Velkommen til Diabetes Ungeklinikken 

   

Diabetes Ungeklinikken er et behandlingstilbud på Aalborg Universitetshospital til unge i Region Nordjylland, der er i overgangen mellem børne-unge afdelingen og voksenafdelingen.

Du kan her på hjemmesiden finde forskellige vejledninger og anbefalinger, som vi har målrettet til dig, og som kan give dig en ekstra støtte i din hverdag.

Du kan også finde information om Diabetes Ungeklinikken, kontaktoplysninger og relevante dokumenter, som måske er blevet præsenteret for dig fysisk

Venlig hilsen
Diabetes Ungeklinikken

 

Find vejledninger fra Diabetes Ungeklinikken 

 

Kørekort og diabetes

Når du ønsker at tage kørekort er der forskellige ting du skal være opmærksom på, når du har diabetes. Læs bl.a. hvordan du anskaffer lægeerklæring og hvilke krav, der er til din ledsager.

 

 

Hudpleje og hudproblemer

Er du bruger af insulinpumpe eller sensor, er det vigtigt at pleje huden korrekt. Har du hudgener som kløe, svie, rødme, hævelse eller eksem? Få mere viden om forebyggelse her.

 

 

Diabetes og psyken

Diabetes kan påvirke dit humør og din livskvalitet og kan til tider være svær at overskue i hverdagen. Læs mere om den mentale del af at være ung med diabetes, og om hvordan du passer godt på dig selv. 

 

Diabetes og hjernen

Føler du dig træt? Er du udmattet? Orker du ikke at passe din diabetes? Måske oplever du, at der slet ikke er tid til alt det, du skal? Så er du ikke alene! Her kan du læse om, hvorfor det kan være svært indimellem. 

 

 

Mad og diabetes

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvad du spiser og drikker. Du kan her finde en række gode råd og anbefalinger til, hvad du kan spise i løbet af dagen, og hvad du skal være opmærksom på, når du køber ind.

 

 

Alkohol og diabetes

Selvom du har diabetes, er det ikke risikabelt at drikke alkohol. Du skal bare gøre det med forsigtighed og i øvrigt overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til alder og mængde.

 

Bestilling og bevillinger

Hvordan får du tilskud til hjælpemidler, fx nåle og testudstyr, og hvordan får du dækket øvrige udgifter vedrørende diabetes? Og hvordan bestiller du udstyr til pumpe og sensorer, herunder Freestyle Libre?

 

Motion og diabetes

Motion er godt for alle, men især godt, når du har diabetes. Hvis du er fysisk aktivitet dagligt eller flere gange om unge, vil du opleve et mere stabilt blodsukker. Få gode råd til at være fysisk aktiv her.   

 

Sygdom og diabetes

Når du har diabetes og bliver syg er der en række forholdsregler, du skal være opmærksom på. Du kan også finde relevante kontaktoplysninger ift. at få hjælp eller hvis har du spørgsmål ift. din sygdom.

 

At rejse med diabetes

Når du har diabetes og skal rejse til udlandet, er der flere forhold, som du skal være opmærksom på. Vi har samlet 13 opmærksomhedspunkter, som vi anbefaler, du har styr på. Find også skabelon til rejsecertifikat.

 

 

Find podcast om unge og diabetes 

   

Episode 6

Når man bare ikke vil have diabetes

Som ung skal man finde ud af, hvem man selv er - og med en diabetessygdom i rygsækken kan det for nogle være ekstra svært. Sådan har det været for Kathrine og William. Begge fortæller de her om frygten for at blive sat i en kasse, og om hvordan ønsket om at ligne vennerne gjorde, de undlod at passe deres sygdom.

 

Gå til episode

 

   

Episode 7

Når kontrollen tager overhånd

Faste blodsukkermålinger og en struktureret hverdag. En diabetessygdom kræver struktur og kontrol - men hvad sker der, når det derimod er kontrollen, der kommer til at fylde? Hør Trines og Emilies oplevelser i podcastepisoden. 

