Den nuværende aftale for mennesker med akutte lænderygsmerter er kun tiltrådt af syv kommuner (Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Morsø, Rebild og Thisted), hvilket skyldes, at aftalen kun beskæftiger sig med det helt akutte forløb (de første 8 uger), hvor sundhedsområdet i kommunerne ikke spiller en særlig fremtrædende rolle.
Den reviderede samarbejdsaftale skal fremover også omfatte mennesker med kroniske lænderygsmerter, og herunder også et kommende rehabiliteringstilbud i kommunerne, som almen praksis kan henvise til. Kommunerne kommer således til at spille en langt større og vigtigere rolle i en kommende aftale.
Både menneskeligt og samfundsmæssigt er lænderygsmerter en stor udfordring, og genererer for næsten 400 mill. kr. ekstra sundhedsudgifter årligt bare i Nordjylland (SST, Sygdomsbyrden i Danmark 2022). Desuden skyldes en meget stor del af førtidspensioner (kvinder 45% af alle førtidspensioner og mænd 40% af alle førtidspensioner) lænderygsmerter (SST, Sygdomsbyrden i Danmark 2022). Der burde således være et meget stort forebyggelsespotentiale i forhold til at sikre gode rehabiliterings- og forebyggelsestilbud til netop denne gruppe af borgere/patienter.
Der er nedsat en tværsektoriel arbejdsgruppe, som skal udforme en ny samarbejdsaftale for mennesker med lænderygsmerter. Kommunerne er repræsenteret ved sundhedsområdet og Jobcentre, mens der fra hospitalerne er repræsentanter fra reumatologi, ortopædkirurgi, neurokirurgi og fysioterapi. Desuden er der repræsentation fra Nord-Kap (almen praksis), de private fysioterapeuter og kiropraktorerne – se medlemmerne her på siden.
Arbejdsgruppen har sit første møde den 6. november, og forventer at kunne fremlægge en ny aftale før sommerferien i 2024. Referater fra møderne findes her på siden.