Vederlag for politisk arbejde
-
Reglerne for vederlæggelse m.v. af medlemmer af Regionsrådet fremgår af § 11 i regionsloven som henviser til § 16, stk. 1, 3-6 og 8-12 og § 34 i lov om kommunernes styrelse (styrelsesloven).
Indenrigsministeren har fastsat nærmere regler om vederlag m.v. i bekendtgørelse nr. 2002 af 28. oktober 2021 om vederlag og diæter pensioner m.v. for varetagelse af regionale hverv.
Enhver er forpligtet til at modtage de ydelser, som tilkommer den pågældende efter punkt 1-2.
-
1.1. Fast vederlag
Der ydes et fast vederlag til medlemmer af Regionsrådet, dog ikke formanden, som modtager særlig vederlag.
Det faste vederlag reguleres efter de reguleringssatser, der gælder for tjenestemænd i staten.
Regionsrådets medlemmer er forpligtede til at modtage fast vederlag, men kan mod en reduktion i vederlaget vælge at modtage erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste, jf. under pkt. 2.
Det faste vederlag omfatter:
a) Deltagelse i møder i Regionsrådet og dets underudvalg.
Vedrører deltagelse i møder i Regionsrådet, Forretningsudvalget, stående udvalg og underudvalg nedsat i henhold til styrelseslovens § 17, stk. 4.
Andre møder, herunder formøder i Regionsrådets politiske grupper, er ikke omfattet af bestemmelsen.
b) Deltagelse i møder i forbindelse med varetagelse af hverv der udføres efter valg af regionsrådet, medmindre der på andet grundlag er fastsat bestemmelse om særskilt vederlæggelse.
Herunder falder typisk udvalg, bestyrelser og nævn hvortil Regionsrådet - i henhold til lovgivningen eller andre bestemmelser (vedtægter og lignende) - skal eller kan udpege medlemmer.
Betydningen af udtrykket "valgt af regionsrådet" indebærer, at vedkommende reelt skal være udpeget af regionsrådet. Hvis regionsrådet ved udpegningen er bundet af indstillinger fra foreninger eller organisationer på en sådan måde, at der ikke er nogen reel valgmulighed, kan vedkommende ikke anses for at være valgt af regionsrådet.
Det bemærkes, at eksempelvis bestemmelser i fundatser og vedtægter for foreninger, fonde og lignende kan danne grundlag for, at der sker særskilt vederlæggelse for deltagelsen.
c) Deltagelse i kurser m.v., der af regionsrådet anses for at have betydning for varetagelsen af de under a) og b) nævnte hverv.
Der henvises til det af regionsrådet vedtagne kursusregulativ.
d) Deltagelse i seminarer, jfr. styrelseslovens § 9a.
§ 9a-seminarer vedrører budget eller andre anliggender af overordnet betydning.
Det bemærkes, at det er regionsrådet, der træffer beslutning om afholdelse af disse seminarer.
e) Deltagelse i revisionens forelæggelse af beretninger, jf. styrelseslovens § 42 c.
Hvis revisionen finder grund til det, kan den kræve at forelægge sin beretning mundtligt for regionsrådet.
f) Varetagelse af andre nærmere angivne kommunale hverv efter anmodning fra regionsrådet eller forretningsudvalget.
Bestemmelsen vedrører andre hverv end møder. Der kan eksempelvis være tale om deltagelse i forhandlinger med kommuner eller andre regioner, forelæggelse af en sag for en statslig myndighed, besigtigelser, studieture, deltagelse i borgermøder og repræsentativt arbejde, herunder ved venskabsbesøg.
Det er en betingelse, at udførelsen af hvervet sker efter anmodning fra regionsrådet eller forretningsudvalget.
g) Udførelse af andre aktiviteter i forbindelse med de under litra a – f nævnte møder m.v.
Herunder hører alle øvrige aktiviteter, som er forbundet med varetagelsen af de under litra a-f nævnte møder m.v. Under bestemmelsen hører således mødeforberedelse samt besigtigelser, tilsynsforretninger, deltagelse i repræsentativt arbejde m.v., der ikke finder sted efter anmodning fra regionsrådet eller forretningsudvalget.
1.2. Tillægsvederlag
Til medlemmer af regionsrådet (dog ikke formanden), der har et eller flere børn under ti år boende i hjemmet, ydes et tillægsvederlag.
Tillægget ydes for børn som medlemmet, dennes ægtefælle eller samlever har forældremyndigheden over eller har i familie- eller netværkspleje. Regionsrådet kan imidlertid dispensere, hvis barnet er tilmeldt samme folkeregisteradresse som medlemmet, og barnet bor mest hos medlemmet.
Der ydes kun ét vederlag, uanset om der bor flere børn i hjemmet.
