Ofte stillede spørgsmål
Ofte stillede spørgsmål
-
I dette afsnit finder du svar på følgende spørgsmål:
- Hvordan finder jeg ud af, om den ejendom jeg overvejer at købe er forurenet?
- Kan jeg nogensinde være helt sikker på at købe/eje en ren ejendom?
- Kan jeg blive pålagt udgifter, hvis det viser sig, at min ejendom er forurenet?
- Hvad gør det offentlige?
- Kan jeg få min ejendom ud af kortlægningen?
- Kan jeg rejse krav mod tidligere ejere?
- Hvor farlig er jordforurening?
Hvordan finder jeg ud af, om den ejendom jeg overvejer at købe er forurenet?
Undersøg altid først om ejendomsmægleren eller sælgeren har indhentet oplysninger om ejendommen i det landsdækkende register over forurenede og muligt forurenede ejendomme eller hos kommunen/regionen. Ejendomsmægleren har nemlig pligt til at indhente oplysninger om alle væsentlige forhold i forbindelse med et boligsalg – herunder oplysninger om kortlægning efter jordforureningsloven og restriktioner for brug af ejendommen.
Du kan også selv søge i det landsdækkende register for forurenede og muligt forurenede ejendomme på den offentlige informationsserver www.ois.dk. Vælg fanebladet "søg adresse" og derefter vælges "matrikelregistret" under "vælg register". Det er kun de ejendomme og arealer, der er færdigbehandlet/vurderet af regionen, som er indberettet, og som du vil kunne finde her.
Vil du sikre dig yderligere, kan du kontakte kommunen eller regionen. De kan fortælle dig, om ejendommen er – eller sandsynligvis vil blive - omfattet af jordforureningsloven.
Du kan se om ejendommen er med i regionens database over forurenede og måske forurenede ejendomme ved at søge ejendommen frem under "søg forurenet grund" i menuen til venstre.
Kan jeg nogen sinde være helt sikker på at købe/eje en ren ejendom?
Nej, du kan aldrig være sikker på, at der ikke dukker nye oplysninger op, f.eks. om forureninger, man ikke kendte i forvejen. Men du kan selv gøre en hel del for at mindske risikoen. Du kan få oplysninger om tidligere aktiviteter og eventuelle installationer på ejendommen ved at besøge kommunens byggesagsarkiv, lokalhistoriske arkiver, snakke med naboer, kigge på gamle luftfotos og se på beliggenheden af ejendommen i forhold til andre forureninger.
Ved køb af en ejendom kan du også aftale med sælgeren, at der skal laves en historisk gennemgang af ejendommen og/eller en forureningsundersøgelse af jorden på ejendommen.
Kan jeg blive pålagt udgifter, hvis det viser sig, at min ejendom er forurenet?
Det er tilsynsmyndigheden for den forurenende aktivitet (kommune eller stat), der vurderer, om der kan gives et påbud om undersøgelse/afværgeforanstaltninger. Det er kommunen, der vurderer, om der eventuelt kan gives et påbud efter byggeloven. Som udgangspunkt er det forureneren af en ejendom, der kan blive pålagt at undersøge og rydde den op.
Du skal desuden være opmærksom på, at det kan blive dyrere end normalt at lave ombygninger og lignende på en forurenet eller muligt forurenet ejendom. Bygge- og anlægsarbejder kræver en tilladelse fra kommunen efter jordforureningslovens § 8. I nogle tilfælde vil kommunen kræve, at der udføres undersøgelser og afværge af hensyn til det ønskede projekt, eller at byggeriet indrettes med særlige tekniske løsninger. Disse udgifter finansieres af grundejer.
Hvis du skal fjerne jord fra en (muligt) forurenet ejendom, er det kommunen, der skal anvise et sted, hvor jorden kan deponeres. Kommunen kan i den forbindelse kræve, at du udfører en række analyser af jorden. Det er dig som grundejer, der finansierer analyse- og deponeringsudgifter. Forhør dig forinden om muligheder og priser ved kommunen.
