Nye veje til sundhed på tværs af sektorer

Hvad er forudsætningen for et godt samarbejde på tværs af sektorer i sundhedsvæsenet? Og hvordan bakker man som ledelse op om tværgående projekter? Det, og meget mere var udbyttet af Healthcare Innovation Leaderships seneste netværksmøde her i regionen.

Samarbejde på tværs – hvordan finder vi sammen de nye veje?

Healthcare Innovation Leadership netværket består af ledere fra både regioner, kommuner, det private erhvervsliv og forskningsverdenen. I sidste uge mødtes de i Aalborg for at inspirere hinanden til samarbejde på tværs.

Temaet for dagen var: Nye veje i det grænseløse samarbejde hen imod et sammenhængende sundhedssystem, og inden for den ramme blev der dykket ned i ”den lille innovation” via en række gode eksempler fra det nordjyske.

Charlotte Fuglesang

Charlotte Fuglesang der er direktør med plejefagligt ansvar på Regionshospitalet startede ballet med en fortælling om, hvorfor det er vigtigt at finde de gode ideer hos frontpersonalet, når man skal lave brobygning imellem sektorer.

Man skal finde ildsjælene med de gode ideer iblandt frontlinje lederne og frontpersonalet, så er det vigtigt, at man som topledelse sikrer rammer for, at de kan udfolde deres kreativitet.

 

Kerstin Bro Egelund

Kerstin Bro Egelund fra Designskolen i Kolding var inviteret til netværksmødet for beskrive, hvordan man med servicedesign kan sætte borgerens ønsker og behov i centrum.

Hun fortalte om potentialet i at medtænke servicedesign i udviklingsprojekter, og kom med flere konkrete eksempler på, hvordan de små innovationer kan bidrage til bedre kvalitet i sundhedssektoren.

Hun kom også med en række bud på forudsætninger for det gode samarbejde på tværs af sektorgrænser:

  • At ledelsen tør give slip og sætte medarbejderne fri
  • At ledelsen tror på processen
  • At der er gensidig tillid i projektgruppen
  • At brugeren er med i hele processen
  • At der er stærk ledelsesforankring

 

Lis Bjerregaard Riahi

Lis Bjerregaard Riahi er forløbschef på Aalborg Universitetshospital og hun præsenterede projektet: ”Sammen forebygger vi (gen)indlæggelser”, som er gennemført i et tæt samarbejde mellem Aalborg Universitetshospital, Aalborg Kommune og de praktiserende lægers organisation PLO.

Hendes budskab var meget tydeligt: Det er det tætte samarbejde og de gode relationer der rykker, når vi skal blive bedre til at skabe sammenhæng i sundhed på tværs af sektorer. Og de gode relationer kommer ikke af sig selv. Det kræver kommunikation og et omfattende kendskab til hinanden.

Svend Særkjær og Rikke Würtz 

Tidligere regionsdirektør i Region Nordjylland – nu regionsdirektør i Region Hovedstaden, Svend Særkjær, og kommunaldirektør Rikke Würtz fra Morsø Kommune fortalte, hvordan de sammen er gået 'nye veje' for at sikre lægedækning på Mors. De gav deres bud på, hvad den lille innovation kræver af topledelseskraft og engagement.

At bygge nyt giver mulighed og anledning til at se på arbejdsgange med nye øjne

Eftermiddagens program foregik på NAU, hvor netværket dels fik mulighed for at se byggeriet lidt ”fra oven” og dels med en række oplæg om de muligheder som byggeriet har affødt.

Lisbeth Lagoni

Lisbeth Lagoni, der er Sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital, fortalte om visionerne for nye måder at samarbejde på i de ”sengekryds” som bliver en central del af NAU.
Kodeordet i hendes fortælling var samarbejde imellem nært beslægtede specialer og arbejdet med at organisere sygeplejen på nye måder.

Anette Sloth og Malene Terp

Anette Sloth, der er Psykiatridirektør, og Malene Terp fra Enhed for Samskabelse præsenterede deres arbejde med at inddrage patienterne i byggeprocessen på NAU.

Baggrunden for at inddrage brugerne i byggeriet er, at man på den måde får øje på deres ønsker og behov, og kan tilpasse byggeriet til brugerne.

 

Niels Uhrenfeldt

”Hvordan bygger man et sygehus til en ny tid” var overskriften på den præsentation Niels Uhrenfeldt, der er projektdirektør på NAU, gav netværksdeltagerne.

En af hans budskaber var, at selvom man bygger NAU med færre m2 og færre senge, vil det alligevel være stort nok, fordi man har tænkt fælles rammer og fælles hovedfunktioner ind i byggeriet.

Nogle ting ændrer sig selvfølgelig over tid. Eksempelvis er trafikmængden steget med 20% siden byggeplanerne blev godkendt, og det betyder, at de 3000 parkeringspladser i den oprindelige plan er for lidt, og derfor bliver der behov for også bygget et parkeringshus.

Sam Kondo Steffensen

Netværksmødet blev afsluttet af Sam Kondo Steffensen fra DTU Business, der er programdirektør på Healthcare Innovation Leadership.

Han fortalte blandt andet om den lille innovation, og en af hans pointer var, at nok kan nogle innovationer virke små, men derfor kan de godt få et stort vingefang og påvirke meget.
Små innovationer kan lede til store forandringer.