Information om egenbetaling for hospitalsbehandling ifm graviditet og fødsel
Din praktiserende læge har sendt os en henvisning til et graviditets- og fødselsforløb på hospitalet.
Du er ikke registreret med et CPR-nummer på en adresse i Danmark, og derfor skal du som udgangspunkt helt eller delvist betale for din behandling på hospitalet (ifølge Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling).
Herunder kan du læse nærmere om dine rettigheder og muligheder.
-
Din praktiserende læge har sendt os en henvisning til et graviditets- og fødselsforløb på hospitalet.
Du er ikke registreret med et CPR-nummer på en adresse i Danmark, og derfor skal du som udgangspunkt helt eller delvist betale for din behandling på hospitalet (ifølge Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling).
Herunder kan du læse nærmere om dine rettigheder og muligheder.
-
Hvis du er EU-borger og har et gyldigt European Health Insurance Card (EHIC, blåt sundhedskort), har du ret til den behandling, der er sundhedsfagligt behov for, mens du opholder dig i Danmark. Det er den behandlende læge i Danmark, der vurderer, om du har behov for behandling, mens du er i Danmark.
Gravide kvinder har ret til gratis kontrol og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel – mod fremvisning af gyldigt blåt EU-sundhedskort.
Du skal udfylde et oplysningsskema i forbindelse med dit første besøg hos os. Oplysningerne i skemaet skal vi bruge til at opkræve betaling fra dit hjemland. Se oplysningsskemaet her.
-
Hvis du er bosiddende i Norge (som ikke er medlem af EU, men af Nordiske Konvention) og ønsker en planlagt fødsel i Danmark, Region Nordjylland, kan du kontakte det nationale kontaktpunkt i Norge, hvor du er socialt sikret (er bopælsregistreret). Her kan du ansøge om forhåndsgodkendelse til refusion for dine udgifter til graviditetsundersøgelse og selve fødslen. Denne mulighed er under forudsætning af, at der er ledig kapacitet på det hospital, hvor du planlægger at føde.
Her kan du finde Norges kontaktpunkt:
https://europa.eu/youreurope/citizens/health/planned-healthcare/get-more-info/index_da.htm
-
Hvis du ikke har et dansk CPR-nummer og gyldigt gult sundhedskort, skal du betale for graviditetsundersøgelser og fødsel på et offentligt hospital i Danmark.
Dog har du ret til gratis fødsel på hospitalet, hvis du føder uden for termin – altså før uge 37+0 og efter uge 41+6.
Har du søgt om familiesammenføring
Har du søgt om familiesammenføring og fået en kvittering fra Udlændingestyrelsen på en aktiv familiesammenføringssag, kan du modtage selve fødslen gratis. Du skal medbringe en kopi af kvitteringen fra Udlændingestyrelsen til din første aftale på hospitalet. Denne kvittering bruges som dokumentation for din rettighed til gratis fødsel.
Du kan have ret til et særligt sundhedskort, mens du venter på dansk bopælsregistrering
Som tredjelandsborger kan du ansøge om et særligt sundhedskort, der giver dig gratis sundhedsbehandling i Danmark, selvom du endnu ikke har adresse i Danmark. Dette forudsætter, at du er medforsikret til et familiemedlem, der har gyldigt gult sundhedskort, og at du har søgt om familiesammenføring. Desuden skal du som tredjelandsborger være eller tidligere have været omfattet af offentlig sygesikring i et andet EU/EØS-medlemsland.
Du skal selv undersøge dine muligheder for at få et særligt sundhedskort. Kontakt Udbetaling Danmark, International Sygesikring på tlf. 70 12 80 81 eller besøg https://www.borger.dk/ og søg på ”international sygesikring kontakt”.
-
- Vi har sendt dig indkaldelse til graviditetsundersøgelser, da vi opfordrer alle gravide kvinder til at tage imod de graviditetsundersøgelser, som det offentlige sundhedsvæsen tilbyder. Det er den bedste måde at følge både din og barnets trivsel under graviditeten. Det er vigtigt, at du er klar over, at du selv skal betale for disse undersøgelser.
- Hvis dit graviditetsforløb kræver flere undersøgelser på hospitalet på grund af din eller dit ufødte barns tilstand, skal du også betale for disse undersøgelser.
- Opstår der noget i graviditeten, som kræver akut behandling, vil du som udgangspunkt også skulle betale for dette. Akutbehandling kan dog i nogle situationer være gratis.
- I forbindelse med dit første besøg hos os vil du blive bedt om at udfylde et skema, hvor du samtykker til at betale for den behandling, du modtager på hospitalet.
- Efter fødslen vil du modtage en samlet opgørelse og opkrævning af betaling.
- Hvis du ikke ønsker at benytte tilbuddet på et offentligt hospital, har du mulighed for at kontakte en privatklinik og få graviditetsundersøgelserne foretaget der. Her skal du også selv betale.
Efter fødslen
Hvis du har behov for ekstra undersøgelser eller behandling efter fødslen, skal du betale for dette. Dit barn skal – nogle dage efter fødslen – have foretaget en såkaldt hælprøve (lille blodprøve) samt en hørescreening. Disse undersøgelser vil være gratis på hospitalet.
Om betalingen
- Regningens størrelse vil afhænge af, hvilke undersøgelser og behandlinger du har fået under og efter graviditeten, samt om du skal betale for selve fødslen.
- Du vil modtage en samlet regning, når barnet er født.
-
Det er vigtigt at understrege, at hvis du har behov for akut hjælp under din graviditet eller under selve fødslen, kan du kontakte hospitalet. Du vil ikke blive afvist, hvis du har akut brug for hjælp.
Efterfølgende vil vi undersøge dine muligheder for at betale for den behandling, du har modtaget.
Du kan kontakte hospitalerne på følgende numre:
- Aalborg Universitetshospital, Fødemodtagelsen, tlf. 97 66 31 08
- Regionshospital Nordjylland, Hjørring, Fødegangen, tlf. 97 64 06 86.
-
Har dit barn behov for akut behandling på hospitalet, vil det altid være gratis, og du vil ikke modtage en regning for dit barns behandling. I Danmark opkræves der ikke betaling for akut hospitalsbehandling for børn under 18 år.
-
Har du spørgsmål til regningen og betalingen, kan du kontakte Patientafregning i Region Nordjylland på tlf. 23 72 04 26 eller på mail: afregningudland@rn.dk.
Vil du kende de aktuelle, vejledende priser, kan du finde dem på denne side: https://RN.dk/graviditet-priser.
Vil du læse nærmere i lovgrundlaget, kan du finde det her: https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/2019/9610
Har du brug for vejledning i forhold til dine rettigheder, er du velkommen til at kontakte Patientkontoret.
Patientkontoret i Region Nordjylland
Tlf. 97 64 80 10
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 12.00