Musik hjælper depressionsramte til en bedre nattesøvn

Nye forskningsresultater fra Nordjylland viser, at musiklytning inden sengetid kan forbedre nattesøvnen for voksne med depression. Resultaterne er så gode, at Enhed for Depression i Psykiatrien ved Aalborg Universitetshospital nu arbejder videre med metoden for patienter, der ikke er indlagt.

Soundtracket til en bedre nattesøvn

Regndråber der falder tungt på vinduet eller klassisk musik der summer fra radioen. Mange oplever sikkert, at særlige lyde eller bestemt musik kan virke afslappende. Og for personer med depression kan musiklytning 30 minutter inden sengetid være så afslappende, at det forlænger nattesøvnen.

- Musikken virker beroligende på mig. Jeg falder hurtigere i søvn og sover bedre, når jeg lytter til den.

Sådan lyder det fra 73-årige Anne Thomsen fra Skørping, der som en del af sin depressionsbehandling lytter til musik, inden hun lægger sig til at sove.

Musikken kommer fra appen Musikstjernen, som Helle Nystrup Lund, musikterapeut i Psykiatrien i Region Nordjylland, har været med til at udvikle og nu har brugt som en del af sit Ph.d.-projekt. Undervejs i projektet testede 51 patienter appen gennem fire uger, og resultaterne viser, at musiklytning inden sengetid forbedrer søvnen med i gennemsnit 18 minutter.

- Det lyder umiddelbart ikke af meget, men dårlig søvnkvalitet er et ofte forekommende symptom hos personer med depression, som forværrer tilstanden og forlænger sygdomsforløbet. Derfor kan 15-20 minutters ekstra søvn hver nat betyde meget for den enkelte. Ud over den forlængede nattesøvn fremhæver flere deltagere, at musikken også har haft en positiv indflydelse på kvaliteten af deres søvn og på deres generelle livskvalitet, siger Helle Nystrup Lund.

Musik som akkompagnerende behandling

Fremover kan depressionsramte i Aalborg blive tilbudt at få en iPad og et par højtalere med hjem, når de går i behandling for depression. Helle Nystrup Lund er nemlig blevet tilknyttet som behandler i Enhed for Depression, hvor hun har mulighed for at tilbyde nogle patienter musiklytning som et supplement til den aktuelle behandling.

Det er sådan, at 73-årige Anne Thomsen er blevet introduceret for Musikstjerne-appen. De seneste to måneder har hun lyttet til musik hver nat inden sengetid, og hun oplever, at hendes søvn er forbedret i så høj en grad, at hun helt kan undvære sin sovemedicin.Hver aften inden sengetid lytter 73-årige Anne Thomsen til musik som en del af sin depressionsbehandling. Musikken hjælper hende til at sove bedre, og det har en positiv indvirkning på hendes behandling.

Hver aften inden sengetid lytter 73-årige Anne Thomsen til musik som en del af sin depressionsbehandling. Musikken hjælper hende til at sove bedre, og det har en positiv indvirkning på hendes behandling.

-Tidligere har jeg døjet med at vågne op flere gange i løbet af natten, men det gør jeg ikke længere – faktisk sover jeg så godt, at jeg ikke længere behøver at tage min sovemedicin. Det gør også, at jeg føler mig mere oplagt i løbet af dagen.

Og Helle Nystrup Lund håber, at Enhed for Depression fremover kan opskalere tilbuddet om musiklytning - for der er mange patienter, der kan få glæde af den nye behandling.

- Musiklytningen foregår i hjemmet, og derfor kan denne behandlingsform tiltale en gruppe af patienter, som efterspørger alternativer til konventionelle behandlingsmetoder, og hvor fremmøde ikke er en forudsætning for et godt udbytte, siger musikterapeuten.

Yderligere informationer

- I alt 112 patienter mellem 18-65 år med depressionsrelaterede søvnproblemer deltog i studiet, hvoraf 102 gennemførte.

-Patienterne var fordelt i to forsøgsgrupper: en eksperimentalgruppe der lyttede til musik ved sengetid i minimum 30 minutter i fire sammenhængende uger, og en kontrolgruppe der i samme periode fik standardbehandling. Resultaterne viser, at deltagerne der lyttede til musik, forlængede deres nattesøvn med i gennemsnit 18 minutter.

-Resultaterne er netop blevet publiceret i tidsskriftet Nordic Journal of Psychiatry.

Opdateret