Banker og kreditforeninger er forsigtige med at give lån i forurenede eller muligt forurenede ejendomme. Det kan gøre det vanskeligt for dig at købe, sælge eller belåne sådan en ejendom, selv om du gerne vil. Regionen kan kategorisere forurenede ejendomme i et system, der i sin opbygning minder om en tilstandsrapport. Systemet inddeler jordforureningen på boligejendomme i tre forureningskategorier (se "problemer ved køb, salg og belåning af forurenede grunde").
Hvad gør det offentlige?
Netop boligejere bliver hjulpet af det offentlige, når deres ejendom er forurenet. Hjælpen er dog ikke altid lige stor. Det afhænger af graden og arten af forureningen og af, hvor mange andre forureninger regionerne har på venteliste. I regionens årlige indsatsplan prioriteres der sager til undersøgelse/afværge, både hvor forureningen truer f.eks. en bolig eller børnehave, men også hvor forureningen truer grundvandet (se "indsatsplan").
Ofte må du som boligejer nøjes med at modtage gode råd om indretning og brug af ejendommen, så du og din familie ikke kommer i berøring med forureningen. I andre tilfælde bekoster regionen løsninger, så du er afskåret fra kontakt med forureningen. Kun i de færreste tilfælde bliver der bortgravet jord, og selv da er det ikke sikkert, at al forurening fjernes. Derfor vil ejendommen ofte fortsat være kortlagt som forurenet, selvom regionen har gennemført afværgeforanstaltninger.
Som boligejer har du også, i nogle tilfælde, mulighed for at få fjernet den forurening, der udgør en risiko for boligen. Værditabsordningen retter sig mod boligejere, der har erhvervet en ejendom uden at vide, at den var forurenet. Du kan læse mere om Værditabsordningen under "Værditabsordningen for boliggrunde".
Kan jeg få min ejendom ud af kortlægningen?
Ja, teknisk set er det muligt (som regel), men det er ikke sikkert, det kan betale sig.
Hvis din boligejendom bliver kortlagt på vidensniveau 1, og regionen skønner, at en eventuel forurening kan udgøre en risiko for anvendelsen til bolig, har du krav på at få afklaret forureningssituationen indenfor 1 år (1 års reglen). Det betyder, at regionen skal undersøge din ejendom for forurening uden omkostninger for dig. Hvis der ikke findes forurening, udtager regionen din ejendom af kortlægningen.
Har du ikke krav på en 1 års undersøgelse, kan du selv bekoste en undersøgelse. Undersøgelsen skal dække alle forureningskilder. Det er en god idé at kontakte regionen i forbindelse med planlægning af undersøgelsen. Undersøgelsen skal gennemføres af et rådgivende firma.
Er der konstateret forurening på ejendommen (kortlagt på vidensniveau 2), og du ikke vil vente på en eventuel offentlig indsats, kan du foretage en frivillig oprydning - dvs. at du selv bekoster en fjernelse af forureningen. Det er en god idé at kontakte regionen i forbindelse med planlægningen af afværgeforanstaltninger. Der skal være miljøtilsyn i form af et rådgivende firma eller lignende. Regionen skal sige god for afværgeforanstaltningerne, før kortlægningen kan slettes fra din ejendom.
Det kan også være en mulighed at benytte sig af værditabsordningen (se "Værditabsordningen for boliggrunde").
Kan jeg rejse krav mod tidligere ejere?
Om du kan rejse en erstatningssag mod de tidligere ejere, skal vurderes i hvert enkelt tilfælde. Det bedste du kan gøre, er at rådføre dig med en advokat.
Hvor farlig er jordforurening?
Der er altid en risiko, hvis jorden er forurenet. Derfor er det vigtigt, at du kender restriktionerne for ejendommen og rådgivningen fra kommunen/regionen.
I bedste fald er der kun et problem, hvis den forurenede jord bliver gravet op og flyttet hen til et område med sårbart grundvand eller lagt i f.eks. en børnehave. I værste fald kan man blive syg af dampene fra jorden – selv udendørs.
Størstedelen af de forurenede ejendomme i Danmark befinder sig i den lette ende af skalaen - dér, hvor man kan sikre sig mod sundhedsrisikoen ved blot at undgå for meget direkte kontakt med jorden. Man skal især undgå, at børn har kontakt med jorden. Derudover er det dit eget ansvar at overholde de råd, regionen giver om brug af arealerne, f.eks. ved havearbejde.
