Region Nordjylland er fra naturens hånd rig på råstoffer af forskellig art, og der indvindes hvert år store mængder sand, sten, ler, kalk, kridt, moler og sphagnum til byggeri, anlægsarbejder, industrien og jordbrugserhvervene i hele regionen.
I råstofplanen skal der både tages hensyn til det fremtidige behov for råstoffer, erhvervsinteresser samt natur- og miljøinteresser.
Råstofplanen udlægger de arealer og opstiller overordnede retningslinjer, der styrer, hvor og hvordan råstofindvindingen skal foregå. I Råstofplan 2020 er der udlagt cirka 140 graveområder, hvor Regionsrådet kan give tilladelse til råstofindvinding.
Region Nordjylland indkalder til idéer og forslag til Råstofplan 2024
Mange interesser er berørt af råstofindvinding. Derfor indbyder Regionsrådet råstofbranchen, interesseorganisationer, borgerne, kommuner og øvrige myndigheder til at give deres bud på, hvordan en ny Råstofplan 2024 kan udformes.
Et væsentligt emne i den kommende debatfase er at få afklaret om der er udlagt tilstrækkeligt med graveområder, og om disse indeholder tilstrækkelige mængder i de kvaliteter, der er behov for i de kommende år. Et andet væsentligt emne er et øget fokus på bæredygtig udvikling og genanvendelse.
Vi ser frem til at modtage dit bidrag så vi kan skabe rammerne for de kommende års indvinding af råstoffer i Region Nordjylland.
Det er muligt at komme med dine bemærkninger i høringsperioden 1. marts til 28. april 2023.
Du kan læse mere om debatoplægget og afgive dine bemærkninger på raastofplan2024.rn.dk.
Fakta om råstofindvinding i Nordjylland
I Nordjylland indvindes der sand, grus, sten, ler, kalk, moler, og tørv. Langt de største mængder er sand, grus, sten og kalk.
Råstoffer indvindes i det åbne land, og selvom kun ca. 1,5 procent af regionens areal er udlagt til råstofindvinding, påvirkes både mennesker og vores natur og miljø af indvindingerne og den transport af materialerne der følger med. Derfor vil der også være mange holdninger til, hvor og hvordan råstofferne indvindes.
Graveområder er arealer, hvor råstofforbrugende virksomheder kan søge tilladelse til at indvinde råstoffer.
Cirka 140 graveområder er i Råstofplan 2020 med til at sikre forsyningen af kvalitetsråstoffer en lang årrække fremover.
Den samlede indvinding har i de seneste 12 år i gennemsnit været knap 6,5 mio. m3/år. I den første del af perioden (årene 2006-2008) lå indvindingen i gennemsnit på 8 mio. m3/år. For årene 2009-2015 var indvindingen, som følge af nedgangen i byggeriet efter finanskrisen ca. 5,5 mio. m3/år - et fald på mere end 25 %. I de senere år har indvindingen igen været stigende blandt andet som følge af ny aktivitet i byggeriet.
Sand, grus og sten er det råstof der indvindes mest af, idet ca. 2/3 af den samlede indvinding stammer herfra. Kalk/kridt spiller også en vigtig rolle i Nordjylland, specielt i området langs Limfjorden. Ler, moler og tørv indvindes, sammenlignet med de øvrige regioner, også i større mængder i Region Nordjylland.