Region Nordjylland er fra naturens hånd rig på råstoffer af forskellig art, og der indvindes hvert år store mængder sand, sten, ler, kalk, kridt, moler og sphagnum til byggeri, anlægsarbejder, industrien og jordbrugserhvervene i hele regionen.
I råstofplanen skal der både tages hensyn til det fremtidige behov for råstoffer, erhvervsinteresser samt natur- og miljøinteresser.
Råstofplanen udlægger de arealer og opstiller overordnede retningslinjer, der styrer, hvor og hvordan råstofindvindingen skal foregå. I Råstofplan 2020 er der udlagt cirka 140 graveområder, hvor Regionsrådet kan give tilladelse til råstofindvinding.
Offentliggørelse af to tillæg til Råstofplan 2020
Regionsrådet besluttede på deres møde den 22. august at endelig vedtage Tillæg nr.1 Tornhøj og Tillæg nr. 2 Øster Svenstrup til Råstofplan 2020. I nedenstående findes tillæggene med tilhørende miljørapporter samt klagevejledning.
Tillæg nr. 1 Tornhøj
Miljørapport for Tillæg nr. 1 Tornhøj
-------------------------------------------------------
Tillæg nr. 2 Øster Svenstrup
Miljørapport for Øster Svenstrup
Klagevejledning
Afgørelsen om vedtagelse af tillæg til Råstofplan 2020 og miljøvurderingen af tillæggene er offentligt bekendtgjort på Region Nordjyllands hjemmeside den 24. august 2023.
Afgørelsen kan efter råstoflovens § 13, stk. 1, og § 16, stk. 1, jf. også miljøvurderingslovens § 48, stk. 2, påklages inden 4 uger fra den offentlige bekendtgørelse på regionens hjemmeside.
Hvis du ønsker at klage over afgørelsen, kan du klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Du klager via klageportalen, som du finder via www.borger.dk eller www.virk.dk. Du logger på klageportalen med Nem-ID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden via klageportalen. Når du klager, skal du betale et gebyr på 900 kr. for borgere og 1.800 kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder. Gebyret tilbagebetales blandt andet, hvis du får helt eller delvist medhold i klagen.
Vejledning om gebyrordningen kan findes på Nævnenes Hus' hjemmeside.
I klageportalen sendes din klage automatisk først til rette myndighed. Hvis myndigheden fastholder afgørelsen, sender myndigheden klagen videre til behandling i nævnet via klageportalen. Du får besked om videresendelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den uden om klageportalen, medmindre du er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som herefter beslutter om, du kan fritages for at bruge klageportalen. Se betingelserne for at blive fritaget.
Der kan kun klages over retlige spørgsmål. Det vil sige om procedurer og lovgivning er overholdt. Klagen har kun opsættende virkning for råstofplanen, hvis Miljø- og Fødevareklagenævnet beslutter det.
Hvis afgørelsen ønskes indbragt for domstolene, skal sag anlægges inden 6 måneder fra den offentlige bekendtgørelse af tillæg til Råstofplan 2020, jf. råstoflovens § 43, stk. 1, og miljøvurderingslovens § 54, stk. 1.
Råstofplan 2024
Regionsrådet har besluttet at der skal foretages en revision af Råstofplan 2020. Det er muligt at læse mere om processen og arbejdet frem mod den kommende Råstofplan 2024 på Råstofplan2024.dk.
Fakta om råstofindvinding i Nordjylland
I Nordjylland indvindes der sand, grus, sten, ler, kalk, moler, og tørv. Langt de største mængder er sand, grus, sten og kalk.
Råstoffer indvindes i det åbne land, og selvom kun ca. 1,5 procent af regionens areal er udlagt til råstofindvinding, påvirkes både mennesker og vores natur og miljø af indvindingerne og den transport af materialerne der følger med. Derfor vil der også være mange holdninger til, hvor og hvordan råstofferne indvindes.
Graveområder er arealer, hvor råstofforbrugende virksomheder kan søge tilladelse til at indvinde råstoffer.
Cirka 140 graveområder er i Råstofplan 2020 med til at sikre forsyningen af kvalitetsråstoffer en lang årrække fremover.
Den samlede indvinding har i de seneste 12 år i gennemsnit været knap 6,5 mio. m3/år. I den første del af perioden (årene 2006-2008) lå indvindingen i gennemsnit på 8 mio. m3/år. For årene 2009-2015 var indvindingen, som følge af nedgangen i byggeriet efter finanskrisen ca. 5,5 mio. m3/år - et fald på mere end 25 %. I de senere år har indvindingen igen været stigende blandt andet som følge af ny aktivitet i byggeriet.
Sand, grus og sten er det råstof der indvindes mest af, idet ca. 2/3 af den samlede indvinding stammer herfra. Kalk/kridt spiller også en vigtig rolle i Nordjylland, specielt i området langs Limfjorden. Ler, moler og tørv indvindes, sammenlignet med de øvrige regioner, også i større mængder i Region Nordjylland.