Hvis regionen skønner, at du som beboer er udsat for risiko, vil der blive ydet særlig rådgivning eller måske endda lavet tekniske løsninger til at formindske risikoen. Kan der være risiko for indeklimaet, er det kommunen, der er myndighed i forhold til byggelovgivningen. Regionen kan prioritere og gennemføre afværgeforanstaltninger, der afhjælper indeklimaproblemer.
Ønsker du supplerende oplysninger, kan du henvende dig til Regionen eller Styrelsen for Patientsikkerhed.
-
I dette afsnit finder du svar på følgende spørgsmål:
- Hvordan finder jeg ud af, om en ejendom er forurenet ?
- Kan min virksomhed blive pålagt udgifter, hvis jeg køber/ejer en forurenet ejendom?
- Hjælper det offentlige med at fjerne forureningen?
- Hvad må man på en forurenet erhvervsejendom?
- Hvad sker der, hvis min virksomhed selv forurener?
- Kan vi komme af med kortlægningen?
- Kan der være sundhedsrisiko for de ansatte?
Hvordan finder jeg ud af, om en ejendom er forurenet?
I forbindelse med salg af erhvervsejendomme skal ejendomsmæglere indhente oplysninger om forurening fra kommunen og regionen samt indhente oplysninger fra det landsdækkende register over forurenede og muligt forurenede ejendomme. Spørg derfor altid først om ejendomsmægleren eller evt. sælgeren har denne viden.
Du kan også selv søge i det landsdækkende register for forurenede og muligt forurenede ejendomme på den offentlige informationsserver www.ois.dk. Vælg fanebladet "søg adresse" og derefter vælges "matrikelregistret" under "vælg register". Det er kun de ejendomme og arealer, der er færdigbehandlet og vurderet af regionen, som er indberettet, og som du vil kunne finde her.
Vil du sikre dig yderligere, kan du kontakte kommunen eller regionen. De kan fortælle dig, om ejendommen er - eller sandsynligvis vil blive - omfattet af jordforureningsloven.
Du kan se om ejendommen er med i regionens database over forurenede og måske forurenede ejendomme ved at søge ejendommen frem under "søg forurenet grund" i menuen til venstre.
Kan min virksomhed blive pålagt udgifter, hvis jeg køber/ejer en forurenet ejendom?
Som udgangspunkt er det forureneren af en ejendom, der kan blive pålagt at undersøge og rydde den op. Tilsynsmyndigheden (kommune eller stat) kan dog ved nyere forureninger vurdere, om der kan gives et påbud efter byggelovgivningen, jordforureningsloven, miljøbeskyttelsesloven eller lignende, hvis der konstateres forurening under f.eks. et tilsyn.
Du skal desuden være opmærksom på, at det kan blive dyrere end normalt at lave ombygninger og lignende på en kortlagt ejendom. Bygge- og anlægsarbejder kan kræve en tilladelse efter jordforureningslovens § 8 fra regionen. I nogle tilfælde vil regionen kræve, at der udføres undersøgelser og afværge af hensyn til det ønskede projekt, eller at byggeriet indrettes med særlige tekniske løsninger. Disse udgifter finansieres af grundejer. Når kommunerne kræver undersøgelser/afværge i forbindelse med et projekt på en ejendom, der alene benyttes til erhverv, sker det for at sikre, at bygge- og anlægsprojektet ikke forhindrer eller væsentligt fordyrer fremtidig offentlig indsats overfor forurening i grundvandet.
Ønsker du at indrette bolig på din erhvervsejendom, vil dette kræve en tilladelse efter jordforureningslovens § 8. Du vil her skulle finansiere undersøgelser og eventuelt afværge for at sikre, at der ikke er en miljø- eller sundhedsmæssig risiko ved anvendelsen af ejendommen til bolig/have.
Hvis du skal fjerne jord fra en (muligt) forurenet ejendom, er det kommunen, der skal anvise et sted, hvor jorden kan deponeres. Kommunen kan i den forbindelse kræve, at du udfører en række analyser af jorden. Det er dig som grundejer, der finansierer analyse- og deponeringsudgifter. Forhør dig forinden om muligheder og priser ved kommunen.
Hjælper det offentlige med at fjerne forureningen?
