Screening for livmoderhalskræft

Alle kvinder i alderen 23-64 år bliver tilbudt en screening for livmoderhalskræft. Formålet er at forebygge livmoderhalskræft. Man bliver automatisk indkaldt pr. brev i e-Boks, når man fylder 23 år.

Alle kvinder mellem 23 og 64 år kan deltage i en forebyggende undersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Livmoderhalskræft udvikler sig som følge af smitte med HPV-virus (Humant Papilloma Virus).

8 ud af 10 seksuelt aktive bliver smittet med HPV

Mindst 80 procent af alle seksuelt aktive kvinder vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange. Hos langt de fleste bekæmper kroppens eget immunforsvar HPV-infektionen, men hos nogle få kvinder kan infektionen forårsage celleforandringer i livmoderhalsen. De kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft. Derfor er det vigtigt, at du screenes for livmoderhalskræft regelmæssigt. 

Du kan ikke selv mærke celleforandringer

Ved screening er det muligt at opdage celleforandringer, som kan føre til livmoderhalskræft. Celleforandringer giver ingen symptomer og opdages kun ved at tage en celleprøve fra livmoderhalsen.
Celleforandringer udvikler sig ikke nødvendigvis til kræft, heller ikke, hvis de ikke bliver behandlet. Men jo mere fremskreden sygdommen er, jo sværere er den at behandle. Derfor er det vigtigt, at du følger screeningsprogrammet.

Deltag selvom du er HPV-vaccineret

Du anbefales også følge screeningsprogrammet, selvom du er vaccineret for HPV. For der findes mange forskellige typer af HPV, der kan medvirke til udvikling af livmoderhalskræft, og vaccinen dækker ikke alle typer.

Du kan afmelde eller udsætte screeningen

For at afmelde eller få udsat invitationen til forebyggende undersøgelse, fx på grund af graviditet, kan du ringe til

Patologiafdelingen, Aalborg Universitetshospital
Tlf. 97 66 53 30 (Patologiafdelingen)
Mandag-fredag 10.00-14.00
Eller sende en mail til: frameld-fus@rn.dk

Du kan også framelde dig elektronisk ved at logge ind på sundhed.dk med MitID.

Ring hvis du er i tvivl, om du er blevet indkaldt

Hvis du er i tvivl, om du har fået invitation til screening for livmoderhalskræft, kan du ringe til Patologiafdelingen på Aalborg Universitetshospital. Her kan man se, hvornår du sidst er blevet indkaldt til screening eller finde en forklaring på, hvorfor du ikke har fået en indkaldelse.  


Vil du vide mere?

Sundhedsstyrelsen har udgivet information om screening for livmoderhalskræft
Her kan du finde svar på flere spørgsmål om screening

Sådan er forløbet fra indkaldelse til svar

Screening for livmoderhalskræft foregår ved en underlivsundersøgelse ved egen læge. Hos nogle praktiserende læger er det sygeplejersker, der tager celleprøven. Hvis du har symptomer fra underlivet, bedes du meddele dette ved tidsbestillingen.