Som social- og sundhedsassistent arbejder du med grundlæggende sygepleje, genoptræning og aktiviteter i forhold til borgere og patienter. Det kan både være yngre og ældre patienter eller mennesker med fysisk, psykisk eller socialt handicap.
I løbet af din uddannelse får du kompetencer og færdigheder, så du kan gøre en positiv forskel i svære situationer i mange menneskers liv. Derfor er det også vigtigt, at du trives med at indgå i og evner at opbygge tillidsfulde og professionelle relationer til både patienter og pårørende.
Hvad laver en social og sundhedsassistent?
I Region Nordjylland kan du som sosu-assistent arbejde på hospitaler, i psykiatrien og på vores institutioner inden for specialsektoren. Du vil komme til at arbejde tæt sammen med mange andre faggrupper fx sygeplejersker, terapeuter, læger og pædagoger.
Opgaverne kan være meget forskellige fra område til område, men det kan fx være at:
- Varetage basispleje af patienter
- Opbygge og udvikle relationer til patient/beboer og pårørende
- Hjælpe patienten/beboeren med personlig hygiejne
- Give patienter mad
- Hjælpe patienter/beboer med at deltage i aktiviteter
- Docere medicin
- Sårbehandling
- Indgå i dialoger med patienter/pårørende om forebyggende og sundhedsfremmende tiltag
- Dokumentere i plejesystemer
Karriere i Region Nordjylland
I region Nordjylland arbejder der flest sosu-assistenter i psykiatrien. Men der er naturligvis også SOSU-assistenter på hospitalernes sengeafsnit og i dele af specialsektoren fx på Sødisbakke i Mariager og Østerskoven i Hobro.
Gennem kurser og faglig oplæring kan du få kompetencer, så du kan varetage særlige plejekrævende opgaver.
Du kan også efteruddanne dig med en akademiuddannelse inden for psykiatri, eller du kan læse videre inden for andre sundhedsfaglige uddannelser som fx sygeplejerske, ergoterapeut eller fysioterapeut, hvis du opfylder de formelle adgangskrav.
Uddannelsen
For at uddanne dig til Social- og Sundhedsassistent skal du søge en elevstilling i en kommune. Hold øje med jobopslag på kommunernes hjemmeside.
Uddannelsen varer næsten tre år; heraf er 98 uger i oplæring og 48 uger på skole.
I løbet af uddannelsen skal du i oplæring på plejecentre eller i hjemmeplejen i din ansættelseskommune i 40 + 28 uger. Desuden skal du i oplæring i 12 uger på sengeafsnit på hospitaler og 18 uger i psykiatrien, dette kan foregå både i regionens og kommunernes psykiatri. i Region Nordjylland. Når du er i oplæring, får du tildelt en vejleder, som hjælper dig med at nå dine uddannelsesmål. I løbet af oplæringen skal du øve dig i det, som du lærer i løbet af skoletiden fx personlig pleje og sondepleje. Desuden skal du øve dig i at indgå i og udvikle samspillet med patienterne/beboere og deres pårørende.
Er du over 25 år, kan uddannelsen afkortes. Det kan den også, hvis du tidligere har taget eksamener på andre studier, som kan give dig merit. Hvis du har bestået en Social- og Sundhedshjælper uddannelse får du også merit.
Afhængig af hvilken kommune du er ansat i, foregår selve uddannelsen på SOSU Nord i Aalborg eller Hjørring eller på SOSU-STV i Thisted.
Du får løn under uddannelsen. Du kan finde taksterne på FOA’s hjemmeside.
Bemærk, at nogle læresteder i Region Nordjylland indhenter straffe- og/eller børneattester, inden du begynder i oplæring.
EUX_UDDANNELSE
Hvis du bliver ansat som eux-elev med løn under ansættelse, så får du både en gymnasial uddannelse og en social- og sundhedsassistentuddannelse i løbet af ca. 4 år. Så kan du læse videre på andre sundhedsuddannelser efter din uddannelse.