Patienter kan forhindre, at informationer i Sundhedsjournalen videregives til andet sundhedspersonale (jf. Sundhedsloven § 41, stk.3). I dag er det muligt at privatmarkere (spærre) for 'Medicinkortet' og 'Journal fra sygehus'.
Inden du privatmarkerer for videregivelse til andet sundhedspersonale, bør du overveje, at det eventuelt kan have konsekvenser for dine behandlingsmuligheder, herunder din risiko for komplikationer og bivirkninger, når sundhedspersoner ikke har adgang til alle dine journaloplysningerne i Sundhedsjournalen.
Journal fra sygehus
I 'Journal fra sygehus' kan du privatmarkere for:
- Enkelte kontakter/forløb
Ved spærring af enkelte forløb (dvs. dele af journalen) vil du skulle henvende dig igen, hvis du får en ny kontakt på hospitalet, der ikke skal være tilgængelig for sundhedspersoner.
- Spærring af hele Sundhedsjournalen
Ved spærring af hele 'Journal fra sygehus' vil fremtidige kontakter også være spærrede, uden at du skal foretage dig yderligere.
- Dig selv og/eller sundhedsfaglige personer
Du kan ikke privatmarkere for én bestemt sundhedsperson, en bestemt afdeling eller lignende. Alle privatmarkeringer er generelle for alle sundhedspersoner.
Det er muligt for sundhedspersoner at omgå privatmarkeringen i akutte nødsituationer. Det kunne fx være, hvis du som patient bliver bragt bevidstløs ind på hospitalet.
Hvis du ønsker at privatmarkere din e-journal, kan du anmode om det via sundhed.dk.
Laboratorieprøver
Ved bestilling af laboratorieprøver har sundhedspersonen mulighed for at lave enkelte eller alle analyser fortrolige. Hvis du ønsker, at en laboratorieprøve skal være fortrolig, skal du som patient gøre opmærksom på dette på det tidspunkt, hvor prøven bliver bestilt. Det er ikke teknisk muligt at gøre det efterfølgende.
Medicinkortet (FMK)
Oplysninger i medicinkortet (FMK) skal spærres af den læge, som har ordineret medicinen.