Mad

Mad er vigtigt for mennesker, og der er bevis for at madens kvalitet har indvirkning på sundhedstilstanden. Det gælder både indlagte patienter, borgere med specielle kroniske sygdomme, og i forbindelse med forebyggelse af livsstilssygdomme.
Bespisning af indlagte:

I det fremtidige sundhedssystem er der færre patienter, som indlægges i længere tid på hospitalet. Det betyder at de fleste patienter kun opholder sig på hospitalet sig i dagtimerne og derfor kun har behov for fødevarer, som er relevante efter en operation eller i en kortere venteperiode.

De længerevarende indlagte patienter har typisk brug for bespisning, som i specifik grad understøtter behandlingen. Der er bevis for en bedre behandlingseffekt, når patienterne selv kan bestemme hvad de vil spise og hvornår de er parate.


Specialmad:

For nogle grupper af patienter og borgere, har mad en ekstraordinær indflydelse på helbredet.

For småt spisende borgere har der vist en mulighed for at lave mad, der er let at spise, så man undgår f.eks. lungebetændelse, og fremmer de berørtes livskvalitet og sundhed.


Forebyggelse:

Selvom det er en generel opfattelse at mad har betydning for helbredet, er der sjældent bevis for at generelle anvisninger har effekt på individet.

I nogle sammenhænge er der dog beviser. Et eksempel er at grønsager fra gamle sorter har stoffer som reducerer blodsukker og dermed modvirker type 2 diabetes.