Nye perspektiver på vores sundhedsvæsen
Hvad er meningsfuldt at vise vores gæster?
Sådan tænkte Freja Lejsgaard, der er lokal HOPE koordinator i Region Nordjylland, inden hun gik i gang med at sammensætte programmet for vores to gæster, Severina Domingues og Stefanie Kolada.Severina Dominguez er ledende overlæge med speciale i medicinsk onkologi og molekylær onkologi i Spanien, og Stefanie Kolada er controller, og har en central rolle i økonomiafdelingen på et stort, tysk hospital. Fra den 16. maj til den 29. maj var de begge på besøg her i regionen som en del af udvekslingsprogrammet HOPE.
Man kan nå rigtig meget på to uger, skulle det vise sig: - Vores gæster har været vidt omkring i det nordjyske sundhedsvæsen. Både sammen og hver for sig, fortæller Freja Lejsgaard.
Severina Dominguez har brugt flere dage i Klinik Kirurgi og Kræftbehandling – Onkologisk Afdeling, hvor hun blandt andet har fået indsigt i det daglige arbejde i afsnittet, hun har været med på hjemmebesøg og en tur på hospice.
Stefanie Kolada har været på "rundtur i regionens økonomi". Hun har eksempelvis besøgt Økonomi i Regionshuset, været i Farsø for at høre om Value Based Healthcare og om, hvordan vi anvender PRO-data. Hun har også brugt det meste af en dag hos Økonomi, IT og Analyse på Universitetshospitalet.
Besøg på Regionshospital Nordjylland i Hjørring
Hele besøget har dog ikke handlet om onkologi og økonomi. – Vi har prøvet at lave et program for vores gæster, som både taler til deres specifikke interesser, og som også giver dem et indblik i, hvordan regionen er "skruet sammen", uddyber Freja Lejsgaard.Den 23. maj blev brugt på et interessant besøg på Regionshospitalet i Hjørring. Dagen blev indledt af Claus Brøckner Nielsen, der er vicedirektør på Regionshospitalet. Han fortalte blandt andet om, hvordan ledelsen i klinikkerne er organiseret, og om hvordan det er at drive et hospital, som er spredt på et stort, geografisk område.
Derefter gik besøgte til Patologisk Anatomisk Institut (PAI), hvor Ledende Overlæge Morten Johansen fortalte om deres arbejde med at sikre hurtigere svartider, og om hvordan de bruger tavler i dette arbejde.
Stefanie Kolada, Severina Domingues og Morten Johansen ved PAIs forbedringstavle.
- Under besøget gav Ellen Boelt, der er forløbsansvarlig vice-klinikchef, også vores gæster et indblik i, hvordan et kræftpakkeforløb er opbygget samt vigtigheden af en tværfaglig og koordineret indsats for at sikre flow i patientens forløb, fortæller Kirsten Vorre der er Kvalitetskonsulent på Regionshospitalet.
- Dorte Melgaard, der er ph.d. og forsknings- og udviklingsterapeut bød på mad, der er udviklet specielt til patienter med dysfagi (synkebesvær), samtidig med at hun fortalte om forskning på Regionshospitalet. Og til sidst brugte vi tid på at høre mere om arbejdstidstilrettelæggelse, nedbringelse af sygefravær og arbejdsmiljø, afslutter Kirsten Vorre der havde sammensat dagens program.
Danmark dejligst
Stefanie Kolada bor i den sydlige del af Tyskland, grænsende op imod Frankrig, og Severina Dominguez kommer fra det nordlige Spanien. Derfor var deres forventning, at de skulle op til "det kolde nord".
– Vi morede os over, at de næsten havde forventet, at man kunne løbe på en isbjørn i gaderne, forklarer Freja Lejsgaard. – Især fordi de var så heldige at besøge os i det smukkeste majvejr, man kunne drømme om. Dagen efter Kr. Himmelfart blev derfor brugt både på evaluering af besøget og på en tur til Løkken.
Severina Domingues, Stefanie Kolada og Freja Lejsgaard.
– Vores gæster har også været rundt i det nordjyske på egen hånd. De har blandt andet været en tur i Skagen, og på Kunsten. Men meget af tiden er også gået med bare at fordøje de mange indtryk, fortæller Freja Lejsgaard. – Og det er nok en af de erfaringer, vi kan tage med til planlægningen af næste års program: At der ikke behøver at være program på fra tidlig morgen til sen aften, uddyber hun.
Evaluering
Nedenfor kan du læse et uddrag af den evaluering, som vores gæster lavede ved afslutningen på deres besøg.
Hvad har gjort størst indtryk på jer?
Severina Dominguez:
Hvordan i samarbejder for at skabe et godt flow for patienterne
At der næsten igen ventetid er til operation for patienter med eksempelvis brystkræft.
Jeres sygeplejersker er meget godt uddannede
Stefanie Kolada:
I har en virksomhedskultur med et lavt hierarki, godt team-samarbejde og godt arbejdsmiljø
De korte indlæggelser og etableringen af fast-track for nogle patientgrupper
At der arbejdes med udvikling og forbedringer overalt
Hvad vil i tage med jer hjem?
Severina Dominguez:
Bedre koordinering af den palliative pleje i patientens eget hjem
Jeg vil arbejde på at uddanne sygeplejerskerne, så de kan overtage flere af de opgaver, som læger løser i dag
Stefanie Kolada:
Den måde som i bruger forbedringstavler i jeres arbejde med nye projekter
Hvordan i samarbejder med klinikkerne om at afkorte den gennemsnitlige liggetid
Forbedringsideer fra vores gæster til os:
Severina Dominguez:
I burde arbejde nærmere sammen med de praktiserende læger.
Vi bruger et program, hvor lægen dikterer direkte til computeren, som så skriver journalen. Det sparer tid.
Stefanie Kolada:
Brug flere nøgletal og benchmarks, når i arbejder med at forbedre effektiviteten, det er svært at forbedre, hvis man fokuserer for meget på udgifter.
Opdateret