12a Elastomerpumpe

Vejledning til elastomerisk infusionspumpe - Easypump


Easypump II 


Infusionspumpen (Easypump® II) er designet til kontinuerligt at tilføre patienten en på forhånd fastlagt mængde af et præparat enten på hospitalet eller i hjemmet. På Sygehusapoteket Region Nordjylland findes pumpen forfyldt med Piperacillin / Tazobactam.

Pumpen er uafhængig af strømtilslutning og batterier.

Infusionshastigheden bestemmes i kombination af det positive tryk, der dannes i den elastomeriske membran (ballonen) og en flowregulator regulerer infusionshastigheden og sikrer en konstant infusion af medicin.

Elastomeriske pumper anvendes til kontinuerlig infusion af medicinske præparater intravenøst. Den elastomeriske ballon vil gradvist mindskes, efterhånden som medicinen løber ind.

Behandlingen er slut, når ballonen er flad på alle sider.

Easypump II er designet til at virke ved stuetemperatur 23ᵒ C ± 2ᵒ C. Flowregulatoren er kalibreret til at virke ved 31ᵒ C. For at opretholde den stabile flowhastighed, skal flowregulatoren hele tiden være i tæt kontakt med patientens hud (31ᵒ C) for hver 1ᵒ C over eller under denne temperatur, vil flowregulatoren stige eller falde med ca. 3 %.

Pumpen kan max. Indeholde 270 ml og afgiver 10 ml/t, og dosis kan ikke ændres. Pumpen er en-gangs og må ikke efterfyldes.

Den elastomeriske pumpe er forfyldt med medicin og opbevares i køleskab. Pumpen skal have stuetemperatur inden brug, således den elastomeriske effekt er optimal; tages derfor ud af køleskabet ½ time før brug.

Når den elastomiske pumpe med antibiotika er anbrudt, er holdbarheden 24 timer.

Sådan sættes pumpen til patienten

Easypump kan anvendes til PVK, Midline, PICCline og til CVK.

Såfremt patienten har PVK og ikke skal have behandling i længere tid, kan PVK anlægges på underarmen, således at patienten er mindst muligt generet af pumpen. Ved mere end 3 dages behandling anlægges Midline.

Easypump placeres i tilhørende bæltetaske, som bæres i højde med IV-adgangen.

Observationer inden pumpen tilkobles samt en gang i døgnet:

  • Indstiksstedet ved katetret. Ved perifere katetre vil patienten ofte føle en stikken, som det første tegn på begyndende irritation før evt. rødme, hævelse og pus.
  • Plaster, løst eller fugtigt – skiftes
  • Katetrets placering (fastgjort til huden, knæk på slange).

Tilkobling af pumpe til patient:

Tilkobling af pumpe til patient 

Bilag

A6 lommekort - Easypump

Patientinformation elastomer: Behandling med færdigblandet antibiotika hjemme på elastomerisk pumpe

Patientinformation elastomer: Patientbrochure Easypump

Kontakt