Hvorfor deltage i HOPE?
Hvad forventer du at få ud af HOPE?
Vi har spurgt vores tre deltagere, hvorfor de har valgt at tage en hel måned ud af en travl kalender for at deltage i HOPE udvekslingsprogrammet:
Sussi Vestergaard er ledende lægesekretær i Klinik Kirurgi og Kræftbehandling på Aalborg Universitetshospital, og hun er blevet tilbudt at komme på udveksling i Polen.
En af årsagerne til, at hun har valgt at deltage i HOPE er, at hun håber at få en dybere indsigt i, hvordan man organiserer sekretærerne andre steder.
- Jeg har også tænkt på NAU (Nyt Aalborg Universitetshospital red.), fortæller hun. Det er nu, vi drøfter, hvordan sekretærerne bedst organiseres fremadrettet, og hvis jeg skal kunne bidrage til NAU processen med ny viden om alternative måder at arbejde på, så er det i år, jeg skal ud og have mig de erfaringer.
- Samtidig glæder jeg mig også rigtig meget til at komme ud og få tid til at lære og have tid til at fordøje de nye indtryk og ideer. I en travl hverdag er der ikke altid så meget tid til refleksion, heller ikke selvom man er midt i et uddannelsesforløb og eksempelvis tager en diplomuddannelse. Så det glæder jeg mig til; tiden til fordybelse, afslutter hun.
Jan Kjærsgaard er ledende terapeut i Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Aalborg Universitetshospital, og han skal på udvekslingsophold i Tyskland:
- Jeg har altid synes, at vi er gode til at vende os imod lande, hvor de taler engelsk, når vi søger inspiration til faglig udvikling, men jeg er sikker på, at der også er god læring at hente syd for grænsen. Derfor har jeg ønsket at komme til Tyskland, fortæller han.
- Eksempelvis har jeg læst en artikel i Mandag Morgen om, hvordan de i Tyskland er langt fremme med at bruge patienternes erfaringer fra behandlingen for prostatakræft, når nye patienter skal vælge behandling. Det er jeg helt sikker på, at vi kan lære noget af, uddyber han.
Vores tredje deltager er Christina Højmark Østergaard, som er afsnitsledende sygeplejerske i Klinik Kirurgi Kvinde Barn på Regionshospital Nordjylland, og hun håber at kunne udvikle sig som leder under sit ophold i Portugal:
- Jeg har været leder igennem ni år, og jeg har de seneste år ledt efter noget, som jeg kunne bruge til at udvikle mig selv igennem. Derfor har jeg flere gange spurgt min klinikledelse efter en mulighed for at få noget "åndelig føde", uden at jeg præcis kunne forklare, hvori det bestod, og så kom de og tilbød mig et HOPE udvekslingsophold. Efter at have læst mere om HOPE stod det klart for mig, at det var det helt rigtige, fortæller hun.
- Samtidig tiltaler det mig rigtig meget, at vi har skrevet en motiveret ansøgning selv. Her har vi fortalt om, hvad vi gerne vil se, opleve og lære. På den måde bliver vores ophold skruet sammen, så det bedst muligt passer til vores behov, og det er en stor fordel, forklarer hun.
Ligesom både Jan og Sussi er Christina også meget motiveret af årets tema:
- Vores virkelighed ser jo sådan ud, at vi bliver færre og færre mennesker, som skal tage os af patienter som bliver mere og mere komplekse. Derfor skal vi til at tænke nyt: Kan vi lære noget af patienterne? Hvorfor inddrager vi ikke de pårørende i udviklingsarbejde? Det er noget konkret viden om det, jeg blandt andet håber at kunne tage med hjem, afslutter hun.
Hvorfor sende nøglemedarbejdere ud i en måned?
Før man vælger at sende en leder på udvekslingsophold i en hel måned, er det naturligt, at man har gjort sig en hel del overvejelser over, hvad udbyttet af sådan en investering kan være. Det har vi spurgt vores tre deltageres ledere om.
I Klinik Kirurgi – Kræft på Aalborg Universitetshospital har de valgt at sende Sussi afsted for, at hun kan hente ny inspiration med hjem til Danmark:
- Jeg håber, at Sussi kommer hjem med ny viden om, hvordan man eksempelvis kan organisere patientforløb på en bedre måde. Og så ville det jo også være rigtig fint, hvis hun kunne finde inspiration til, hvordan vi kan tilrettelægge vores interne arbejdsgange smartere, fortæller Lars Maagaard Andersen, der er klinikchef i Klinik Kirurgi – Kræft.
Hans Erik Lind Madsen er chefterapeut i Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Aalborg Universitetshospital, og han fortæller, at de forud for Jans ophold har drøftet hvilke temaer, der er relevante både for Jan, for afdelingen og for Regionen, og at de er landet på følgende emner:
- Patient- og pårørende inddragelse
- Overgange mellem hospital og kommune
- Interne overgange på hospitalet
- Hvordan kobles kapacitetsstyring med patienternes egne ønsker
Hele lederteamet i afdelingen støtter op om Jans deltagelse i HOPE:
– Vi er alle enige om, at vi "giver den en ekstra skalle" imens Jan er afsted, fordi vi forventer at han kommer hjem med ny viden og inspiration på det terapeutiske fagområde. Den inspiration vil komme vores afdeling til gode, men vi regner bestemt også med, at vores kommunesamarbejde og Regionsterapeutrådet vil få glæde af den viden, Jan tager med hjem fra Tyskland, fortæller han.
Klinik Kirurgi Kvinde Barn på Regionshospital Nordjylland sender i maj måned Christina en måned til Portugal, og Birgit Boe, der er HR-ansvarlig viceklinikchef, er slet ikke i tvivl om, at HOPE-deltagelsen er noget, som skal prioriteres:
- Årets fokus på patientinddragelse er noget, som jeg gerne vil have belyst fra andre vinkler, og jeg ved, at Christina er den rette at sende til et andet land for at være nysgerrig på patientinddragelse og jeg ser frem til, at hun kommer hjem med gode ideer til hvad vi kan gøre anderledes. Samtidig håber jeg også, at hun får nogle personlige gevinster med hjem i forhold til sin lederrolle, fortæller hun.