Regionen har til opgave at gennemføre en kortlægning af råstoffer og lave en overordnet planlægning for den fremtidige råstofindvinding.
Siden den 1. juli 2014 har Regionen tillige haft ansvaret for at give tilladelser til råstofindvinding og føre tilsyn med indvindingen og efterbehandlingen i råstofgravene.
Med planlægning og administration samlet hos regionen, er der mulighed for, i højere grad at skabe sammenhæng indenfor råstofområdet.
Region Nordjylland indkalder til idéer og forslag til Råstofplan 2024
Mange interesser er berørt af råstofindvinding. Derfor indbyder Regionsrådet råstofbranchen, interesseorganisationer, borgerne, kommuner og øvrige myndigheder til at give deres bud på, hvordan en ny Råstofplan 2024 kan udformes.
Et væsentligt emne i den kommende debatfase er at få afklaret om der er udlagt tilstrækkeligt med graveområder, og om disse indeholder tilstrækkelige mængder i de kvaliteter, der er behov for i de kommende år. Et andet væsentligt emne er et øget fokus på bæredygtig udvikling og genanvendelse.
Vi ser frem til at modtage dit bidrag så vi kan skabe rammerne for de kommende års indvinding af råstoffer i Region Nordjylland.
Det er muligt at komme med dine bemærkninger i høringsperioden 1. marts til 28. april 2023.
Du kan læse mere om debatoplægget og afgive dine bemærkninger på raastofplan2024.rn.dk.
Råstoffer er vigtige for Nordjylland
I Region Nordjylland er vi fra naturens hånd rige på råstoffer af forskellig art, og der indvindes hvert år store mængder råstoffer til byggeri, anlægsarbejder og i industrien i hele regionen.
Indvinding af råstoffer er nødvendige for, at vi kan skabe vækst og udvikling i vores region. Men indvinding af råstoffer påvirker både mennesker, natur og miljø. Den direkte påvirkning, hvor råstofferne graves op, er indlysende, men transporten af materialerne, der følger med, giver også en påvirkning omkring råstofgravene.
Har du spørgsmål til planlægningen er du velkommen til at skrive til raastoffer@rn.dk.
Læs mere om råstofplanen

Kortlægning af råstoffer
Som grundlag for planlægningen udfører regionen kortlægning af, hvor råstofforekomsterne findes, og hvilke kvaliteter, der kan indvindes.
Regionen har i 2019 færdiggjort kortlægningen af molerforekomsten ved Erslev på Mors.
Læs kortlægningsrapporten for Erslev her.
Tilladelse til råstofindvinding
Regionen skal i gravetilladelsen fastsætte vilkår for indvindingen og for efterbehandlingen af råstofgraven efter endt gravning. Men som nabo kan man ikke undgå at opleve, at en råstofgrav er en produktionsvirksomhed. Derfor skal regionen for eksempel give tilladelse til, hvornår lastbiler må køre ind og ud af graven, hvornår maskinerne må være i drift og hvor meget de må støje.
Læs mere om tilladelser til råstofindvinding og find skemaer til ansøgning om tilladelser til råstofindvinding
Tilførsel af jord til råstofgrave
Det er efter Jordforureningslovens § 52 forbudt at tilføre jord til nuværende eller tidligere råstofgrave. I visse tilfælde kan der gives dispensation. Det er regionen der behandler ansøgninger om dispensation.
Læs mere om dispensation til at tilføre jord til råstofgrave og find ansøgningsskema