Både ældre og unge mangler adgang til hurtigt bredbånd

Om Regionen Regional Udvikling

Manglende adgang til højhastighedsbredbånd på 100Mbit eller mere er ikke, som man kunne tro, en udfordring som primært opleves af ældre borgere i Nordjylland. Det viser en analyse fra Region Nordjylland, der som de første har kombineret data fra tjekditnet.dk og persondataregisteret.

Metoden gør det muligt at kortlægge hvem der har tilgang til hvilke udbudte internethastigheder helt ned på husstandsniveau. Det er dels værdifuld viden for bredbåndsudbygningen, og dels kan det understøtte udbredelsen af nye services inden for telemedicin til gavn for borgerne.

Bredbånd, Region Nordjylland
Foto: Region Nordjylland

Kombinerede data fortæller overraskende historie

Det har hidtil været en udbredt opfattelse, at lynhurtigt internet er en selvfølge blandt de unge og yngre, mens ældre personer må acceptere at stå tilbage på perronen, når det digitale højhastighedstog suser forbi.

Den forestilling fejer en ny analyse fra Region Nordjyllands nu af bordet – i hvert fald når man ser på mulighederne for at hoppe på toget. Analysen viser nemlig, at personer over 65 år udgør 20,7 pct. af de borgere i Nordjylland, der ikke har adgang til minimum 100/30 Mbit internet, mens samme aldersgruppe udgør 22,0 pct. af hele den nordjyske befolkning. Med andre ord er ældre ikke overrepræsenteret blandt dem, som kun har adgang til en langsommere internetforbindelse.

Tværtimod viser analysen, at næsten 50 pct. af dem, som ikke har adgang til minimum 100/30 Mbit internet, bor i husstande med flere end tre personer, hvilket indikerer, at næsten halvdelen er personer i børnefamilier.

Banebrydende skridt til gavn for mange

Det er første gang, at man kombinerer data for udbudte bredbåndshastigheder, adresser og alder på beboerne for at kortlægge adgang til højhastighedsbredbånd. Et banebrydende skridt som Region Nordjylland har taget dels for at give bl.a. kommuner og bredbåndsleverandører ny viden og mulighed for at styrke borgernes adgang til bredbånd, og dels fordi kortlægningen på sigt kan være med til at understøtte regionens egne løsningerne inden for bl.a. telemedicin.

- Med den nye viden kan vi i langt højere grad målrette bestræbelserne på at få højhastighedsbredbånd ud til alle borgere. Vi taler ikke længere om adresser med manglende dækning, men om rigtige mennesker der risikerer at komme på det digitale B-hold. Og vi taler ud fra fakta, og ikke formodninger, siger Thomas Kampmann, specialkonsulent i Region Nordjylland og fortsætter:

- Det her er kun første skridt på vejen til at udnytte viden om bredbåndsdækning til at udvikle bedre sundhedsløsninger til borgerne. Fremadrettet vil vi kunne knytte helbredsoplysninger m.m. til den tilgængelige bredbåndsdækning, og dermed kunne udvikle de rigtige IT-løsninger, som giver borgerne større service og tryghed.

Yderligere informationer:

Kombination af data fra tjekditnet.dk og persondataregisteret

Den nationale målsætning er, at alle skal have adgang til 100 Mbit download og 30 Mbit upload (100/30 Mbit) i 2020. I Nordjylland mangler ca. 7 pct. af adresserne endnu at nå målet.

Region Nordjylland har ønsket at få yderligere viden om, hvem det er, der stadig mangler adgang til de hastigheder, som svarer til den nationale målsætning. Det er bl.a. vigtigt for udbredelsen af digitale sundhedsløsninger, at alle får adgang til højhastighedsbredbånd.

Analysen er baseret på tal fra tjekditnet.dk. Her oplyser alle leverandører en gang årligt, hvilke hastigheder de teknisk kan tilbyde, og hvilke hastigheder de rent faktisk udbyder til de adresser, hvor de kan levere bredbånd.

Opdateret