Igangværende projekter
-
I 2022 blev rammerne for et tværsektorielt samarbejde om telemedicin til borgere med dysreguleret type 2-diabetes etableret. I forlængelse af det gennemføres der i 2023 et pilotprojekt i samarbejde med de nordjyske kommuner, almen praksis, TeleCare Nord og Aalborg Universitet.
Projektets formål
Formålet med projektet er, at personer med dysreguleret type 2-diabetes opnår større forståelse for og mestring af deres diabetes, og en bedre blodsukkerregulering.
Det telemedicinske forløb
Der skal i alt inkluderes 60 borgere i pilotprojektet fordelt på fire kommuner, som er Rebild, Hjørring, Jammerbugt og Morsø kommune. Almen praksis henviser til forløbet i kommunen.
De inkluderede borgere skal gennemføre hjemmemåling af blodsukker, blodtryk og bevægelse, samt besvare spørgeskemaer om trivsel og søvn. Der vil løbende være dialog med en kommunal sygeplejerske om data. Pilotafprøvningen skal ske i to spor, som differentierer sig ved, hvad der måles på;
- Spor 1: Blodsukker, blodtryk, bevægelse, trivsel og søvn
- Spor 2: Blodsukker, trivsel og søvn.
Det telemedicinske forløb har en varighed på 12 uger, hvorefter borgeren afsluttes.
Følgeforskning
Aalborg Universitet varetager projektets forskningsspor, som har til hensigt at samle op på effekter og erfaringer. Det er forventningen, at pilotprojektet kan danne grundlag for design af et telemedicinske tilbud som efterfølgende kan justeres og implementeres i større skala i regionen.
Projektperiode
Projektet blev igangsæt i efteråret 2022, og der arbejdes hen imod at kunne inkludere borgere i oktober 2023. Pilotafprøvningen vil strække sig over 6 måneder.
-
Telemedicinsk hjemmemonitorering af patienter med multisygdom
Projektperiode
01.08.2022 - 31.10.2023
Projektets formål
Projektet skal afprøve effekten af telemedicinsk hjemmemonitorering for patienter med multisygdom. Det skal give viden om, hvorvidt telemedicin kan bidrage til at løse nogle af de udfordringer, multisygdom i dag udgør for et stadigt mere specialiseret sundhedsvæsen. Projektet afgrænses til patienter med både KOL og hjertesvigt, som begge er store kroniske sygdomme. Projektet skal således udvikle et samlet spørgeskema og måleregime på tværs af de to diagnoser. Ambitionen er, at løsningen på sigt skal være generisk, så den kan dække multisygdom i bredere forstand. Målgruppen er ikke kvantificeret i dag, men den udgør en delgruppe af over 400.000 borgere (DK), der enten er diagnosticeret med KOL eller hjertesvigt.
Projektets hovedaktiviteter er
- sundhedsfagligt indhold defineres: bl.a. afholdelse af 2-3 workshops, hvor klinisk indhold defineres (spørgeskemaer og målinger fastlægges), opgaver og ansvar fordeles.
- klinisk afprøvning: borgere rekrutteres og oplæres, monitorering og dialog igangsættes.
- afslutning/evaluering: data og interviews analyseres.
- øvrige aktiviteter: fastlæggelse af evt. nødvendige udviklingstiltag i forhold til eksisterende telemedicinsk løsning.
Resultaterne af projektet vil være
- en kombineret KOL/hjertesvigtsmonitoreringspakke bestående af målinger og spørgeskemaer/et samlet spørgeskema.
- fastlæggelse af konkrete måleregimer, der lever op til kliniske krav.
- at den samlede løsning er klar til implementering i Region Nordjylland.
- et grundlag for videreudvikling af telemedicinsk hjemmemonitorering til patienter med multisygdom.
De væsentligste effekter af projektet vil være
- færre indlæggelser.
- kortere indlæggelser.
- at den samlede målgruppe (borgere der har både KOL og hjertesvigt) kan kvantificeres.
Det er endnu ikke muligt at kvantificere effekterne, men den Telemedicinske løsning, der er implementeret for de enkelte sygdomme er markant. TeleCare Nord leder projektet og indgår i samarbejde med bl.a. regionernes Telemedicinske Koordinationsforum, Center for Multisygdomme, Aalborg Universitet, Defactum og de relevante leverandører.
-
Opdateret