Tillægsvederlaget reguleres efter de reguleringssatser, der gælder for tjenestemænd i staten.
1.3. Stedfortrædere
Til stedfortrædere ydes vederlag og godtgørelser som til medlemmer. Vederlag ydes forholdsmæssigt for den periode, hvor den pågældende midlertidigt er medlem.
For deltagelse i enkelte møder i regionsrådet ydes udover godtgørelse alene diæter og erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste.
1.4. Formandsvederlag
Formanden for regionsrådet oppebærer et vederlag, der svarer til størrelsen af den til enhver tid gældende løn for tjenestemænd i staten lønramme 40 (skalatrin 53) og et af indenrigsministeren fastsat årligt tillæg.
Et medlem af regionsrådet, der udpeges til at fungere som formand, vederlægges i funktionsperioden efter ovenstående retningslinier. Varetages hvervet som formand af en næstformand kan vederlag efter ovenstående retningsliner dog først modtages ved varetagelse af hvervet i mere end fem uger.
Regionsrådet kan beslutte at yde vederlag til et medlem, der uden for de ovenstående tilfælde varetager opgaver, som påhviler formanden efter de nærmere betingelser herfor i styrelseslovens § 34.
Formanden kan ikke samtidig oppebære anden økonomisk ydelse fra regionsrådets kasse for bestridelse af et hverv for regionsrådet. Dog kan der ydes godtgørelse i henhold til styrelseslovens § 16, stk. 10, litra a og b (befordringsgodtgørelse, fraværsgodtgørelse og handicapgodtgørelse).
1.5. Næstformandsvederlag
Første og anden næstformand oppebærer hver et vederlag, der årligt svarer til 10 pct. af formandens vederlag.
Et medlem af regionsrådet, der udpeges til at fungere som første eller anden næstformand, oppebærer i funktionsperioden vederlag efter ovenstående retningslinier.
1.6. Forretningsudvalg
Medlemmer af forretningsudvalget, dog ikke formanden, oppebærer et vederlag, der tilsammen årligt udgør 100 % af vederlaget til formanden for regionsrådet.
Udvalgsvederlaget fordeles ligeligt blandt forretningsudvalgets medlemmer.
1.7. De 6 stående udvalg og midlertidige udvalg
Medlemmerne af de stående politiske udvalg, der er nedsat under Regionsrådet og Forretningsudvalget, oppebærer et vederlag, der tilsammen årligt udgør 100 % af vederlaget til formanden for regionsrådet.
Midlertidige udvalg, der nedsættes med hjemmel i Styrelseslovens § 17, stk. 4, vederlægges ikke særskilt.
Udvalgsvederlaget skal beløbsmæssigt fordeles ligeligt blandt udvalgets medlemmer, dog vederlægges formanden med det dobbelte af det vederlag, der ydes et medlem af samme udvalg.
-
Et medlem af regionsrådet (dog ikke formanden) kan mod en reduktion i det faste vederlag vælge i stedet at modtage erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste.
Valg af erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste skal foretages forud for og med virkning for et regnskabsår ad gangen. For det første år i en valgperiode skal valget dog først foretages inden d. 1. februar.
Erstatningsbeløbet kan pr. dag højst udgøre fem gange diætsatsen for møder under fire timers varighed.
Erstatningen kan alene ydes for deltagelse i de under pkt. 1.1., litra a-f, nævnte aktiviteter. Der ydes således ikke erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste for udførelse af aktiviteter omfattet af pkt. 1.1., litra g.
Modtages særligt honorar eller vederlag for et hverv, kan der ikke samtidigt ydes erstatning for tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med hvervet.
Løntabet dokumenteres ved arbejdsgivers underskrift og for selvstændige erhvervsdrivende ved en erklæring fra revisor eller lignende. Regionsrådet afgør om nødvendigt, om der er tilstrækkelig dokumentation.
Da det er det tab, der faktisk lides, der i forbindelse med deltagelse i møder m.v., der skal erstattes, kan der som udgangspunkt ikke ydes erstatning ud over den tid, der medgår til selve mødet m.v. og befordring frem og tilbage. Kun hvis indholdet eller karakteren af vedkommendes arbejde gør, at medlemmet lider tab derudover, kan dette tab erstattes.
Regionsrådet må i givet fald tage stilling til, hvorvidt arbejdsforholdet har en sådan karakter, at der kan dokumenteres indtægtstab for en hel arbejdsdag eller et vist antal timer, uanset at varetagelsen af det regionale hverv ikke har haft en tilsvarende tidsmæssig udstrækning.
Erstatningen ydes for det tab, der faktisk er lidt, således at det ikke blot er selve mødetiden der medregnes, men tillige den samlede rejsetid.
