Regionsrådet klar med ny råstofplan for Nordjylland

Om Regionen Regional Udvikling

Den nye plan for råstofindvinding, som officielt hedder Råstofplan 2020, er blevet vedtaget den 29. juni. Det sker efter mere end to års grundigt forarbejde, hvor Regionsrådet bl.a. har holdt fast i ønsket om en bred og omfattende involvering af borgere, virksomheder og samarbejdspartnere trods udfordringer med COVID-19 nedlukninger og udskudte høringsmøder.
Råstoffer
Råstofindvinding i Nordjylland. Foto: Region Nordjylland.

Den nye Råstofplan 2020 skal være med til at sikre Nordjyllands fremtidige forsyning med tilstrækkelige mængder råstoffer samt af de rette kvaliteter til bl.a. byggerier og anlægsprojekter. Og det er ikke småting, det drejer sig om. Hvert år indvindes der ca. 6-7 mio. kubikmeter råstoffer i Nordjylland, hvoraf langt de største mængder er sand, grus og sten samt kalk.

En samlet og langsigtet råstofplan er derfor afgørende for mange parter. Det gælder såvel råstofvirksomhederne, de nordjyske kommuner og ikke mindst de berørte borgere. Alle kan med planen få vished om, hvor der kan forventes at blive givet tilladelse til at indvinde råstoffer i de kommende år.

Råstofplan sikrer lokal forsyning og forankring

De mange – og ofte modstridende – interesser for råstofindvinding betyder, at Regionsrådet lige siden planarbejdets begyndelse i 2018 har været meget optaget af at sikre en bred offentlig involvering i processen.

Målet har været, at Råstofplan 2020 i størst mulige omfang tager hensyn til berørte borgere, gældende kommunalplaner og samtidig både har øje for Nordjyllands samlede behov og sikrer en god lokal forsyning med råstoffer af hensyn til miljøet.

- Vi er kommet i mål med en solid råstofplan, som sikrer den fremtidige forsyning af råstoffer i regionen, der er så vigtig for hele samfundsudviklingen. Ligeledes er det positivt, at de nye graveområder er geografisk jævnt fordelt i regionen, da det både bidrager til erhvervet i landkommunerne og samtidig er med til at mindske CO2-udledning ved lang transport af råstofferne. Så efter en grundig proces med flere offentlige høringer og tilpasninger af råstofplanen er jeg godt tilfreds med resultatet, siger Mads Thomsen, der er formand i Udvalg for Klima og Miljø.

Vigtige hensyn til borgere, natur og miljø

Arbejdet med Råstofplan 2020 har undervejs budt på flere offentlige høringer. Desuden har det flere gange været nødvendigt for Region Nordjylland at forlænge høringsfristerne pga. situationen med COVID-19 og ønsket om at give alle interesserede gode muligheder for at blive hørt og kommentere planforslaget trods nedlukningerne.

Der er da også blevet kvitteret med stor interesse fra offentligheden, og regionen har undervejs i processen modtaget hele 33 nye forslag til graveområder, hvoraf de 22 er medtaget i Råstofplan 2020 – enten helt eller delvist.

- Gennem vores arbejde med Råstofplan 2020, har det været vigtigt for os at færrest mulige borgere samt mindst mulig værdifuld natur bliver berørt af den kommende råstofindvinding. Derfor har vi taget borgernes bekymringer meget seriøst og forsøgt at begrænse udlægget af nye graveområder eller reduceret i de foreslåede graveområder, hvor det har været muligt. Samtidig har vi holdt os for øje, at råstofferne er nødvendige for vores samfund, så en fremtid uden råstofindvinding er ikke en mulighed, siger Jørgen Rørbæk Henriksen, der er næstformand i Udvalg for Klima og Miljø.

Yderligere informationer:

Fotomateriale

Vedlagte foto viser råstofindvinding i Nordjylland. Fotoet kan frit anvendes af pressen. Foto: Region Nordjylland.

Råstofplan 2020

Indvinding af råstoffer er en forudsætning for vækst og udvikling i Nordjylland. Regionen er fra naturens side rig på råstoffer af forskellig art, og der indvindes hvert år 6-7 mio. kubikmeter råstoffer, hvoraf langt de største mængder er sand, grus og sten samt kalk.

Den nye Råstofplan 2020 skal, ligesom den gældende råstofplan fra 2016, være med til at sikre, at der er tilstrækkelige mængder samt den rette kvalitet af disse råstoffer til de byggerier og anlægsarbejder, som vil se dagens lys de kommende år. Det betyder, at Region Nordjylland med sin planlægning skal udpege arealer til fremtidig råstofindvinding, hvor der senere kan søges om tilladelser til at grave.

Samtidig sætter råstofplanen fokus på, at råstoffer i jorden ikke er en ubegrænset ressource, hvilket betyder, at råstofferne skal anvendes med omtanke. Regionsrådet ønsker derfor en råstofforvaltning, hvor en bæredygtig udnyttelse af råstofferne sammen med en øget genanvendelse skal være med til at sikre forsyningen i fremtiden.

Den nye Råstofplan 2020 gælder foreløbigt for de næste 4 år, og den skal være med til at sikre Nordjyllands fremtidige forsyning med tilstrækkelige mængder råstoffer samt af de rette kvaliteter.

Råstofplan 2020 indeholder de områder i Nordjylland, hvor der kan indvindes råstoffer i de kommende år og udstikker desuden retningslinjer for indvindingen samt efterbehandling af tidligere graveområder.

Læs mere om Råstofplan 2020 på raastofplan2020.rn.dk


Opdateret