Sammenhæng for patienten

HOPE-udvekslingsprogrammet: Patientinddragelse og sammenhængende patientforløb var omdrejningspunktet for en spændende dag med besøg på Aalborg Universitetshospital og i Aalborg Kommunes sundhedscenter i Nordkraft.

Besøg fra Sydeuropa

Fra den 22. til den 31. maj har vi haft besøg af Ana Pilar Martinez, Maria Joao Dallot og Maria Ntara her i Region Nordjylland. Deres besøg er et led i udvekslingsprogrammet HOPE (European Hospital and Healthcare Federation), som siden 1966 har arbejdet for at forbedre sundheden for alle borgere i de europæiske lande og for at sikre en høj kvalitet i sundhedsvæsnet.

Ana Pilar Martinez ledende sygeplejerske på en intensivafdeling i Spanien, Maria Joao Dallot er kvalitetschef på et hospital i Portugal og Maria Ntara ledende sygeplejerske i en operationsafdeling på et hospital i Grækenland.

Under opholdet besøger vores gæster flere forskellige steder i Regionen, blandt andet Regionshospitalet, Aalborg Universitetshospital og Regionshuset. I denne uge har vores gæster blandt andet brugt en hel dag på at besøge Aalborg Universitetshospital og Sundhedscenteret i Nordkraft hos Aalborg kommune. 

Patientinddragelse i onkologien

Første del af programmet bestod af et besøg i onkologien hvor Lone Jørgensen, der er Post Doc i Klinisk Sygepleje og Kristina Rosenkilde, der er Klinik Kvalitetskoordinator fortalte om, hvordan de arbejder med patientens team og patientinddragelse. Ana Pilar Martinez, Maria Joao Dallot og Maria Ntara havde mange spørgsmål til, hvordan vi i Nordjylland arbejder med patientens team, og de var især optagede af tværfagligheden i teamet og måden patienten bliver inddraget i drøftelserne af behandlingen.

Brugerråd

I onkologien har de etableret et brugerråd, hvor kræftpatienter, pårørende samt læger og sygeplejersker mødes fire gange om året, hvor patienterne og de pårørende har ordet og kan drøfte kvalitet, forventninger, kommunikationsniveau, mv.

Dette emne vakte stor interesse hos vores udenlandske gæster. Især Maria Joao Dallot var interesseret i emnet, fordi hun netop er i gang med at etablere noget tilsvarende på det hospital i Portugal, hvor hun er ansat.

Når der afholdes møder i brugerrådet sker det i Kræftens Bekæmpelses hus, som ligger umiddelbart ved siden af Aalborg Universitetshospital. Maria Ntara var optaget af, det gode ved at "flytte" møderne til et sted udenfor hospitalet, fordi det måske kan være nemmere for eksempelvis patienterne at komme med kritik, hvis det foregår på udenfor hospitalet.

Vi besøgte også Kræftens Bekæmpelses hus kort, for at få et indblik i forholdene:

Maria Ntara, Maria Joao Dallot, Kristina Rosenkilde, Ana Pilar Martinez og Lone Jørgensen.

Sammenhængende patientforløb

Den anden del af besøget på Aalborg Universitetshospital foregik i kardiologien (T og S2), hvor fokus var på rehabilitering og sammenhængende patientforløb. Her var et af de centrale budskaber, at sammenhængen imellem hospital og kommune er vigtig for patienten: I rehabiliteringstilbuddet "Hjerter på Tværs" samarbejder hospitalet med Aalborg Kommune om et fælles rehabiliteringsprogram, hvor den første tredjedel foregår på hospitalet og de sidste to tredjedele foregår på kommunens sundhedscenter i Nordkraft. Under hele forløbet er det de samme fire sygeplejersker der deltager i rehabiliteringen, og det skaber sammenhæng og tryghed for patienterne/borgerne. Sygeplejerskerne er ansat i dele-stillinger og har deres arbejdstid fordelt cirka 50/50 i kommune og på hospital.

Samarbejdet om rehabiliteringen har gjort op med et gammelt problem: at patienterne fik et større "hul" i deres rehabilitering i overgangen mellem hospital og kommune. Nu kan sidste træningsgang om fredagen være på hospitalet, og så fortsættes forløbet næstkommende mandag i kommunen.

Susanne Svane Riis fortæller vores gæster om hverdagen i afdelingen.

En aha-oplevelse

Sidste del af dagens program gav vores HOPE-gæster en stor aha oplevelse. Besøget i Sundhedscenteret i Aalborg Kommune bød nemlig først på en introduktion til, hvad kommunen kan tilbyde til patienterne, når de udskrives fra hospitalet. Derefter beskrev Vibeke Kræmmergaard, der er leder af Sundhedscenteret og Mette Borup, der er kommunikationskonsulent, hvordan man i kommunen arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse.

Efter en times snak blev det pludseligt tydeligt for vores gæster, hvordan det danske sundhedsvæsen egentligt hænger sammen. Indtil da havde det været svært for dem at forstå, hvordan vi kunne udskrive vores patienter så hurtigt. Men da de fik indblik i kommunens andel af vores sammenhængende patientforløb, gav det pludselig mere mening.

Som afslutning på dagens program viste Vibeke Kræmmergaard og Mette Borup rundt i de kommunale træningsfaciliteter.

Tak for jeres gæstfrihed

Afslutningsvis vil vi, som HOPE arrangører, gerne sige mange tak til alle de værter, som har åbnet deres dør for Ana Pilar Martinez, Maria Joao Dallot og Maria Ntara i forbindelse med dette års HOPE udvekslingsprogram.

Fra deres evaluering af opholdet ved vi, at de har følt sig overordentligt godt modtaget overalt, og at de har taget mange konkrete ideer med hjem, som de vil i gang med at implementere i deres hjemlande. Eksempelvis kan nævnes "Hvad er vigtigt for dig?" kampagnen og hvordan vi inddrager patienterne i patientens team og brugerråd.

Nu er vores gæster draget til Stockholm sammen med de øvrige gæster i "Team Denmark", hvor de på en konference skal lave en præsentation med tre af de vigtigste eksempler på patientinddragelse, som de har oplevet under deres månedlange besøg. Og vi håber naturligvis på, at der står "Nordjylland" på mindst et af de tre eksempler på konferencen!