsnitsleder Christina Skou fra hjertemedicinsk afsnit har de arbejdet med at nedbringe spild ved blodprøvetagning. Det medførte blandt andet et besøg i laboratoriet, så de fik en forståelse af, hvilket maskineri der egentlig går i gang, når de på sengeafsnittet sender akutte prøver. 

Del og spred ideerne

En anden ide, der har bredt sig fra afsnit 106 og afsnit 205 er gule skilte til patienterne. Tidligere brugte bioanalytikere og plejepersonale tid på at lede efter patienter, der skulle have taget blodprøve, men som ikke var på deres stue. En lavpraktisk men fuldt funktionel løsning blev gule skilte, der fortæller patienterne, at de bedes blive på stuen, indtil bioanalytikeren har været der.

- Det har ikke kun hjulpet os og bioanalytikere med at reducere spild. Patienterne er også glade for det, de vil jo gerne være nogle ”gode” patienter, og nu ved de, hvad der forventes af dem, siger Christina Skou. 

Et plus for arbejdsmiljøet

Forbedringstavlerne er et vigtigt redskab til at nå i mål med de politiske målsætninger som udredningsret, behandlingsgaranti, ventetider, mindre spild og kræftpakker.

Arbejdet følges tæt også af Hospitalsledelsen. De planlægger at deltage i møder omkring forbedringstalver rundt omkring på hospitalet. Ikke for at føre kontrol, men for at suge inspiration til sig og sørge for at viden bliver delt, siger Claus Brøckner Nielsen, direktør med lægefagligt ansvar:

- Gør vi, hvad vi siger? Og siger hvad vi gør? Det viser tavlerne tydeligt. Vi har ikke tidligere haft sådan et værktøj, hvor vi mødes, aftaler nogle mål og laver faste aftaler om, hvornår vi igen kigger hinanden i øjnene og spørger: Gør vi det, vi aftalte? Det værktøj har vi nu.

Foruden at medvirke til at opfylde de mål der er på for eksempel udredningsret og behandlingsgaranti, så håber Claus Brøckner på yderligere fordel ved arbejdet med forbedringstavler:

- Vi tror på, at det kan give en gevinst også for arbejdsmiljøet, for man kommer til at opnå en bedre forståelse af hinandens opgaver.