Forberedelse af møder - herunder politiske gruppemøder vil ikke kunne indgå i beregningen af tabt arbejdsfortjeneste.
-
Medlemmer af regionsrådet, der deltager i de under pkt. 1.1., litra a-f, nævnte aktiviteter, kan modtage forskellige godtgørelser.
For at oppebære godtgørelse for aktiviteter som nævnt under pkt. 1.1. litra g, skal regionsrådet – udover mødeforberedelse, besigtigelser, tilsynsforretninger og deltagelse i repræsentativt arbejde – konkret tage stilling til, om der i sådanne tilfælde foreligger den fornødne forbindelse med de under pkt. 1.1., litra a-f, nævnte møder m.v.
3.1. Godtgørelse for fravær fra hjemstedet (rejsegodtgørelse)
3.1.1. Dagmøder
Der kan ikke ydes skattefri rejsegodtgørelse; men eventuelle udgifter ved fravær fra hjemstedet kan dækkes efter regning. Dette gælder uanset om mødet afholdes indenfor eller udenfor regionen herunder i udlandet.
Som eksempler på udgifter, der kan dækkes efter regning, kan nævnes udgifter til fortæring samt udgifter til parkering.
3.1.2. Møder med overnatning i Danmark eller i udlandet
Der kan udbetales skattefri rejsegodtgørelse for møder af mere end 24 timers varighed med overnatning.
Udbetaling sker i henhold til de af Moderniseringsstyrelsen fastsatte takster. Regulering af taksterne sker i forbindelse med Moderniseringsstyrelsens årlige udsendelse af nye takster.
Der sker fradrag for kost, der er betalt af regionen eller tredjemand med 15 % for morgenmad og 30 % for henholdsvis frokost og aftensmad. Hvis kosten er fuldt ud betalt af regionen eller tredjemand sker der således reduktion af døgnbeløbet med 75 %.
3.1.3. Logi
Der kan ydes en skattefri godtgørelse til dækning af logi.
Rimelige udgifter til logi (hotel mv.) kan dækkes skattefrit mod dokumentation. Der tages udgangspunkt i Moderniseringsstyrelsens satser. Bestilling af logi skal gennem administrationen, af hensyn til regionens rabatordninger.
3.2. Befordringsgodtgørelse
I forbindelse med varetagelsen af hverv som angivet i disse retningslinier ydes befordringsgodtgørelse for benyttelse af eget befordringsmiddel. Godtgørelsen udgør den takst, som gælder for tjenestemænd ansat i staten og beregnes efter den højeste takst for indtil 20.000 km. om året og herefter med den lavere takst.
Det bemærkes, at befordringsgodtgørelse også kan udbetales ved benyttelse af egen cykel, knallert eller EU-knallert til erhvervsmæssig kørsel.
Der ydes dækning af udgifter til transport med offentligt befordringsmiddel mod dokumentation. Relevante transportudgifter til taxadækkes ligeledes mod dokumentation. Der kan endvidere rekvireres taxa-boner ved personlig henvendelse i receptionen.
For medlemmer af regionsrådet, der beskattes af befordringsgodtgørelse for kørsel mellem bopælen og et mødepunkt, er der mulighed for almindeligt befordringsfradrag for de dage, der ligger ud over 60 dage.
Det er en betingelse for at modtage det almindelige fradrag, at den samlede befordring mellem hjemmet og mødepunktet er mere end 24 km, da der kun er fradragsret for befordring ud over 24 km. Medlemmer af regionsrådet skal selv indberette kørslen i forbindelse med selvangivelsen for at modtage det almindelige fradrag.
Beskatningsreglen afbrydes, hvis der ikke sker fremmøde til et mødepunkt i 60 dage, forudsat der i denne periode har været fremmøde 60 gange til et andet mødepunkt eller arbejdssted. Beskatning skal igen ske, når der har fundet 60 fremmøder sted.
3.3. Handicapgodtgørelse
Der ydes godtgørelse for dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et medlems fysiske handicap.
Udgiftsgodtgørelse forudsætter, at de almindelige muligheder for at få hjælpemidler i henhold til sociallovgivningen er udnyttet.
Udgifter forbundet med et medlems fysiske handicap anses for at være nødvendige, når medlemmet varetager et hverv for regionsrådet.
3.4. Sygepasningsgodtgørelse
Der ydes godtgørelse for dokumenterede, nødvendige udgifter til pasning af syge nære pårørende. Det er en forudsætning, at regionsrådsmedlemmet normalt passer den syge, men på grund af deltagelse i møder m.v. er nødsaget til at afholde specielle udgifter til anden pasning.
Ved nære pårørende forstås forældre, børn, søskende og ægtefælle eller samlever.
Udgifter til pasning af syge nære pårørende anses for at være nødvendige, når medlemmet varetager et hverv for regionsrådet.
