Supersaft er godt for vores patienter

I Opvågningen på Aalborg Universitetshospital ville de hjælpe hoftepatienterne med hurtigt at få det bedre, men deres ide er så god, at alle patienter nu får glæde af den.

Forbedringsprojekt blev startskuddet

Når man som patient vågner efter en operation på Aalborg Universitetshospital, er man igennem mange år blevet tilbudt saftevand, isvand eller sodavandsis i Opvågningen. Tanken bag tilbuddet har været, at man som patient har fastet, været bedøvet, og har haft noget nede i halsen, så trænger man til noget koldt at drikke, og gerne noget med lidt kalorier i. 

Det har dog ændret sig løbet af 2017, hvor Opvågningen var med i et strategisk forbedringsprojekt, som fokuserede på tiden efter operationen for patienter med hoftenære frakturer.

– Da vi gik ind i projektet, gav vi os til at arbejde på, hvad vi i Opvågningen kunne gøre, for at få hoftepatienterne hurtigere ud af sengen? Og vi kom frem til, at vi kunne give dem noget mere næring, når de vågner efter operationen, fortæller Pernille Leth, der er afsnitsledende sygeplejerske på Opvågningen Syd.

 

Proteintilskud til patienterne

På baggrund af forskning ved man, at normale mennesker har brug for 0,7 – 0,8 gram protein pr. kilo kropsvægt, og at syge mennesker har brug for helt op til 1,3 gram. Samtidig er der ofte en grund til, at patienterne er faldet og har fået en hoftenær fraktur. De kan eksempelvis være svækkede, underernærede eller dehydrerede. 

– Vi kombinerede den viden med det faktum, at vores patienter har fastet i op til et helt døgn, og så stod det klart, hvor vi skulle sætte ind, forklarer Pernille Leth, og derfor gik vi i gang med at give patienterne 20 ml. proteindrik 3 gange i løbet af den korte tid, de er hos os.

I starten af forbedringsprojektet blev patienterne tilbudt industrielt fremstillet proteindrik, som man enten kan få i en juice- eller en mælkebaseret udgave. Men et besøg fra køkkenets leder og en diætist resulterede i en endnu bedre ide:

- Det er ikke alle vores patienter, der er så vilde med de proteindrikke, som vi køber, fordi de har en "kemisk" bismag. Derfor var vi straks med på ideen, da vi hørte om den "supersaft", som de havde udviklet i hospitalets køkken, fortæller Pernille Leth. Både industrielt fremstillede proteindrikke og supersaften lugter kemisk. Men supersaften er både billigere og smager mere neutralt.

Supersaften er et proteinkoncentrat, som har flere fordele: det er en klar væske, der skal blandes i almindeligt saftevand, og så er den smagsneutral. - Vi er meget glade for supersaften, som vi blander hver dag, uddyber Pernille Leth.

 

Til gavn for alle

Ideen med at give hoftepatienterne protein, når de vågner efter en operation, var dog så god, at flere burde få gavn af det. 


- Da vi gik i gang med at tilbyde proteindrikke til hoftepatienterne tænkte jeg: vi har patienter fra ni forskellige specialer, og de kunne alle sammen have godt af det. Så nærmest fra dag et har vi tilbudt protein til dem alle, fortæller Pernille Leth.

Succesen med introduktion af proteindrik har grebet endnu mere om sig. Ikke alene er det alle patienter, som bliver tilbudt proteindrik, men i Opvågningen har de kigget dybt i deres køleskab og overvejet, hvad de ellers kan tilbyde patienterne. Og nu er yoghurt blevet skiftet ud med en lille proteindessert, som både smager godt, og er nem at spise.

- Vi har faktisk fået så meget blod på tanden, at vi har lavet et lille "ernæringsteam" som hjælper med at støtte op om projektet. Vi arbejder på at få et endnu bedre udvalg, og håber snart at kunne tilbyde vores patienter sodavandsis, der indeholder supersaft, afslutter Pernille Leth.