Mange nordjyske patienter har allerede haft videokonsultationer med deres praktiserende læge

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

De nordjyske læger har i stor stil taget muligheden for videokonsultation til sig, og har i ugens første to dage konsulteret masser af patienter over video. Corona-situationen gør det nødvendigt at tilse patienterne på alternativ vis for at undgå smittespredning.

Lægerne har taget den nye mulighed til sig

Smitterisikoen ved Corona-virus har gjort det meget relevant at anvende videokonsultation frem for fremmøde, når patienterne har brug for hjælp fra deres praktiserende læge. Allerede mandag var Region Nordjylland klar med en løsning, så nogle af de nordjyske læger kunne gennemføre videokonsultationer. Det har været en stor succes, og alene med denne løsning er der gennemført ca. 600 konsultationer mandag og tirsdag.

Derudover har lægerne også mulighed for at bruge andet programmer som Skype, Facetime mv. til videokonsultationer, hvilket der ikke er tal for. Ligesom nogle af Region Nordjyllands regionsklinikker har en videokonsultationsløsning.

- Det er fantastisk at se, hvordan både lægerne og patienterne tager den nye mulighed til sig i denne særlige situation. Det er vigtigt, at vi tager alle værktøjer på hylden i brug, når det gælder om at mindske smittespredningen og samtidig kunne give et godt lægetilbud til borgerne, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Giver nye muligheder for at tage presset fra hospitaler

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation i Nordjylland, Annemette Alstrup, ser også videokonsultationer som et rigtig godt redskab for lægerne, når man i høj grad skal søge at mindske fremmødekonsultationer.

- Jeg er glad for, at mine kolleger lynhurtigt er begyndt at bruge videokonsultation. Det er vigtigt, at vi i denne situation får så optimale muligheder som muligt for at vurdere, hvornår det er nødvendigt at sende patienter ind på hospitalerne. Det mindsker presset på dem. Videokonsultationer kan i nogle situationer erstatte en fysisk undersøgelse af patienterne, så vi ikke sender dem unødigt videre, siger Annemette Alstrup.

Den nuværende løsning fungerer ved, at lægen sender et sms-link til patienten, som så åbner et videolink til lægen. Lægen kan se og høre patienten, men patienten kan ikke se lægen.

Ny løsning på vej

Praktiserende Lægers Organisation arbejder på en ny løsning i den eksisterende app ”Min Læge”, hvor både læge og patient vil kunne se hinanden. Den forventes at være klar i næste uge.

Her har de praktiserende læger brug for et videoudstyr, og det har Region Nordjylland allerede købt og fået leveret. Det er således allerede på vej ud til de praktiserende læger, så de er klar, når løsningen i ”Min Læge” er helt klar. Kvalitetsenheden for Almen Praksis i Region Nordjylland (Nord-KAP) har allerede sendt ca. 60 stk. videoudstyr ud i de første to dage i denne uge.

Kontaktpersoner

Ulla Astman, regionsrådsformand, Region Nordjylland
Tlf. 30 23 64 54, mail. ullaa@rn.dk

Annemette Alstrup, formand, PLO-Nordjylland
Tlf. 27 26 95 56, mail. annemettealstrup@dadlnet.dk  

Opdateret