Når du ønsker at indvinde råstoffer, skal du have en gravetilladelse efter råstofloven af Region Nordjylland. I visse tilfælde skal der også laves en miljøvurdering i form af en såkaldt miljøkonsekvensrapport.
Gravetilladelser søges via ansøgningsskema, som findes her: Ansøgningsskema til brug for erhvervsmæssig indvinding af råstoffer (PDF)
Ikke-erhvervsmæssig indvinding og prøvegravning skal anmeldes til regionen.
Rammerne for sagsbehandlingen
Regionen behandler ansøgninger om tilladelse til erhvervsmæssig indvinding af råstoffer og anmeldelser af ikke-erhvervsmæssig indvinding og prøvegravning.
Ansøgninger om tilladelse til råstofindvinding og anmeldelser af indvinding til eget brug og prøvegravninger skal sendes til Region Nordjylland på region@rn.dk

Erhvervsmæssig indvinding
Erhvervsmæssig indvinding af råstoffer kræver en gravetilladelse fra regionen.
En ansøgning om tilladelse til råstofindvinding gælder samtidig som ansøgning om tilladelser efter andre love, der er nødvendige for selve råstofindvindingen. Regionen skal derfor samarbejde med kommunen om tilladelser efter for eksempel vandforsyningsloven, naturbeskyttelsesloven eller miljøbeskyttelsesloven, hvor kommunen er myndighed. Regionen skal i visse tilfælde også samarbejde med statslige myndigheder for eksempel om skovloven.
Regionen afgør, efter en samlet afvejning mellem en sikring af råstofforsyningen og hensynet til blandt andet natur- og miljøforhold eller hensynet til beboere i området, om der kan meddeles gravetilladelse, og i givet fald på hvilke vilkår tilladelsen kan gives.
Regionen skal i gravetilladelsen fastsætte vilkår for indvindingen og for efterbehandlingen af råstofgraven efter endt gravning. Men som nabo kan man ikke undgå at opleve, at en råstofgrav er en produktionsvirksomhed. Derfor skal regionen for eksempel stille vilkår om, hvornår lastbiler må køre ind og ud af graven, hvornår maskinerne må være i drift og hvor meget de må støje.
Regionen skal ved udarbejdelsen af gravetilladelsen høre blandt andet naboer til råstofindvindingen om deres syn på tingene, en såkaldt partshøring.
Miljøvurdering - VVM
Der skal altid, før der kan gives tilladelse til råstofindvinding, foretages en vurdering af den virkning på miljøet, som indvindingen vil medføre. En såkaldt VVM-vurdering (Vurdering af anlæggets Virkninger på Miljøet)
I nogle tilfælde – hvis indvindingsstedet er over 25 hektar – ved tørv og sphagnum dog over 150 hektar – eller hvis den samlede indvindingsperiode er mere end 10 år, og området ligger udenfor råstofplanens graveområder – skal der altid udarbejdes en miljøkonsekvensrapport. Dette er såkaldte bilag 1-anlæg i Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)
Ved en ansøgning om råstofindvinding, der ikke falder ind under ovenstående kriterier (de såkaldte bilag 2-anlæg), skal regionen foretage en konkret afgørelse af, om der er VVM-pligt, og om der derfor skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport. Denne såkaldte VVM-screening kan altså også medføre, at der skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport.
Miljøkonsekvensrapporten skal udarbejdes for ansøgers regning og skal belyse de relevante miljøforhold. Miljøkonsekvensrapporten kan få betydning for regionens beslutning om, hvorvidt der skal meddeles gravetilladelse, og på hvilke vilkår. I forbindelse med udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport skal offentligheden inddrages ved to offentlige høringer.
Ansøgningsskema Miljøvurderingsloven
Indvinding af råstoffer i jorden er omfattet af miljøvurderingslovens bilag 2, hvis projektet ikke er omfattet af bilag 1. Det betyder, at ved ansøgning om gravetilladelse, skal der også søges om tilladelse efter miljøvurderingsloven. Ansøgningen efter miljøvurderingsloven sker ved at udfylde et ansøgningsskema, der er bilag 1 til VVM-bekendtgørelsen. Regionen skal bruge oplysningerne til at afgøre, om der er VVM-pligt.
Der ansøges efter miljøvurderingsloven i forbindelse med den digitale ansøgning om erhvervsmæssig råstofindvinding.

Anmeldelse af ikke-erhvervsmæssig indvinding
Ikke-erhvervsmæssige indvindinger på mere end 200 m3 årligt skal anmeldes til regionen, og kan påbegyndes umiddelbart efter anmeldelsen. Efterbehandling skal enten foretages løbende eller efter afslutningen af indvindingen. Regionen kan inden 4 uger efter anmeldelsen stille vilkår for indvindingen.
For at en indvinding kan betegnes som ikke-erhvervsmæssig skal der være tale om:
- At de mængder, der indvindes, er beskedne.
- At materialerne ikke videresælges til brug i bygge- og anlægssektoren (eller til forarbejdning).
- At materialerne fortrinsvis anvendes umiddelbart omkring indvindingsstedet til private formål.
Du finder anmeldelsesskemaet her på siden.
Hvis indvindingen forudsætter tilladelser efter anden lovgivning, f.eks. naturbeskyttelsesloven eller skovloven, må indvindingen ikke gå i gang, før disse tilladelser er indhentet. Regionen har ikke samordningspligt for disse sager, og anmelderen må derfor selv indhente de fornødne tilladelser.
Anmeldelse af prøvegravninger
Prøvegravninger kan for eksempel indgå som forberedelse til en ansøgning om gravetilladelse. Prøvegravninger på mere end 200 m3 skal anmeldes til regionen, og kan påbegyndes umiddelbart efter anmeldelsen. Efterbehandling skal enten foretages løbende eller efter afslutningen af prøvegravningen. Regionen kan inden 4 uger efter anmeldelsen stille vilkår for prøvegravningen.
Du finder anmeldelsesskemaet her på siden.
Hvis prøvegravningen forudsætter tilladelser efter anden lovgivning, må prøvegravningen ikke gå i gang, før disse tilladelser er indhentet. Anmelderen skal selv indhente de fornødne tilladelser.
Tilsyn med indvindingen
Regionen fører tilsyn med, at indvindingen overholder vilkårene i gravetilladelsen. I det omfang tilsynet vedrører vilkår efter øvrig lovgivning, sker det i samarbejde med de relevante myndigheder.
Lovgivning
Du kan læse råstofloven, den tilhørende lovgivning og Naturstyrelsens vejledning til loven her:
Råstofloven