Nordjylland var til borgermøde om råstofplan hjemme fra stuen

Om Regionen Regional Udvikling

Mere end 130 borgere og samarbejdspartnere deltog den 4. marts i et digitalt borgermøde om Regionsrådets forslag til en ny regional råstofplan.

Digitalt Borgermøde om Råstofplan 2020
Foto: Chefkonsulent Rikke-Ellemann-Biltoft, Region Nordjylland, besvarede spørgsmål fra deltagerne, og journalist Søren Wormslev var ordstyrer. Foto: Region Nordjylland.

Det digitale borgermøde var stablet på benene, fordi Regionsrådet på trods af situationen med coronavirus gerne ville give alle interesserede mulighed for at deltage i mødet og debatten om Region Nordjyllands forslag til Råstofplan 2020, som er i offentlig høring fra den 1. februar til den 29. marts 2021. Der er tale om en supplerende høring, idet Regionsrådet har tilføjet nye forslag til graveområder til råstofplanen, siden forslaget var i høring første gang i foråret 2020.

Region Nordjylland har mangeårig tradition for at afholde offentlige høringsmøder, hvor alle interesserede kan få deres spørgsmål besvaret og blive hørt i debatten om planer for Nordjylland. For råstofplanens vedkommende var der da også oprindeligt planlagt to fysiske borgermøder i april 2020. Men pga. coronavirus og nedlukning blev borgermøderne i første omgang udskudt og senere helt aflyst, mens Regionsrådet undersøgte alternative muligheder for at involvere borgere og samarbejdspartnere.

Digitalt borgermøde giver nye muligheder for dialog

Råstofferne i Nordjylland indvindes i det åbne land og selvom kun ca. 1,5 procent af regionens samlede areal er udlagt til råstofindvinding, så påvirkes både mennesker, natur og miljø af indvindingen og den transport der følger med. Det betyder, at der er forskellige interesser i spil, hvilket Regionsrådet har stor forståelse for. Derfor var politikerne glade for lejligheden til at komme i dialog med borgerne, som i fraværet af et almindeligt borgermøde tog godt imod den nye digitale form.

- Vi var spændte på, om vi kunne få skabt den ønskede dialog med borgerne på et digitalt møde, men det gik faktisk fint. Der var mange deltagere, og der blev stillet og svaret på mange relevante spørgsmål undervejs. Borgermøder med fysisk deltagelse er stadig den bedste løsning, så dem vil vi vende tilbage til, når vi igen får muligheden. Men samtidig kan tilbuddet om at deltage hjemmefra være et fint supplement, fordi det kan få flere synspunkter på banen. Det er afgørende for, at vi i Regionsrådet i sidste ende kan vedtage eksempelvis en god råstofplan, siger regionsrådsmedlem Mads Thomsen, der er formand for Regionsrådets udvalg for Klima og Miljø.

Regionsrådet lytter til bekymrede borgere

På det digitale borgermøde præsenterede regionen fire emner, som er i fokus i forslaget til Råstofplan 2020: Råstofindvinding og balancen mellem benyttelse og beskyttelse. Drikkevandsinteresser. Genanvendelse af råstoffer. Efterbehandling af råstofgrave til natur.

Særligt emnet om benyttelse og beskyttelse optog deltagerne i borgermødet, fordi en del borgere risikerer at blive enten direkte eller indirekte berørt, når fremtidens råstofindvinding vil påvirke omkringliggende naturværdier og lokalsamfund. Det er bekymringer, som Regionsrådet er meget opmærksomme på, og som politikerne også har forsøgt at finde mulige løsninger på i arbejdet med i Råstofplan 2020.

- Vi har et stort ønske om, at råstofindvinding i Nordjylland skal være i balance. Færrest mulige borgere og mindst mulig værdifuld natur må blive berørt samtidig med, at råstofferne kommer hele samfundet til gavn. Derfor lytter vi til bekymringer og vægter hensynet til naboer højt, sådan som vi har gjort ved at begrænse nogle planlagte graveområder i råstofplanen, siden forslaget var i offentlig høring i 2020, siger regionsrådsmedlem Jørgen Rørbæk Henriksen, der er næstformand i udvalget for Klima og Miljø.

Råstofplan skal sikre fremtidens forsyning

Indvinding af råstoffer er en forudsætning for vækst og udvikling i Nordjylland. Regionen er fra naturens side rig på råstoffer af forskellig art, og der indvindes hvert år 6-7 mio. kubikmeter råstoffer, hvoraf langt de største mængder er sand, grus og sten samt kalk.

Den nye Råstofplan 2020 skal, ligesom den gældende råstofplan fra 2016, være med til at sikre, at der er tilstrækkelige mængder samt den rette kvalitet af disse råstoffer til de byggerier og anlægsarbejder, som vil se dagens lys de kommende år. Det betyder, at Region Nordjylland med sin planlægning skal udpege arealer til fremtidig råstofindvinding, hvor der senere kan søges om tilladelser til at grave.

Samtidig sætter råstofplanen fokus på, at råstoffer i jorden ikke er en ubegrænset ressource, hvilket betyder, at råstofferne skal anvendes med omtanke. Regionsrådet ønsker derfor en råstofforvaltning, hvor en bæredygtig udnyttelse af råstofferne sammen med en øget genanvendelse skal være med til at sikre forsyningen i fremtiden.

Yderligere informationer:

Video fra digitalt borgermøde om Råstofplan 2020
Mere end 130 borgere og samarbejdspartnere deltog den 4. marts 2021 i et digitalt borgermøde om Regionsrådets forslag til Råstofplan 2020. På Region Nordjyllands hjemmeside er det muligt at se en video af borgermødet i dets fulde længde.

Se video fra digitalt borgermøde om Råstofplan 2020

Offentlig høring af Råstofplan 2020
Den nye Råstofplan 2020 gælder foreløbigt for de næste 4 år, og den skal være med til at sikre Nordjyllands fremtidige forsyning med tilstrækkelige mængder råstoffer samt af de rette kvaliteter.

Råstofplan 2020 indeholder de områder i Nordjylland, hvor der kan indvindes råstoffer i de kommende år og udstikker desuden retningslinjer for indvindingen samt efterbehandling af tidligere graveområder.

Råstofplan 2020 er i offentlig høring fra den 1. februar til den 29. marts 2021. Der er tale om en supplerende høringsperiode, idet Regionsrådet har tilføjet nye forslag til graveområder til råstofplanen, siden forslaget var i offentlig høring første gang i foråret 2020.

Alle interesserede kan læse planen og indsende kommentarer og bemærkninger på raastofplan2020.rn.dk

Opdateret