Målrettet indsats har halveret ventetiden

Efter en testperiode ligger det nu fast, at tre klinikkers fælles arbejde på at nedbringe ventetiden for patienter med hoftenære brud har været en succes. Patienterne opereres nu langt hurtigere end tidligere.

Sidste forår gik otte forskellige faggrupper i klinik Hoved-Orto, klinik Akut, klinik Diagnostik og Serviceblokken sammen for at gøre noget ved den udfordring, at mange patienter, som kom ind på skadestuen med hoftenære brud, ofte måtte vente flere dage på at blive operereret. Det samarbejde har nu ført til ændrede procedurer og en markant reduktion af ventetiden.

- Som et overordnet resultatmål har vi arbejdet på at opnå kortere ventetid fra ankomst til hospital til OP, så 75% af patienterne opereres inden for 24 timer og 90% inden for 36 timer. Det mål har vi opfyldt, og faktisk viser den seneste opgørelse, at samtlige patienter bliver opereret inden for 36 timer.

Sådan fortæller Rikke Beckermann, der er kvalitetskoordinator i Klinik Hoved-Orto. Fra at have en gennemsnitlig ventetid på operation på næsten 30 timer, er den mediane ventetid fra ankomst i Skadestuen til operation nu 13 timer.

- Blandt indsatserne er et ændret fokus på patientgruppen, så de nu ses som højrisikopatienter fra det øjeblik,de kommer til skadestuen. Der er nemlig oftest tale om meget skrøbelige patienter med høj dødelighed, og en forudsætning for, at de kan komme godt videre, er hurtig operation og tidlig mobilisering. Endvidere er der sideløbende med projektet arbejdet med at øge den ortopædkirurgiske operationskapacitet, fortæller Rikke Beckermann.

Sammen med de involverede parter fejrede hun for nylig det flotte resultat med kagemand.

- Vi er både glade og stolte i projektgruppen, for vi synes, det har været en rigtig god proces, hvor vi har vist, at når de rette kompetencer er samlet i det rette setup, så kan der rykkes rigtig meget til gavn for patienterne.

Forventer også bedre overlevelse

Forbedringsprojektet blev indledt med en forventning om, at indsatsen kunne bidrage til at øge 30-dages overlevelsen hos patienterne, men her er man ikke helt i mål endnu.

- Projekt ”Fast track for patienter med hoftenære frakturer – fra ankomst til operation” er det første ud af tre projekter, der forventes at bidrage til at opnå en stabil målopfyldelse på minimum 90% overlevelse 30 dage postoperativt. Vi ligger aktuelt på 88% i Region Nordjylland, siger Rikke Beckermann.

Hun henviser til, at gruppen i november indledte et projekt, der skal optimere forløbet fra operation til udskrivelse, og at der efter sommerferien vil blive kigget på overgangen fra udskrivelse til eget hjem.

- Vi er meget opmærksomme på, at de ændrede arbejdsgange fortsat skal have bevågenhed, hvorfor vi fortsætter med at følge data på ugebasis. Herved har vi mulighed for at mødes ved behov, så vi hurtigt kan justere eller bare genoprette fokus for at sikre fastholdelse af de gode resultater, afslutter Rikke Beckermann.

Gruppe