Nye undersøgelser af jordforurening 88 steder i Nordjylland
Tæt dialog med grundejere er afgørende
De 88 adresser, hvor der er igangsat indledende undersøgelser, er steder, hvor der er eller har været aktiviteter, som potentielt kan have forurenet jorden. En forurening som kan udgøre en risiko for enten grundvandet, indeklimaet i boliger eller menneskers sundhed ved langvarig kontakt med jorden.
- Når vi laver undersøgelser, er det afgørende for os, at vi har en tæt dialog med grundejerne. Både om vores arbejde med at tage jordprøver og ikke mindst om resultaterne og de bekymringer, som vores interesse helt naturligt kan skabe hos grundejerne. Heldigvis er vores medarbejdere også denne gang blevet taget rigtigt godt imod, og der er forståelse for, at vi sætter arbejdet i gang for at hjælpe, siger Lauge Larsen (S), formand for Regionsrådets Udvalg for Klima, Miljø og Bæredygtig Udvikling.
Tiltag afventer resultater af jordprøver
De mange nye jordprøver bliver nu analyseret ved eksterne laboratorier, og resultaterne vurderes af Regionens medarbejdere og deres rådgivere. Når resultaterne er klar, skal politikerne i
Regionsrådet prioritere eventuelt alvorlige forureninger, hvor der skal igangsættes yderligere tiltag.
Samtidig vil der i løbet af sommeren og efteråret blive igangsat yderligere 20-30 indledende undersøgelser rundt omkring i det nordjyske.
Fokus på fremtidens drikkevand
Når Regionens medarbejdere laver undersøgelser af mulig forurening, er pesticider noget, der holdes ekstra skarpt øje med. Det skyldes, at pesticider desværre er en vedvarende trussel mod grundvandet og borgernes drikkevand.
I 2023 var bekymringen for pesticidforurening afsæt for 4 ud af 10 undersøgelser. Billedet er det samme i år, hvor der en del steder undersøges mulig forurening fra flere brancher, som traditionelt har anvendt pesticider.
- Vores data siden 2016 viser en tydelig sammenhæng mellem virksomhedstypen, der har været på adressen, og fundet af pesticider. Vi ser nemlig de største pesticidkoncentrationer ved maskinstationer og landbrug, og så finder vi pesticider i lidt mindre omfang i forbindelse med gartnerier og transformatorstationer, fortæller civilingeniør Tommy Stahl Knudsen fra Jord og Vand.
Yderligere informationer
Pesticidforurening kommer fra bestemte brancher
Vores fund af pesticider fordelt på brancher i perioden 2016-2022.
- Maskinstationer: 45 pct.
- Landbrug: 31 pct.
- Transformatorstationer: 25 pct.
- Korn- og foderstofvirksomheder: 21 pct.
- Fyld- og lossepladser: 20 pct.
- Gartnerier og planteskoler: 8 pct.
Fakta om jordforurening i Region Nordjylland
I Region Nordjylland har vi ansvaret for indsatsen omkring jordforurening for at sikre rent drikkevand, menneskers sundhed og vandmiljøet. Derfor kortlægger vi forurenede og muligt forurenede grunde dels ud fra historiske oplysninger om erhvervsaktiviteter m.m. der har fundet sted på lokaliteten, og dels ved at tage jord- og grundvandsprøver, hvor forurening er sandsynlig.
Efterfølgende er vi ansvarlige for oprensning, hvor forureninger udgør en risiko. Oprensningerne udfører vi i tæt samarbejde med rådgivende ingeniørfirmaer og entreprenører.
På vores hjemmeside rn.dk/jordogvand kan du læse mere om arbejdet med jordforurening og relaterede grundvandsforureninger.
Sådan tjekker du nemt, om din grund er forurenet
Siden 2010 har bl.a. borgere og ejendomsmæglere mere end 250.000 gange besøgt vores hjemmeside tjekdingrund.dk for at se om en grund var kortlagt som forurenet.
Kontaktpersoner
Lauge Larsen (S), formand for Udvalg for Klima, Miljø og Bæredygtig Udvikling
Mobil: 21 70 82 32 | lauge.larsen@rn.dk
Tommy Stahl Knudsen, civilingeniør i Jord og Vand, Region Nordjylland
Mobil: 20 25 72 75 | tommy.knudsen@rn.dk
Anja Melvej, kontorchef for Jord og Vand, Region Nordjylland
Mobil: 20 63 80 55 | a.melvej@rn.dk