Regionen anbefaler tilskud til at hjælpe borgere af med jordforurening
En god mulighed for boligejerne
Region Nordjylland sender i øjeblikket breve ud til ejere af forurenede boliggrunde for at minde dem om, at de har mulighed for at søge tilskud fra værditabsordningen. Den statslige ordning er en hjælp til boligejere, som uden at vide det har overtaget et hus på en forurenet grund. De kan mod en egenbetaling få tilskud til at få undersøgt og renset deres grund for forurening.
Regionsrådet fremhæver den statslige værditabsordning som en rigtig god mulighed for berørte borgere til relativt hurtigt at komme ud af en klemme. Forureningen kan nemlig både skabe utryghed i hverdagen og have økonomiske konsekvenser ved et senere salg af boligen, f.eks. hvis den forurenede grund ikke kan belånes på rimelige vilkår.
- Vi anbefaler værditabsordningen som en god løsning for borgere, der bor på mindre forurenede grunde, som der ikke er udsigt til at få renset alene på det offentliges regning. På den måde kan vi prioritere den regionale indsats der, hvor forureningen er alvorlig og udgør en trussel for mange f.eks. i forhold til vores grund- og drikkevand, siger Lauge Larsen (S), formand for Regionsrådets Udvalg for Klima, Miljø og Bæredygtig Udvikling.
Stadig stort potentiale efter 30 års tilskud
Den statslige værditabsordning har eksisteret siden 1993, og på landsplan er flere tusinde boliggrunde i den godt 30-årige periode blevet undersøgt og renset op. Værditabsordningen er særligt populær i Nordjylland, hvor der er blevet gennemført omkring 600 forureningsundersøgelser og 450 oprensninger.
Men med i øjeblikket mere end 2.800 kortlagte jordforureninger i Nordjylland er potentialet i værditabsordningen – og mulighederne for den enkelte boligejer – stadig store. Så er man blevet klar over, at ens grund er forurenet, et det bare med at søge tilskud til nærmere undersøgelser og oprensning.
Indsatsen sker efter først til mølle-princippet i den rækkefølge, de forurenede boliggrunde bliver tilmeldt værditabsordningen. Der er i øjeblikket tre-fire års ventetid på en oprensning.
Pengene til værditabsordningen afsættes hvert år på finansloven. De sidste mange år har beløbet ligget på omkring 25 mio. kr. årligt til både udvidede undersøgelser og oprensninger.
Yderligere informationer:
Fakta om værditabsordningen
Med værditabsordningen, som er en del af jordforureningsloven, kan boligejere få tilskud til at få fjernet forurening fra en ejendom, hvis en række betingelser er opfyldt:
• Ejendommen var forurenet på købstidspunktet.
• Du vidste ikke, at ejendommen var forurenet.
• Forureningen er sket før 1. september 1993.
• Boligen på ejendommen er opført inden 18. november 1992.
På Region Nordjyllands hjemmeside kan du læse mere om værditabsordningen og finde en blanket til ansøgning om tilskud.
Læs mere om værditabsordningen hos Region Nordjylland
Fakta om jordforurening i Region Nordjylland
I Region Nordjylland har vi ansvaret for indsatsen omkring jordforurening for at sikre rent drikkevand, menneskers sundhed og vandmiljøet. Derfor kortlægger vi forurenede og muligt forurenede grunde dels ud fra historiske oplysninger om erhvervsaktiviteter m.m. der har fundet sted på lokaliteten, og dels ved at tage jord- og grundvandsprøver, hvor forurening er sandsynlig.
Efterfølgende er vi ansvarlige for oprensning, hvor forureninger udgør en risiko. Oprensningerne udfører vi i tæt samarbejde med rådgivende ingeniørfirmaer og entreprenører.
På vores hjemmeside rn.dk/jordogvand kan du læse mere om arbejdet med jordforurening og relaterede grundvandsforureninger.
Sådan tjekker du nemt, om din grund er forurenet
Siden 2010 har bl.a. borgere og ejendomsmæglere mere end 250.000 gange besøgt vores hjemmeside tjekdingrund.dk for at se om en grund var kortlagt som forurenet.
Kontaktpersoner:
Lauge Larsen (S)
Formand for Udvalg for Klima, Miljø og Bæredygtig Udvikling
Mobil: 21 70 82 32 | lauge.larsen@rn.dk
Mette Lund Poulsen
Landinspektør i Jord og Vand, Region Nordjylland
Mobil: 20 25 50 29 | mlp@rn.dk