Nordjylland er forbedrings frontløber

”Vi har nu arbejdet med strategiske forbedringsprojekter i et år, og antallet af projekter bliver ved med at vokse – denne gang er 8 projekter meldt ind, og der er allerede 5 i pipeline til næste projektrul”, siger Mariane Therkelsen.

2017 starter med en rekord!

Tre gange om året sættes der gang i et nyt "projektrul" med strategiske forbedringsprojekter. 

- Vi har nu arbejdet med de strategiske forbedringsprojekter i et år, og antallet af projekter bliver ved med at vokse – denne gang er 8 projekter meldt ind, og der er allerede 5 i pipeline til næste projektrul, som starter medio '17, fortæller direktør for Forbedring, Kvalitet og Kommunikation, Mariane Therkelsen.

- Så man kan jo sige, at 2017 starter med en rekord!

Hvad er et strategisk forbedringsprojekt egentlig?

Mariane Therkelsen Forbedringsprojekterne findes lokalt rundt omkring i klinikkerne og udvælges af hospitalsledelserne. De er ofte kendetegnet ved, at det problem, der arbejdes med, er knyttet til et speciale, men at der skal involveres flere specialer for at løse det. 

Et andet kendetegn ved projekterne er, at de retter sig imod at opfylde regionens strategiske målsætninger om hurtig udredning, kortere ventetid til behandling og reduceret ventetid til kræftbehandling.

Mariane Therkelsen uddyber:

- Det er ofte nogle meget komplekse problemstillinger, som de skal have løst. Og her hjælper vi på den måde, at vi har en projektmodel som er meget "stram". Der er indlagt faste møder, arbejdsseminarer og leverancer. Det sikrer fremdriften i projekterne. Vores forbedringskonsulenter bakker op om processen i samarbejde med lokale kræfter – eksempelvis en kvalitetskoordinator fra klinikken.

Projektbølgerne kører tre gange om året – et om foråret, et om efteråret og et om vinteren og hvert projektperiode strækker sig over kun fire måneder.

Tre gange om året er der "call for projects". Her udvælger hospitalsledelserne de projekter, som skal med i næste projektbølge. Første projektbølge i 2017 starter i februar og strækker sig frem til april.

I uge 17 er der call for projects for de projekter, som starter efter sommerferien, og det hele gentager sig i uge 35.         


Gode erfaringer med projektmodellen

Klinik Hoved-Orto på Aalborg Universitetshospital har haft flere strategiske forbedringsprojekter med i projektbølgerne i 2016 og har også projekter klar til 2017. 

- Da vi først hørte om projektmodellen og forbedringsbølgerne tænkte vi, "hvorfor skal vi have hjælp til det her? Vi kan da sagtens selv". Men det har virkeligt vist sig som en kæmpe styrke, at vi har været en del af den projektbølge. Der kommer hjælp til fokus udefra. Rammerne er blevet sat for os, og vi får ikke lavet et af de der lange projekter, som aldrig ender, fortæller viceklinikchef Lis Bjerregaard Riahi.

Som Lis Bjerregaard Riahi beskriver, er rammerne er defineret på forhånd, men det er stadig klinikerne selv, som driver processen. Det er vigtigt, fordi der skal lægges et stort arbejde i projektet både under forberedelsen, på arbejdsseminaret og herefter i driften, hvor forbedringsforslagene testes. Det er også med til at underbygge, at forbedringerne bliver forankret lokalt.

I 2016 er der blevet gennemført 13 strategiske forbedringsprojekter. De spænder vidt - lige fra optimering af udredningsforløb i flere forskellige ambulatorier og til arbejde med kræftpakker. 

Hvad er der på tegnebrættet i 2017?

- 2016 har været et læreår for os, der arbejder med de strategiske forbedringsprojekter, fortæller Jens Ravnholt der er chefkonsulent i Forbedring, Kvalitet og Kommunikation.

- Vi har løbende tilpasset projektmodellen og måden vi samarbejder om projekterne, og det arbejde fortsætter i 2017. På den måde har er hvert projektrul været en PDSA for os, og både vores mange samarbejdspartnere og vi selv bliver mere og mere tilfredse med, hvordan projektmodellen fungerer i praksis.

Den første projektbølge i 2017 er netop blevet skudt i gang, og der er rekordmange projekter med. Her kan du danne dig et overblik over, hvad der arbejdes med netop nu, rundt omkring i regionen:

Psykiatrien:

  • Mere tid til lægesekretærernes kerneopgave (Klinik Syd)
  • Udeblivelser i Psykiatrien (Klinik Syd og Klinik Nord) 

Regionshospital Nordjylland:

  • Optimering af det tværgående OP-team-samarbejde (Klinik Anæstesi, Klinik Kirurgi-Kvinde-Barn og Klinik Hoved-Orto)
  • Forbedringsprojekt om hornhinder (Klinik Diagnostik, Klinik Medicin og Serviceafdelingen)

Aalborg Universitetshospital:

  • Patientens team på tværs af matrikler (Ortopædkirurgien)
  • Udeblevne ambulante patienter (Klinik Medicin)
  • Kontoret i Lommen. Opfyldelse af patientsikkerheden, lettelse af registrering og sygeplejefaglige medarbejder tættere på patienten (AAUH og styregruppen for "kontoret i lommen". Kardiologien i Klinik Hjerte- Lunge skal være pilot på projektet).
  • Optimering af Multidisciplinærteam konferencer for lungecancerforløb

Region Nordjylland er et skridt foran

I Region Nordjylland er der i mange år blevet arbejdet med forbedringer og igennem det seneste år, er der blevet sat ekstra tryk på. Det store arbejde lønner sig både for patienterne og for arbejdsmiljøet.

Den markante satsning på området i vores region betyder, at andre dele af landet er begyndt at vende blikket nordpå for at få indblik, hvordan vi arbejder med det. I årets første måned har det betydet, at gæster fra både Region Midt og Jyske Bank har været forbi for at blive klogere på vores arbejde med forbedringer her i Nordjylland.