-
Udenlandsrejser kan kun gennemføres med forretningsudvalgets forudgående tiltrædelse.
Som udland betragtes i denne sammenhæng også Færøerne og Grønland.
Ved udenlandsrejser er der mulighed for at oppebære de ovenfor nævnte godtgørelser. Der er ligeledes mulighed for at oppebære erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste ved rejser i udlandet.
Opmærksomheden henledes dog på, at aktiviteter omfattet af ovennævnte litra g ikke berettiger til erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste, og sådanne aktiviteter kan derfor ikke indgå i opgørelsen.
-
5.1. IT og telefoni
Medlemmer af regionsrådet får stillet en PC og en iPhone til rådighed og tillige en iPad, hvis det ønskes. Regionen betaler et passende abonnement, som gør regionsrådsmedlemmerne i stand til at varetage opgaven som folkevalgte.
I udlandet skal man anvende WiFi ved brug af store mængder data, fx læsning af dagsordener.
Datatrafik ikke indeholdt i abonnement dækkes i rimeligt omfang, hvis det er knyttet til hvervet som regionsrådspolitiker. Der opfordres til at bruge WiFi på hoteller, lufthavne mv., så er erfaringen, at der ikke opstår problemer.
Man må ikke anvende den regionale smartphone til køb af billetter eller tjenesteydelser, hverken privat eller i forbindelse med det politiske hverv, eftersom det ikke p.t. er muligt at opfylde kravene til dokumentation herfor.
5.2. Avisabonnement
Der ydes godtgørelse til abonnement på op til to aviser efter eget valg samt relevante tidsskrifter, svarende til (januar 2024 sats) kr. 7000,00 pr. år.
-
6.1. Udbetaling
Vederlag for medlemmer udbetales månedsvis forud og ydes for hver påbegyndt kalender-måned.
Vederlag som stedfortræder udbetales månedsvis bagud.
Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste og godtgørelser udbetales efter indberetning herom og behørig dokumentation.
6.2. Ophør
Vederlæggelsen ophører med udgangen af den måned, hvor den pågældende fratræder det enkelte hverv eller i en uafbrudt periode på 1 måned ikke har varetaget dette.
Det skal individuelt vurderes, om man ikke længere varetager hvervet.Ved fravær på grund af sygdom, graviditet, barsel og adoption, hvor stedfortræder af denne grund er indkaldt, er der dog fortsat ret til vederlag i indtil 9 måneder.
Tillægsvederlag ophører med udgangen af den måned, hvor barnet fylder 10 år eller, hvor en af de øvrige betingelser for at modtage tillægget ikke længere er til stede.
6.3. Feriegodtgørelse
Formanden, 1. og 2. næstformanden, og formænd for udvalg får udbetalt særlig feriegodtgørelse i maj måned hvert år efter den til enhver tid gældende sats.
-
De forskellige former for vederlag, erstatninger og godtgørelser er undergivet lovgivningens til enhver tid gældende beskatningsregler, og der er ikke gjort udtømmende rede for disse regler i dette regulativ.
-
Disse retningslinier træder i kraft den 1. januar 2022.
Ændringer af regulativet skal forelægges forretningsudvalget og regionsrådet til godkendelse med mindre ændringerne følger af lov eller bekendtgørelse eller cirkulære.
-
Vederlag
Vederlag til regionsrådets medlemmer udgøres af grundbeløb, som reguleres efter de reguleringssatser, der gælder for tjenestemænd i staten.
De aktuelle satser er angivet pr. 1. april 2022.
Fast vederlag
Medlem af regionsrådet (ekskl. formand) 121.190,00 kr. Regionsrådsformand 1.241.397,00 kr. 1 og 2 næstformand 124.139,70 kr. Reduceret årligt vederlag ved valg af erstatning
for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste97.815,00 kr. Tillægsvederlag
Tillægsvederlag for hjemmeboende børn under 10 år 15.574,00 kr. Forretningsudvalg
Årligt vederlag 88.671,21 kr. De 6 udvalg
Medlem af politisk udvalg (formænd dobbelt) 20.689,95 kr. Formand for politisk udvalg 41.375,76 kr. Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste
Vælger et medlem af regionsrådet at modtage erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste reduceres det faste vederlag.
Erstatningsbeløbet for tabt arbejdsfortjeneste kan pr. dag maksimalt udgøre det femdobbelte af diætsatsen for møder under fire timer. Satsen herfor er (1. januar 2023) pr. dag kr. 445,00.
Det maksimale erstatningsbeløb for dokumenteret
tabt arbejdsfortjeneste pr. dag udgør pr. 1. januar 2024
2.250 kr. Godtgørelse
Satserne reguleres primo hvert år af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.
Satserne for 2024 kan læses her