Ifm. du har valgt et forløb i Region Nordjylland, har du også valgt et praksisområde.
Der er tre praksisområder – se nedenstående kort. Disse praksisområder er udgangspunktet. Men der kan være scenarier hvor der bliver set bort fra området. Det er; 1) hvis det ikke er muligt at finde tilstrækkeligt med tutorpraksis indenfor det givne praksisområde og 2) hvis der er ønsker om praksis i andre områder end man egentligt har valgt, og det er foreneligt med tutorlægekapaciteten.
Ad 1) så vil det ske i dialog med involverede uddannelseslæger – men i sidste ende kan det ikke garanteres at man bliver tildelt praksis i sit valgte praksisområde. Ved fordelingen vil vi altid forsøge at mindske gener ift. afstand mest muligt.
Ad 2) er det typisk hvis lægen har ønsker i afstand fra hospitalsbyerne i andre praksisområder, at det kan lade sig gøre – og det vil skulle være foreneligt med den eksisterende tutorlægekapacitet. Eksempler på tidligere anvendt situationer har været læger med ansættelse i praksisområde Nord der gerne ville være i eks. Hadsund, læger med ansættelse i praksisområde Syd som gerne ville være i Frederikshavn og læger i praksisområde Vest som gerne ville være i eks. Løgstør eller Aars.
Praksisområde Nord: Frederikshavn, Hjørring og Brønderslev kommuner
Praksisområde Vest: Thisted, Morsø og Jammerbugt kommuner
Praksisområde Syd: Aalborg, Mariagerfjord, Vesthimmerland og Rebild kommuner
For at se mere præcist hvilke tutorpraksis der er i regionen, kan du se mere på dette kort. Bemærk dog, at dataene i kortet ikke er perfekte grundet udfordringer med korrekte geo data.
Selve fordelingen af uddannelseslæger er en relativt stor kabale ift. uddannelseslæger ønsker og starttidspunkter og hvornår de forskellige tutorpraksis har kapacitet.
Uddannelseslæger fordeles tilfældigt, dog med følgende muligheder for indflydelse på fordelingen. Uddannelseslæger har ikke selv mulighed for at lave aftaler med praksis eller ønske navngivne praksis.
- Det er muligt at ønske geografier. Dette tages der naturligvis højde for. Men hvis der er 20 der ønsker eks. Aalborg og der kun er praksispladser til 14, vil det ikke være alle som tildeles en plads i Aalborg. Hvis man ønsker praksisgeografier udenfor hospitalsbyerne, er der oftest større sandsynlighed for at ønskerne kan imødekommes – men det afhænger fuldt ud af hvad andre KBU-læger ønsker og rundens tutorlægekapacitet.
- Vi ser gerne man melder ind hvis man forventer at være afhængig af offentlig transport. Dette medfører ikke forrang til offentlig transport og vi kan ikke garantere at man ikke tildeles en praksis hvor offentligt transport kan være vanskeligt – men vi forsøger at finde en praksisplads hvor det er muligt at komme til relativt nemt med offentlig transport, hvis ikke man tildeles en plads tæt på hvor man bor/ønsker.
- Det er muligt at frabede sig tildeling hos egen læge. Hvis man af den ene eller anden grund (behøver man ikke oplyse) ikke ønsker at blive tildelt hos sin egen læge, kan man skrive det og så vil man ikke blive tildelt egen læge i fordelingen.
Hvis et lægepar er på samleverordning og har barn/børn, er der lavet en aftale om, at disse kan tilgodeses på den måde, at den ene part kan garanteres en praksisplads tæt på dennes bopæl/hospitalsbyen, imens den anden part vil skulle pendle til et af praksisområdets yderområder. Hvis dette ønskes, skal I kontakte regionens kontaktperson som vil tage dette med til selve fordelingsrunden.
Rent lavpraktisk håndteres kabalen på den måde, at regionen oplyser KBU-lægerne om muligheden for at indsende ønsker til praksis i løbet af deres forløb. Samtidigt høres alle regionens tutorlæger om de har mulighed for at have en KBU-læger. Disse oplysninger sammenholdes og der laves en fordelingskabale hvor det forsøges at imødekomme så mange ønsker som muligt, fra henholdsvis uddannelseslæger og tutorpraksis.
Der er en stor fordelingsrunde hvert halve år, hvor langt største delen af uddannelseslægerne fordeles. Hvis man har været på barsel eller lignende og kommer tilbage på en skæv data ift. disse runder, vil fordelingen blive foretaget ad-hoc.
Arbejdet med de store fordelingsrunder sker medio oktober – ultimo november og medio april – ultimo maj. Der sendes her besked ud til alle uddannelseslæger og praksis om fordelingen inden udgangen af henholdsvis november og maj. Oftest sker det på den sidste hverdag i måneden.
Fordelingskabalen laves i et samarbejde mellem regionen og en lægefaglig rådgiver på området. Alle får, alt andet lige, besked om deres praksistildeling senest tre mdr. før de skal starte i praksis.
Du kan læse mere om fordelingsprincipper mv. på det almen medicinske uddannelsesudvalgs hjemmeside.