Efter reglerne i jordforureningsloven må regionerne kun bruge midler til undersøgelser/afværgeforanstaltninger, hvis ejendommen benyttes til bolig, offentlig legeplads eller børneinstitution – eller hvis der står værdifulde grundvandsinteresser på spil. På en erhvervsgrund vil der derfor kun blive gennemført en oprensning eller andre foranstaltninger betalt af regionen, hvis forurening på ejendommen truer det nærmeste vandværks indvinding af grundvand, eller hvis ejendommen ligger i et område med særlige drikkevandsinteresser (se Danmarks Miljøportal).
Projekter overfor forurening på ejendommen kan bestå i afdækning af forureningen, afgravning eller lignende. Kun i de færreste tilfælde bliver al forurening fjernet. Derfor vil ejendommen ofte fortsat være kortlagt som forurenet, selvom regionen har gennemført afværgeforanstaltninger.
Hvad må man på en forurenet erhvervsejendom?
På en forurenet eller muligt forurenet erhvervsejendom kan ændringer indenfor erhverv, butik, kontor og lignende foretages uden særlig godkendelse efter jordforureningsloven. Tilladelser m.v. efter anden lovgivning, f.eks. byggeloven, skal selvfølgelig stadig indhentes.
Ændringer til mere følsomme formål af typen bolig, dagpleje, institution, sommerhus, offentligt tilgængeligt areal o.l., skal godkendes af kommunen. Dette vil fremgå af det kortlægningsbrev, som virksomheden har modtaget fra regionen.
Jordflytninger fra (muligt) forurenede ejendomme skal anmeldes til kommunen.
Hvad sker der, hvis min virksomhed selv forurener?
Efter reglerne i jordforureningsloven bliver virksomheder stillet til ansvar for forurening, de selv er skyld i - også selvom ejendommen er forurenet i forvejen. Det er tilsynsmyndigheden (oftest kommunen), der vurderer, om der kan gives et påbud om undersøgelse og/eller afværge.
Kan vi komme af med kortlægningen?
Ja, teknisk set er det muligt, men det er ikke sikkert, det kan betale sig. Er ejendommen kortlagt som muligt forurenet, kan virksomheden selv bekoste en teknisk undersøgelse. Undersøgelsen skal dække alle forureningskilder. Det er en god idé at kontakte regionen i forbindelse med planlægning af undersøgelsen. Undersøgelsen skal gennemføres af et rådgivende firma. Hvis der ikke er forurenet, skal regionen udtage ejendommen af kortlægningen.
Er der konstateret forurening på ejendommen, kan virksomheden foretage en frivillig oprydning, dvs. at den selv bekoster fjernelsen af forureningen. Regionen skal sige god for afværgeforanstaltningerne, før kortlægningen kan slettes fra din ejendom.
Kan der være sundhedsrisiko for de ansatte?
Kun i meget sjældne tilfælde, hvis påvirkningen fra forureningen nærmer sig de grænseværdier, der gælder for arbejdsmiljøet, vil der være sundhedsrisiko for de ansatte. I så fald er sagen et mellemværende mellem arbejdstilsynet og virksomheden.
Styrelsen for Patientsikkerhed kan eventuelt spørges til råds.
-
I dette afsnit finder du svar på følgende spørgsmål:
- Hvordan bliver jeg informeret?
- Kan jeg være udsat for en risiko?
- Hvem rydder op?
- Kan der kræves noget af mig som lejer?
Hvordan bliver jeg informeret?
Når en ejendom kortlægges på vidensniveau 1 eller vidensniveau 2, informerer regionen altid ejendommens ejer. Ejeren har herefter pligt til skriftligt at informere sine lejere om de oplysninger om forurening m.m. der fremsendes fra regionen. Hvis du ønsker mere information, kan du altid indhente flere oplysninger hos kommunen eller regionen.
Du kan se om ejendommen er med i regionens database over forurenede og måske forurenede ejendomme ved at søge ejendommen frem under "søg forurenet grund" i menuen til venstre.
Kan jeg være udsat for en risiko?
Der er altid en risiko, hvis jorden er forurenet. Derfor er det vigtigt, at du kender restriktionerne for ejendommen og rådgivningen fra regionen/kommunen.