 

Gå til episode

 

   

Episode 8

Ungepanel: Om at være ung med diabetes

Hvordan er det at være ung med diabetes - og hvordan håndterer man kærester, krop og forældre? Det skal Mille, Thomas og Kathrine tale om, da de en eftermiddag mødes. Sammen vil de her dele tanker og oplevelser om at være ung med type 1-diabetes.

 

Gå til episode

 

   

Episode 9

Forældrepanel: Om at være mor og far til en ung med diabetes

Er man forælder til et barn med diabetes, så kender man til det - alle bekymringerne og tankerne, der følger med. Jane, Jørgen og Kristina er alle forældre til en teenager med type 1 diabetes, og netop det taler de om, da de mødes på en café i Aalborg.

 

Gå til episode

 

   

Episode 10

Søskendepanel: Om at stå på sidelinjen

Manglende opmærksomhed, bekymringerne - og det at have brug for et kram. Er man bror eller søster til én, der har fået konstateret diabetes, kender man med garanti til det hele.

 

Gå til episode

 

 

Behandlingsinfo

 

Dit forløb i Diabetes Ungeklinikken

Du vil i det første år i Diabetes Ungeklinikken have fire konsultationer. Du kan være tilknyttet Diabetes Ungeklinikken fra du er omkring 16 år til du føler dig klar til skiftet til voksenafdelingen. 

 

 

Forældreguiden

Undersøgelser viser, at forældre kan være en meget vigtig støtte for den unge i overgangen fra børne- til voksenambulatoriet. Få en liste over opgaver hvor den unge måske har behov for din hjælp. 

 

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at tage kontakt til os, hvis du går rundt med nogle spørgsmål eller bekymringer. Eller måske har brug for at ændre tid til din diabetessamtale. Find kontaktoplysninger her.

 

Huskeliste til din behandling

 

📬  Hold løbende øje med mails fra Aalborg Universitetshospital i din e-Boks

💡   Overvej gerne inden dine konsultationer, hvad du ønsker at tale med os om.

☎️  Meld afbud i god tid, hvis du ikke kan møde op 

📮   Send HbA1c-prøve (langtidsblodsukker) mindst 1 uge før hver konsultation

👀  Aflæs dine devices derhjemme

🙋  Kontakt os, hvis du mellem konsultationerne, har brug for hjælp.

 

 

 

Anbefalinger fra os


Digital adgang til hospitalet

 

NemSMS

Har du en aftale på hospitalet, kan du tilmelde dig NemSMS og få en sms med en påmindelse om din aftale.

 

MinSundhed

Få let adgang til din sundhedsdata. Fx vedrørende behandlinger, medicin, allergier og laboratoriesvar.

 

Online tidsbestilling

Book en tid til blodprøvetagning og EKG, når det passer dig.

 

VideoSamtale

Efter aftale med læge, kan din næste tid blive over video. Du skal her bruge din PC eller app'en VideoSamtale.


Sociale tilbud i Nordjylland

 

Ung til ung mentorforløb

I Diabetesforeningens ung til ung mentorforløb får du mulighed for at mødes og tale med en lidt ældre mentor, der selv har type 1-diabetes, og som i dag lever et godt liv med diabetes.

 

 

Headspace

Headspace er et gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år i Aalborg og Hjørring. Her er ingen problemer for store eller små, og du kan tale om alt fra selvværd, uddannelsestvivl og angst til destruktive tanker og kærestesorger.

 

 

Ventilen

Ventilen findes i Aalborg og Frederikshavn og er for unge i alderen 15-25 år, der gerne vil føle sig mindre ensomme. I Ventilen får du nogen at spille spil, tage i biografen med, eller gå en tur langs havnen eller et af byens grønne områder. Der er også fællesspisning.

 

 

Diabetes Ungeklinikken

Supplerende behandlingstilbud fra Steno Diabetes Center Nordjylland

 

Følg os på www.rn.dk/ungdiabetes