Prøver til hospitalerne

Prøver til hospitaler skal afleveres i postbutik eller på posthus

Prøver som patienter tager hjemme og sender til et hospital i Region Nordjylland, må ikke afleveres i den røde postkasse. Prøverne skal afleveres på posthus eller i postbutik. Prøven skal sendes som en pakke.

Find nærmeste postbutik eller posthus

Har du brug for hjælp til at finde nærmeste postbutik eller posthus, så besøg www.postnord.dk eller ring på tlf. 70 70 70 30.

Sådan skal du sende prøven

Tag prøven sådan, som du er blevet instrueret og informeret om af læge eller sygeplejerske. Pak prøven og læg den i svarkuvert, du har fået udleveret. Aflevér svarkuverten – skal sendes som pakke - i en postbutik eller på et posthus. Prøven bliver nu sendt, så den ankommer på hospitalet efter dagen efter den er sendt.

Kom ikke prøver i en rød postkasse 

Post Danmark/PostNord tømmer ikke de røde postkasser hver dag. Derfor vil prøver, der lægges i postkassen, være op til 5 hverdage undervejs, og det kan betyde, at prøven bliver for gammel, inden hospitalet får den. Så kan prøven ikke analyseres og må tages om. Det kan desværre både forlænge og forringe et patientforløb, hvis en prøve skal tages om eller et aftalt kontrolbesøg må ændres, fordi man ikke har noget prøvesvar at tale ud fra.

Hvilke prøver må ikke være mere end 1 dag undervejs?

Følgende prøver må ikke være mere end 1 dag undervejs fra prøvetagning hos patient til hospital og skal afleveres i postbutik eller på posthus: 

  • Blodprøver (fingerblod) til måling af langtidsblodsukker hos diabetespatienter 
  • Pusteprøver til undersøgelse for mavesår
  • Opspyt fra lungepatienter til undersøgelse på Mikrobiologisk afdeling
  • Afføringsprøver til undersøgelse til fx påvisning af inflammation i mave-tarmkanalen (Calprotectin) eller infektioner i mave eller tarm 
  • Sædprøver i forbindelse med sterilisation
  • Urinprøver til test for diabetes 

Følgende prøver må gerne være mere end 2 hverdage undervejs fra prøvetagning hos patient til hospital og kan derfor afleveres i de røde postkasser:

  • Afførringsprøver til screening for tarmkræft

Er du i tvivl om hvilke prøver der kan lægges i en rød postkasse eller skal sendes fra et postindleveringssted, så kan du kontakte den hospitalsafdeling eller praktiserende læge, som har bedt om prøvematerialet.

Opdateret