I de fleste tilfælde er du på en boligejendom på den sikre side, hvis du undgår at have direkte kontakt med den forurenede jord. Hvis regionen skønner, at du som beboer er udsat for risiko, vil der blive ydet særlig rådgivning eller måske endda lavet tekniske løsninger til at formindske risikoen. Kan der være risiko for indeklimaet, er det kommunen, der er myndighed i forhold til byggelovgivningen. Regionen kan prioritere og gennemføre afværgeforanstaltninger, der afhjælper indeklimaproblemer.
Benyttes ejendommen alene til erhverv, er det kommunen, der er myndighed i forhold til indeklimaet i erhvervsbygningerne.
Hvem rydder op?
Det offentlige har pligt til at hjælpe beboere, når deres ejendom er forurenet. Hjælpen er dog ikke altid lige stor eller lige hurtig. Det afhænger af graden og arten af forurening - og af hvor mange andre forureninger regionerne har på venteliste. Ofte må man nøjes med at modtage gode råd om indretning og brug af ejendommen. I andre tilfælde bekoster regionen løsninger, som afskærer muligheden for kontakt med forureningen, eller hvor der bliver fjernet jord fra ejendommen.
For ejendomme, der alene benyttes til erhverv, vil der kun blive fjernet jord fra ejendommen, hvis undersøgelser viser, at forureningen udgør en risiko for grundvandet.
Kan der kræves noget af mig som lejer?
Du vil ikke blive pålagt direkte udgifter fra regionen, men du kan, ligesom ejeren, blive pålagt at overholde nogle begrænsninger. F.eks. må du ikke bygge om, fjerne jorden eller indrette det lejede til nye formål uden kommunens tilladelse. Derudover er det dit eget ansvar at overholde de råd, regionen giver om brug af arealerne, f.eks. ved havearbejde.
Endelig kan du som lejer blive nødt til at tåle ulemper i forbindelse med oprensning eller byggetekniske foranstaltninger.
-
I dette afsnit finder du svar på følgende spørgsmål:
• Hvor finder jeg oplysninger om forurenede ejendomme, der hvor jeg bor?
• Er der risiko for, at en forurening spreder sig til min ejendom?
• Er der ulemper ved at være nabo til en forurening?Hvor finder jeg oplysninger om forurenede ejendomme, der hvor jeg bor?
Regionen kan oplyse, om en ejendom er kortlagt som (muligt) forurenet. Du kan også selv søge i det landsdækkende register for forurenede og muligt forurenede ejendomme på den offentlige informationsserver www.ois.dk. Vælg fanebladet "søg adresse" og vælg derefter "matrikelregistret" under "vælg register". Vær opmærksom på, at det kun er de ejendomme og arealer, der er færdigbehandlet af regionen, som er indberettet, og som du vil kunne finde her.
Du kan se om ejendommen er med i regionens database over forurenede og måske forurenede ejendomme ved at søge ejendommen frem under "søg forurenet grund" i menuen til venstre.
Er der risiko for, at en forurening spreder sig til min ejendom?
Risikoen er lille, men det kan dog forekomme, bl.a. fordi mange forureninger sker fra olietanke, som ofte er placeret tæt på skel. Nogle forureninger flytter sig som dampe i jorden eller er opløst i grundvandet, og kan derfor sprede sig over forholdsvis store afstande. Her afhænger risikoen af forureningens omfang og alder m.m. Regionen vil kunne oplyse, om der kan være risiko for forureningsspredning i det konkrete tilfælde.
Bor du i byen eller tæt ved veje kan din ejendom desuden være belastet med en diffus forurening fra f.eks. skorstene og trafik, som er spredt med vinden. Derudover kan der have foregået aktiviteter på en nabogrund i relation til erhverv på selve erhvervsgrunden, som regionen først får kendskab til under f.eks. en udvidet forureningsundersøgelse.
Er der ulemper ved at være nabo til en forurening?
Nej, kun i sjældne tilfælde. I forbindelse med afgrænsning af forureninger kan det blive nødvendigt for regionen at inddrage naboejendomme i forureningsundersøgelser.
Hvis der skal fjernes forurening på en naboejendom, må man som nabo tåle dette. Arbejdet kan brede sig ind på ens ejendom, men dette informerer regionen om på forhånd, og eventuelle skader bliver naturligvis erstattet.
Opdateret