Hvad er telemedicin?
-
Telemedicin er en teknisk løsning for sundhedsydelser, som erstatter et fysisk møde mellem patient og sundhedspersonale, der leverer ydelsen.
Via TeleCare Nord kan patienten f.eks. få udleveret udstyr til selv at tage sit blodtryk, iltmætning eller vægt i eget hjem og sende værdierne via en lille elektronisk skærm til sundhedspersonale.
Sundhedspersonale kan så tjekke målingerne og rådgive patienten.
-
I Nordjylland får patienter med lungesygdommen KOL eller hjertesygdommen hjertesvigt, der opfylder kriterierne, tilbud om telemedicin via TeleCare Nord. Tilbuddet er en del af det nordjyske sundhedsvæsen. TeleCare Nord er et samarbejde mellem kommuner, hospitaler og praktiserende læger i hele Nordjylland.
En patient kan blive henvist til telemedicin via sin egen læge eller en hospitalslæge, hvis vedkommende opfylder kriterierne hertil.
-
Patienten får leveret et Telekit med telemedicinsk udstyr.
Telekittet består af et blodtryksapparat, en elektronisk skærm en iltmætningsmåler (til KOL patienter) og evt. en vægt.
Det er gratis at låne udstyret, men patienten skal selv købe og betale for nye batterier.
Der er ingen risici eller bivirkninger ved at bruge udstyret.
-
Patienten skal selv måle sin iltmætning, puls, blodtryk og vægt samt svare på forskellige spørgsmål, der handler om sygdommen.
Dette skal gøres 1-2 gange om ugen - evt. hyppigere, hvis det er aftalt med hospitalet.
Målingerne overføres fra udstyret til skærmen via bluetooth, hvorefter patienten sender det til sundhedspersonale, som vil bekræfte modtagelse.
Patienten kan se sine egne målinger på skærmen eller på www. sundhed.dk.Ændrer værdierne sig væsentligt, skal patienten måske have ændret sin medicin eller have anden hjælp.
På skærmen kan man også skrive til og modtage beskeder fra sundhedspersonale.
Træningsvideoer er ligeledes tilgængelige på skærmen.Der medfølger en grundig vejledning til, hvordan udstyret benyttes, og hvordan målinger skal laves og sendes til sundhedspersonale, som er tilknyttet patienten.
Patienten kan til enhver tid få hjælp til at bruge udstyret. -
National udbredelse af telemedicin
Der er mellem regeringen, KL og Danske Regioner indgået aftale. Aftalen handler om udbredelsen af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL i hele landet. Dette sker i høj grad med afsæt i de nordjyske erfaringer og resultater fra TeleCare Nord.
I Nordjylland har borgere med lungesygdommen KOL fået tilbudt telemedicin i form af hjemmemonitorering. De har fået tilbuddet siden 2015 og var de første i Danmark som fik tilbuddet. Ved hjemmemonitorering sender borgeren data til sundhedspersonalet på hospitalet eller i kommunen.
Med afsæt i de nordjyske erfaringer er der sket en udbredelse af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL. Udbredelsen er sket i hele landet og er nu organiseret i fem landsdels-programmer. Et for hver region med tilhørende kommuner, hospitaler og praktiserende læger.
Det nordjyske landsdels-program er fastgjort i den fælles telemedicinske servicefunktion i TeleCare Nord. Denne bidrager til arbejdet med det sundhedsfaglige indhold og udvikling af IT-løsningerne.
En national udbredelse af telemedicin kræver en ny fælles IT-infrastruktur og telemedicinske løsninger. Denne skal sikre kommunikation af data mellem patienten i eget hjem og sundhedspersonalet på hospitalet eller i kommunen.
Yderligere informationer
-
Om TeleCare Nord
TeleCare Nord og den telemedicinske servicefunktion er et samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland om telemedicinske sundhedstilbud til borgerne i Nordjylland. Det tværsektorielle samarbejde er forankret i de nordjyske sundhedsaftaler.
Telemedicinsk Servicefunktion
Den fælles telemedicinske service funktion understøtter driften af det nordjyske tilbud om telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL og hjertesvigt.
Landsdels-program Nordjylland KOL og udbredelse af Telemedicinsk Sårvurdering i Nordjylland er også forankret i den fælles telemedicinske servicefunktion.
Forskningsprojekter
Vi forsker i samarbejde med Aalborg Universitet og vores partnere i udvikling og forbedring af de telemedicinske løsninger i projekter støttet af Digitaliseringsstyrelsen og Sundhedsinnovationspuljen i Nordjylland.
TeleCare Nords organisering
TeleCare Nord varetages og organiseres i regi af Sundhedsaftalen. Den øverste beslutnings kompetence placeres i Strategisk Sundhedsforum, som udstikker de overordnede retningslinjer for TeleCare Nord.
Repræsentanter i TeleCare Nords forretningsudvalg
Anne Krøjer, Sundhedsdirektør, Vesthimmerland Kommune (Formand) (Klynge Syd)
Eva Sejersdal Knudsen, Direktør, Region Nordjylland (Næstformand)
Charlotte Fuglesand, Sygeplejefaglig direktør, Regionshospital Nordjylland
Klaus Larsen, IT-direktør, Region Nordjylland
Jan Nielsen, Direktør, Aalborg Kommune (Klynge Midt)
Henrik Rene Christensen, Morsø Kommune (Klynge Vest)
Rikke Albrektsen, Frederikshavn Kommune (Klynge Nord)
Charlotte Lønskov Jensen, Praktiserende læge, PLO
Yderligere informationer
-
Forsøg har vist, at patienter der benytter telemedicin kan opnå færre indlæggelser på hospitalet og øget tryghed i eget hjem.
Ligeledes får patienterne en bedre forståelse for egen sygdom, som de nemmere kan tage hånd om.
Opdateret