Lederen for det kommende Psykiatriens Hus skal kunne involvere de mennesker, det handler om
Mennesket for systemet
I hele tankegangen om det kommende Psykiatriens Hus i Aalborg er udgangspunktet, at det handler om menneskene før systemerne. Derfor er man på jagt efter en leder med en helt speciel profil, der skal løse nogle vigtige første opgaver med involvering af brugerne.
- Det er vigtigt for os, at de mennesker, det handler om, er med til at sætte deres præg på formningen af Psykiatriens Hus. Derfor søger vi en profil, der har et skarpt blik for at sætte de potentialer i spil, som brugerne af huset kommer med, siger Anne Louise Dall, som er chef for Center for Socialpsykiatri og Autisme i Aalborg Kommune.
Psykiatriens Hus bliver et åbent hus for borgere, der allerede er visiteret til ydelser i kommunen og behandlingspsykiatrien. Huset vil være en form for knudepunkt, hvor man sætter folk sammen, og hvor mennesket er i centrum. Her samles regionale og kommunale tilbud og aktører fysisk, og det vil udviske skelpæle mellem psykiatri og kommune - bl.a. med fælles forløbskoordinering og rådgivning. Frivillige foreninger for både sindslidende og pårørende vil også få en naturlig plads og gang i huset.
- Sammen med borgeren rykker vi fagprofessionelle simpelthen sammen i samme hus, så borgeren ikke skal rykke rundt fra sted til sted i systemet. Intentionen med Psykiatriens Hus er, at det enkelte menneske møder en sammenhængende faglig indsats samt muligheder, der motiverer til at have en aktiv og engageret tilgang til hverdagen, fortæller Maj Skårhøj, vicedirektør i Psykiatrien i Region Nordjylland.
Holdet skal sættes sammen med borgerne
En af den nye leders første opgaver er at etablere et brugerråd og ansætte en administrativ medarbejder og tre peer-medarbejdere, som får deres faste gang i huset. Peer-medarbejdere er mennesker, der på et tidspunkt i deres liv har stået i samme situationer som de brugere, man forventer vil komme i huset.
Men allerede fra dag 1, hvor tanken om et Psykiatriens Hus opstod, har man lyttet til de vigtige bruger-stemmer. Lene Juul Fonnesbæk og Svend Pedersen er hhv. tidligere bruger og pårørende, og de har store forventninger til, hvad huset skal kunne:
- Min erfaring er, at det kan være svært at have et ben i både psykiatri og kommune samtidigt, Der er simpelthen brug for mere koordinering mellem psykiatri og kommune, så færre falder mellem to stole, mener Lene Juul Fonnesbæk, der i dag er en del af Psykiatriens Peerbord.
Det er Svend Pedersen, enig i. Han er formand for SIND pårørende i Aalborg og har været involveret i at få et Psykiatriens Hus til Aalborg siden 2018.
- Jeg er så glad og stolt over, at det nu snart er en realitet. Det har jeg arbejdet for i mange år. Vi mangler virkelig et sted, hvor vi kan rykke tættere sammen under samme tag, fordi det helt sikkert vil give nogle bedre kommunikationsveje og gøre det lettere for brugerne at navigere rundt i systemerne. Jeg er sikker på, at det i sidste ende vil give en større oplevelse af ansvar for eget liv - og det er vel det, det hele handler om, siger Svend Pedersen.
Insisterer på at have brugerne i fokus
Flere kommuner har de seneste år etableret tilsvarende psykiatriske huse som et samarbejde mellem region og kommune, og det har man selvfølgelig skævet til i Aalborg Kommune.
- Nej, vi er ikke de første, men jeg tør godt sige, at Aalborg stiller mod at blive det sted med det stærkeste og mest insisterende brugerfokus. Vi har haft og har hele tiden brugerne med i både skabelsen men også hverdagen i Psykiatriens Hus. Det er selve kongstanken, slår Anne Louise Dall fast.
Maj Skårhøj bakker op, og hun kommer med gode erfaringer fra Psykiatriens brug af rådgivning fra peers og deciderede peermedarbejdere.
Stillingen som leder af Psykiatriens Hus har ansøgningsfrist 5. juni, og man forventer at ansætte 1. september. Svend Pedersen og Lene Juul Fonnesbæk er begge med i ansættelsesudvalget og vil på den måde også få indflydelse på, hvem der lander i jobbet.
Baggrund
Psykiatriens Hus blev vedtaget i 2020 som et samarbejde mellem behandlingspsykiatrien i Region Nordjyllands og Aalborg Kommunes Voksenafdeling i Job og Velfærd. Det er et fælles ønske at afdække mulighederne for at gå skridtet videre i det tværsektorielle samarbejde bl.a. med inspiration fra andre psykiatrihuse i landet.
Psykiatriens Hus har en vision om at give borgere med psykisk sygdom i komplekse forløb med mange aktører en sammenhængende og koordineret fælles indsats af høj kvalitet. Med en fysisk samling af dele af den psykiatriske og kommunale indsats i
Psykiatriens Hus i Aalborg skal der skabes en ramme, hvor borgeren som aktiv aktør kan opleve en sammenhængende og koordineret fælles indsats af høj kvalitet.
Husets målgruppe er voksne (+18 år), som er i gang med forløb i både Aalborg Kommune og Region Nordjylland samtidig.
Fakta om huset
- Psykiatriens Hus forventes at slå dørene op i første kvartal 2024.
- Huset etableres på Saxogade 14 A og B, 9000 Aalborg.
- Man forventer, at op til 600 borgere vil have kontakt til Psykiatriens Hus det første år - og op til 1200 borgere de efterfølgende år.
Fakta om stillingen
- Stillingsopslag - Leder af Psykiatriens Hus
Kontakt
Pressen har mulighed for at få adgang til bygningen, hvor Psykiatriens Hus skal ligge. Den er p.t. under renovering. Adgang aftales med Henrik Rolf Christensen, Vivabolig.
Maj Skårhøj, vicedirektør, Psykiatrien, Region Nordjylland
majsk@rn.dk, 29 26 11 29
Anne Louise Dall, chef for Center for Socialpsykiatri og Autisme, Voksenafdelingen, Aalborg Kommune
ald-jv@aalborg.dk, 2520 7701
Svend Pedersen, formand for SIND pårørende i Aalborg
svendp89@gmail.com, 2960 7455
Lene Juul Fonnesbæk, medlem af Psykiatriens Peer-board
l.fonnesbaek@gmail.com, 5194 6747
Henning Rolf Christensen, projektleder Vivabolig
hrc@vivabolig.dk, 3092 9628