Akutsygeplejerske

Uddannelsen i akutsygepleje er modulopbygget i tre trin med et basismodul, et fagmodul og et afslutningsmodul. Når basismodul, minimum et fagmodul samt afslutningsmodulet er gennemført, opnås stillingsbetegnelsen Akutsygeplejerske.

Uddannelsen i akutsygepleje er struktureret sådan, at basismodulet gennemføres først, hvorefter det er muligt at bygge ovenpå med et eller flere fagmoduler og eventuelt afslutningsmodulet.

Basismodulet i akutsygepleje er målrettet sygeplejersker i Regionens akutmodtagelser og akutte sengeafsnit.

Formålet med basismodulet er at kvalificere sygeplejersken til at kunne identificere og intervenere i forhold til den akut kritisk syge patient samt kunne indgå i et fagligt og tværfagligt samarbejde.

Fagmoduler er rettet til sygeplejersker, der skal varetage særlige eller mere specialiserede funktioner, fx behandlerfunktion.

Formålet er, at sygeplejersken opnår kompetencer inden for veldefinerede områder og således kvalificerer sygeplejersken til efter gennemført modul at kunne tage et udvidet ansvars- og funktionsområde.

Fagmodulerne har forskellige fokusområder. Aktuelt er der to fagmoduler; henholdsvis Behandlermodul og Triage- og teammodul.

Afslutningsmodulet er for sygeplejersker, der skal opnå kompetencer i forhold til koordinering og faglig udvikling i de akutte patientforløb og herunder de nødvendige kvalifikationer i forhold til samarbejdet med eksterne samarbejdsparter, kvalitetssikring, resurseudnyttelse, patientforløb og patientflow i akutafdelingerne.

Varighed og eksamen

Modulerne er af forskellig varighed. Det kan du læse mere om i de enkelte uddannelsesordninger. Alle moduler indeholder både teoretisk og klinisk uddannelse. Den kliniske uddannelse skal gennemføres i et afsnit, der er godkendt til dette.

Basis- og fagmoduler afsluttes med en teoretisk og klinisk eksamen. Deltagelse i de teoretiske prøver er betinget af, at kursisten maksimalt har været fraværende 10 % af teorikurset.

Afslutningsmodulet afsluttes med en skriftlig opgave.

Modul- og uddannelsesbevis

Når der foreligger dokumentation for bestået teoriprøve og opnåelse af de kliniske mål på et godkendt uddannelsesafsnit, udstedes der for hvert enkelt modul et modulbevis.

Moduler, der er bestået i én region, kan anvendes i andre regioner, der udbyder uddannelsen efter den fælles nationale ramme for uddannelse i akutsygepleje.

Når en sygeplejerske har opnået modulbevis for basismodulet, et fagmodul og afslutningsmodulet, udstedes der uddannelsesbevis.

Adgangsbetingelser

Der kan optages ansøgere, der opfylder følgende betingelser:

  • Mindst 1 års erfaring indenfor det akutte område med modtagelse af akutte medicinske, kirurgiske, psykiatriske og/eller tilskadekomne patienter.
  • Ansættelse i akutafdeling/fælles akutmodtagelse/fælles akutafdeling/akutmodtagelse
  • Der kan søges dispensation for optagelseskriterierne. Henvendelser sendes til uddannelseskonsulent Karina Løvendahl Dybbro, Mennesker og Organisation.

Optagelse

Der ansøges efter aftale med eget ansættelsessted.

Til basismodulet ansøges via Kursusportalen.

De øvrige moduler ansøges via Region Midtjyllands hjemmeside. Aktuel pris for det pågældende modul oplyses ved samme lejlighed.

Alle moduler købes hos eksterne entreprenører. Aktuelt købes og afvikles Basismodulet i Akut sygepleje hos Act2Learn/UCN, Mylius Erichsens Vej 137, 9210 Aalborg SØ, mens de øvrige moduler købes og afvikles hos Center for Kompetenceudvikling, Olof Palmes Alle 26, 8200 Aarhus N.

Opdateret