Udvalget er nedsat som stående udvalg i henhold til §36b, i lov om regioner og Region Nord-jyllands styrelsesvedtægts §11 og skal fungere i perioden 1. marts 2022 til 31. december 2025.
Udvalgets formål
Udvalget er sagsforberedende, rådgivende og har indstillingsret. Udvalget skal gennem sin virksomhed bidrage til at styrke den politiske beslutningsproces i forhold til sager, der skal behandles i Forretningsudvalget og Regionsrådet.
De sager, som Forretningsudvalget og Regionsrådet skal behandle på psykiatri- og socialområdet, forudsættes som hovedregel at have været behandlet i udvalget forinden.
Udvalget skal i sit virke anlægge en helhedsbetragtning af mulige konsekvenser ved beslutninger for den samlede regionale virksomhed, herunder den geografiske balance i regionen.
Udvalget har som overordnet formål at formulere og indstille de overordnede linjer og udviklingsplaner indenfor psykiatriområdet og det specialiserede social- og specialundervisnings-område.
Herunder at være med til at understøtte en sammenhængende indsats på tværs med særligt fokus på samarbejdet med kommunerne.
Udvalget skal desuden behandle anlægssager indenfor områderne.
Udvalget har som stående udvalg ikke budgetansvar for udvalgets ansvarsområde, men kan af Regionsrådet løbende få tillagt konkret udmøntning af bestemte bevillingsbeløb, der udmøntes på baggrund af overordnede kriterier, som fastsættes af Regionsrådet. Udvalget kan endvidere løbende få tillagt umiddelbar forvaltning på bestemte dele af udvalgets ansvarsområde ved delegation fra Regionsrådet.
Udvalget delegeres beslutningskompetence til:
- Udmøntning af puljeansøgninger på psykiatriområdet på op til 10 mio. kr. Udmøntningen sker gennem prioritering af hvilke ansøgninger, der skal modtage økonomisk støtte.
- Navngivning af institutioner (botilbud og døgninstitutioner) på socialområdet samt anvendelse af midler til eksternt finansierede projekter med øget personalenormering – eksempelvis ved statslige midler (fx VISO og puljer under Socialstyrelsen).
Udvalgets opgaver
Følgende opgaver er centrale for udvalget:
Psykiatriområdet
- Planer på det psykiatriske område, herunder Profilplan 2021-2025
- Strategi, visioner og målsætninger inden for det psykiatriske område
- Kapacitetsudvikling, herunder anvendelsen af psykiatriske sengepladser eller ændringer i den samlede kapacitet
- Udflytning til Nyt Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien, herunder overgangen mellem etape 1 og 2
- Regionale initiativer som følge af nationale anbefalinger fra bl.a. Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner, herunder Ny national psykiatriplan
- Fortsat udvikling inden for psykiatriområdet, herunder forebyggelse og nedbringelse af tvang, udvikling af tilbud med dobbeltdiagnoser, kvalitetsudvikling og nedbringelse af ventelister med særligt fokus på børn- og ungeområdet
- Samarbejde og koordinering med de nordjyske kommuner, praksisområdet og socialpsykiatrien
- Lighed i sundhed
- Beslutning om diverse puljeansøgninger
Socialområdet
- Formulere det rammesættende fokus inden for det specialiserede social- og specialundervisningsområde.
- Konsekvenserne af ændringer i rammevilkår og anbefalinger om tilpasninger af regionens opgaver på social- og specialundervisningsområdet.
- Kapacitetsudvikling, herunder rammeaftaler, regionens rolle som leverandør
- Samarbejde og koordinering med de nordjyske kommuner og staten
- Emner af faglig karakter på området, eksempelvis magtanvendelse og tilsyn med henblik på fortsat kvalitetsudvikling af regionens tilbud.
Udvalget har fokus på digitalisering, fx i forhold til IT-sikkerhed, selvbetjeningsmuligheder, e-konsultationer m.v., med henblik på værdiskabelse for patienter og borgere.
Udvalget følger status på de strategiske fokusområder.
Udvalget udpeger indenfor områdernes rammevilkår relevante verdensmål som overordnede pejlemærker for det politiske arbejde og udpeger initiativer, som kan bidrage til realisering af verdensmålene – herunder særligt klimamålene.
Udvalgets arbejdsform
Udvalget udøver sin virksomhed i henhold til den af udvalget vedtagne forretningsorden for stående udvalg.
Udvalget skal gennem sit arbejde over for Forretningsudvalget og det samlede Regionsråd styrke den politiske beslutningsproces i forhold til udvalgets opgaver.
Udvalget skal drøfte udviklingstendenser, udfordrings- og problemområder, således at Regionens politikere varetager de nævnte områder bedst muligt.
Udvalget kan i løbet af valgperioden afholde én studierejse.
Udvalgets medlemmer
Udvalget består af 9 regionsrådsmedlemmer
Administrative deltagere
Fra administrationen deltager en koncerndirektør, psykiatridirektøren og socialdirektøren. Direktøren for Digitalisering og IT deltager ad hoc, når digitalisering er på dagsorden.
Der kan være yderligere ad hoc deltagelse fra administrationen, ligesom udvalget kan invitere andre personer til at deltage, når det er relevant af hensyn til en sags oplysning.
Sekretariatsbetjening
Udvalget sekretariatsbetjenes af Regionssekretariatet